Top 5 vaših pitanja u vrijeme koronavirusa

 Donosimo 5 vaših najčešćih pitanja i odgovora o dostupnosti dezinficijensa, zaštitnih maski i rukavica na Farmacia lokacijama

U doba pandemije koronavirusa i pojačanih mjera opreza svakodnevno dobivamo upite od vas, naših vjernih klijenata, u vezi s dostupnošću zaštitne opreme i proizvoda koji djelomično mogu spriječiti zarazu koronavirusom.

Donosimo nekoliko najčešćih pitanja i odgovora:

1.     Na kojim Farmacia lokacijama mogu kupiti dezinficijense, zaštitne maske i rukavice?

Maske, rukavice i zaštitna oprema na lokacije, zasad, dolaze u minimalnim količinama jer se trenutačno dostupne zalihe usmjeravaju na zaštitu  zdravstvenih radnika.

2.     Kada možemo očekivati dodatne zalihe dezinficijensa i zaštitne opreme za vrijeme pandemije koronavirusa?

Na stranicama farmacia.hr putem tražilice možete provjeriti dostupnost navedenih proizvoda – u web shopu i na Farmacia lokacijama. Ponavljamo, trenutačno dostupne zalihe usmjeravaju se na zaštitu zdravstvenih radnika.

3.     Koja je razlika između kirurških i tekstilno šivanih  maski te koliko dugo mogu štititi?

Tekstilno šivane maske štite od kapljičnog širenja infekcije kao i kirurške maske. Oba tipa maski imaju zaštitnu funkciju 3 sata jer se nakon toga navlaže i više ne predstavljaju adekvatnu zaštitu. Kirurške maske su jednokratne, a tekstilno šivane maske su perive (sukladno uputi proizvođača) i nakon toga ih je potrebno glačati na temperaturi za pamuk.

4.     Zašto ne mogu kupiti veće količine bezreceptnih lijekova i proizvoda iz kategorije antipiretika (sredstava za snižavanje povišene tjelesne temperature) i analgetika (sredstava za suzbijanje bolova)?

Sukladno uputi Nacionalnog kriznog stožera i Hrvatske ljekarničke komore, a kako bismo spriječili nedostupnost lijekova i drugih proizvoda, postoje ograničenja u izdavanju za jednog pacijenta:

  • izdati maksimalno dva pakiranja dezinficijensa, antiseptika, alkohola, gela za dezinfekciju ruku i drugih proizvoda za dezinfekciju kože, površina i prostora
  • izdati maksimalno jedno pakiranje rukavica, maski i sličnog asortimana
  • izdati maksimalno dvije kutije bezreceptnog lijeka

5.     Kako mogu osobno pridonijeti da se zaraza ne širi unutar ljekarničkih timova i time ne ugroziti zdravstveni sustav kontinuirane ljekarničke skrbi?

Tako što ćete:

  • U ljekarnu odlaziti  radi izdavanja kronične ili akutne terapije propisane na liječnički recept te radi preuzimanja neophodno potrebne terapije iz skupine bezreceptnih lijekova kao što su lijekovi za snižavanje temperature. Ako nemate potrebe za direktan posjet najbližoj Farmacia lokaciji, posjetite Farmacia web shop
  • Razumjeti da su zaštitne maske prijeko potrebne određenim kategorijama građana, primjerice onkoloških bolesnicima te da se, ako ste zdravi, trebate pridržavati uputa Nacionalnog kriznog stožera o socijalnim kontaktima i mjerama prevencije.

Razumno ponašanje svih građana Hrvatske prioritet je u uspješnom suzbijanju zaraze COVID-19!

I, kako ističe magistra farmacije Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, imajte na umu: “Kolegijalnost će nas spasiti od talijanskog scenarija. Epidemija se suzbija solidarnošću.”

Izvor : farmacia.hr
Foto : farmacia.hr

 

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0