Tko kaže da moramo imati jedno zanimanje? Upoznajte Marinu Rendulić – fotografkinju, dizajnericu interijera i food stilisticu

Kada prvi put upoznate Marinu Rendulić, odmah vas nekako razveseli svojom prisutnošću. To je žena koja zrači šarmom, pozitivom i mindsetom “ništa nije problem, sve može”. Samim time, sve što radite s njom, izgledat će vam da se radi s lakoćom. U našu redakciju došla je kao fotograf, no jako brzo smo shvatili da je Marina daleko od samo jednog zanimanja. Ona je uz to i stilistica seta, food stilistica, kuharica, dizajnerica interijera, ali i još tisuću toga. Jer kako sama kaže za sebe, mogla bi lakše napraviti četiri različita posla nego opisati samu sebe, i baš to ju zapravo najbolje opisuje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @marinarendulicphoto

Iako se možda na prvu ovakav tip karijere čini konfuzan za pratiti, zapravo je savršeno logičan jer potječe od jednog osnovnog načela kojime se Marina vodi, a to je da treba raditi ono što voliš i ono što te čini sretnim. “Najbolji sam primjer da ne moraš završiti fakultet i cijelo vrijeme raditi isti posao da bi se osjećao ispunjeno, zapravo me sve suprotno od toga vuklo još odavno”, govori nam Marina.

No da bi ovakav način zaposlenja bio održiv, potrebno je imati neke vještine, i Marina ne bježi od toga da je te vještine izbrusila upravo radom na konvencionalnom zanimanju u korporaciji, ali i zahvaljujući stečenoj diplomi iz marketinga. “Upravo tome dvome zahvaljujem sadašnju sposobnost nošenja s pritiskom, organizacije posla i vremena, kvalitetnog planiranja rasporeda i produktivan multitasking. Ovo posljednje izbjegavam, osim u slučaju potrebe, jer ono što izvlači najbolje iz mene je kreativnost, a ona zahtijeva vrijeme, posvećenost, inspiraciju i usudila bih se reći – drugačije viđenje svega oko sebe”, poručuje Marina.

Food styling
Fashion fotografiranje
Set design
Fashion fotografiranje

Iako se odluka za takvim načinom života čini iznimno lakom kada se radi o nekom drugom, odlučiti krenuti u tom smjeru nije nipošto lako i svakako zahtijeva hrabrost. “U zadnjih par godina moje ideje što bih mogla biti često su se mijenjale – od dizajnera interijera, kuhara do fotografa… no bila sam uvjerena da se pod hitno trebam ukalupiti u jedno zanimanje i u jedan naziv – moraš biti jedno i u tome moraš biti najbolji. I sve na što bih pomislila kao na dobru profesiju, na to bih se orijentirala i učila sve o tome, pa sam na taj način zaista probala i pokušala svašta, a jedino što nisam nikad je odustala jer sam jednostavno znala da ću kad tad pronaći sebe. Crtala sam, dizajnirala interijere, radila sam produkt dizajn, sama sam složila svoj photobooth, kuhala… puno toga i sve to mi je donijelo iskustvo i jako puno poznanstava”, prepričava Marina.

Teško je naći jedan naziv kojim bih mogla opisati ono što volim raditi, no to mi više uopće niti nije cilj. Jedini cilj koji imam je da radim ono što volim i da svu svoju strast dam u to.”

Kako nam nabraja Marina, PhotoBooth radi i dalje, kuhala je i fotografirala i napravila kuharicu za klijenta, prodavala je svoje crteže i svoje fotoalbume, uređivala interijere, fotografira i radi kreativne strategije, vodi društvene mreže i od svega toga zarađuje, i zato kaže: “Mislim da nijedna investicija u moje traženje mene nije bila uzaludna”.

Dizajniranje interijera kao najnoviji poziv

“Estetika za mene nije samo materijalni predmet, ona je sredstvo da uljepšamo svakodnevni život, uživamo u svakom trenutku, bilo to kad biramo outfit za posao ili uređujemo kutak za jutarnju kavu”, priča nam Marina. I baš tu misao pretočila je u svoj posljednji projekt, možda i jedan od dražih, a to je u obiteljsku kuću njenih roditelja u Imotskom.
Kuća ima dvije etaže i prizemlje, te prostrano dvorište koje se prostire na obje etaže i sadrži bazen i predivne, preko 100 godina stare masline. Kuću je dizajnirala samostalno, a okosnica su prirodni materijali te kombinacija tradicije i modernog. Tako se u ulazu u kuću nalaze ploćice venecijanskog stila, s obzirom na to da je nekada kuća imala baš takav ulaz radi venecijanskog utjecaja na uređenje kuća u ovom kraju. Materijali korišteni kroz cijelu kuću, od mramora do drveta, označavaju povratak temeljima i prirodnom, i to na umirujući način, koji povezuje s prirodom.
“Uvijek pokušavam izvući bit iz svakog projekta, koje nekad ni sami klijenti nisu u potpunosti svjesni. Lakše je to prepoznati u drugima, i baš mi je zato projekt naše obiteljske kuće bio poseban izazov u kojem sam iznimno uživala”, govori i nastavlja: “Svaki detalj je osmišljen s ljubavlju i pažnjom, te ništa nije slučajno, od utičnice ili stola do vrata ili vaze”.
Lijepo nije površno, to je način da svaki trenutak učinimo sebi ugodnim, da cijenimo svaki dan koji imamo.”
Ova kuća savršeno odražava slow living filozofiju po kojoj se Marinina obitelj iskreno trudi živjeti, a to je u današnje užurbano vrijeme izazov, no nikako nije neostvariv. Kuća spaja Marinu kao dizajnera interijera, beskompromisnog estetu i zaljubljenicu u prirodne materijale te teksture, s ulogom fotografkinje i žene koja je naučila živjeti život punim plućima, zahvalnu na svakom trenutku koji ima.
Možda se i vi borite sa sličnim razmišljanjima i mislite da morate odabrati samo jednu stvar pa ne znate koju i ne znate kako. I baš zato ovdje Marina daje jedan savjet: “Prihvatite sebe, volite se, ne treba vam etiketa, ladica ni kutija u koje će vas netko strpati. Izdvojite vrijeme za sebe upoznajte se, prihvatite se, fokusirajte se na ono što vam ide i u čemu guštate, za ono što vam ne ide nađite nekoga da vam pomogne. Nemojte se bojati sebe ni sramiti se sebe. Ne postoji nitko kao vi, imate nešto što nitko drugi nema – nađite to i razvijajte pa makar bilo i više toga.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Marina Rendulić

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0