Tips & tricks kako njegovati srebrni i zlatni nakit

Nakit je uvijek dobra ideja – za kreiranje svakodnevnog, signature looka, izlazak na kavu sa prijateljicama ili noćni izlazak. Nakit uvijek može začiniti outfite te dati dozu elegancije, pogotovo kad je riječ o statement naušnicama ili ogrlici. Sav nakit, koji nosite svakodnevno ili u posebnim prilikama, zahtijeva posebnu pažnju.

Nakit je jedan od najosjetljivijih modnih dodataka koji treba njegovati na poseban način, a uvjereni smo da kod kuće imate neke komade nakita stare već nekoliko godina kojima bi trebalo dubinsko čišćenje i poliranje. U nastavku donosimo savjete kako njegovati nakit i s proizvodima koje svi imamo kod kuće.

Zlato

Kada se radi o zlatu, jako je bitno paziti koja se kućanska sredstva koriste za čišćenje zlata. Jedan od najboljih načina čišćenja zlata jest alkoholni ocat. U malenu zdjelicu stavite alkoholnog octa i dodajte željeni nakit u zdjelicu te pustite da tako odstoji dva do tri sata. Nakon toga zlatni nakit isperite sa vodom i s pamučnom krpicom nježno osušite nakit. 

Drugi način kako se pobrinuti o zlatu da ostane čisto jest uz pomoć piva. Znamo da zvuči jako neobično i da ste pitate “kako bi pivo moglo pomoći u čišćenju zlata”, ali je dokazano da pivo ima odličan učinak u čišćenju zlatnog nakita. Na mekanu, pamučnu krpicu dodajte malo piva te time nježno ispolirajte svoje omiljene komade. 

Srebro 

Srebrni nakit ne zahtijeva pretjeranu brigu i jako puno sredstava koje imate u svojem domu možete koristiti kao način njege ovog tipa nakita. Najučinkovitiji način čišćenja srebra jest sa sodom bikarbonom. U zdjelicu dodajte dvije žlice sode bikarbone te pomiješajte sa malo vode dok ne nastane pasta. Zatim uzmite mekanu četkicu i polako kružnim potezima započnite s čišćenjem srebra, a zatim ga ostavite da odstoji tako otprilike 10 minuta. Nakon toga isperite nakit u hladnoj vodi te s mekanom krpicom ili papirnatim ručnikom osušite nakit. 

Još jedan način efektnog čišćenja srebra je s kuhinjskom soli i aluminijskom folijom. Posudu obložite aluminijskom folijom i dodajte jednu žlicu soli te je pomiješajte s malo hladne vode. U tu smjesu ubacite nakit i ostavite ga nekih pet do 10 minuta da odstoji, ispirite i ispolirajte.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest 

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0