Što nas ove jeseni očekuje u dizajnu interijera

Trendovi najavljeni za jesen donose nam zen mood u dizajn interijera. Turbulentna vremena u kojima živimo odražavaju se na sve sfere čovjekova života, pa tako i na sam dizajn prostora u kojem živimo. Iako možda isprva ne vidite paralelu, uskoro će vam sve biti jasnije. Naime, nakon što smo mislili da ne može gore od pandemije, rat u Ukrajini je bio korak više na toj ljestvici, a činjenica da nam je iza vrata energetska kriza i povećanje cijena života sigurno ne pomaže sačuvati zdrav razum.

Uzimajući sve te stvari u obzir, dizajn osluškuje potrebe ljudi i prilagođava im se. Tako ćemo ove jeseni moći vidjeti sve više trendova kojima je glavni cilj umirivanje naše duše, pa makar i na kratko ili barem prividno, u vrijeme dok boravimo na nama najsigurnijem mjestu – u toplini svojeg doma. Pa pogledajmo što možemo očekivati.

  • Dašak zelene boje

S obzirom da se radi o boji godine prema Pantone ljestvici, nije čudo da se zelena provlači i u dizajnu interijera. Također, u prilog ovoj boji ide činjenica da je poznata po svojem umirujućem učinku na naš um. Bilo da se radi o kuhinji, kupaonici ili dnevnom boravku, ove jeseni ćemo je moći svugdje vidjeti, no u malim tragovima jer je bitno ne pretjerati s ovom bojom.

  • Tople neutralne nijanse

Bijela boja je zadnjih nekoliko mjeseci vladarica interijera, pogotovo u kombinaciji s drvom, i taj trend neće nestati, no ipak se predviđa da će dobiti dostojnog protivnika kroz neutralne i toplije tonove, poput bež i krem nijansi, te više zemljane tonove kao što su smeđa i boja deve. Takav namještaj stvara ugodnu i primamljiviju atmosferu.

  • Biofilni dizajn

Ovaj trend ide ruku pod ruku s trendom neutralnih nijansi, jer se tiče prirodnih boja u interijeru, ali i uvođenja veće količine biljaka u interijer. Koncept je takav da se dojam prirodnog eksterijera želi unijeti u unutarnji prostor u kojemu boravimo sve više sati u danu. Biljke su poznate po tome da imaju benefite za naše zdravlje, umiruju, daju nam kisik i osjećaj povezivanja s prirodom koji, čini se, sve više čovjeku treba.

  • Wellness dizajn

Naš dom je naša oaza, a naša kupaonica je naš wellness. Barem sudeći prema trendovima koje možemo primijetiti u najavi. Tako ova prostorija neće više biti samo prostorija u kojoj se zadržavamo najkraće moguće vrijeme dok ne obavimo što moramo, već će postati naša oaza za opuštanje iz koje nećemo htjeti izaći. Taj učinak može se postići uz korištenje toplijih tonova i prirodnih materijala poput drva, uz naravno neizbježne biljke.

  • Različite teksture

S obzirom na to da znamo da često interijer nije daleko od mode, a u modi znamo da ove godine prolazi sve kada su u pitanju teksture, možemo predvidjeti što će se događati na jesen 2022. Komadi debele vune, dlakavi taburei ili stolci, grube teksture namještaja ili na zidovima, sve to moći ćemo vidjeti na inspo slikama Pinteresta.

  • Kombiniranje novog sa starime

Miks novog i vintage namještaja sada bi mogao dobiti novu dimenziju, a količina vintage namještaja u jednoj prostoriji ove godine naglo se povećala. Do sada smo obično navikli gledati po jedan takav komad namještaja u primjerice boravku, no ove jeseni nema pravila. Staro s novime može se stopiti na sve načine, i u bilo kojem omjeru. Prednost ovakvog dizajna je višestruka – određene komade možete nabaviti u antikvarijatima što je super s obzirom na sporije dobavne lance proizvoda iz drugih dijelova svijeta; ekološki je prihvatljivo s obzirom da se stari komadi koriste iznova.

  • Obli namještaj

Geometrijski dizajn koji je dominirao nekoliko godina zamijenjen je zaobljenijim linijama. Iako smo ovaj trend već i u početku godine mogli zamijetiti (najviše na kaučevima), sada taj trend uzima više maha. Tako će oble kuteve dobiti više komada namještaja u domu, a pretpostavlja se da će gotovo svaki veći proizvođač ponuditi neku svoju inačicu linije zaobljenog namještaja. Kako smo pisali na početku, i ovaj trend je nastao kao odgovor na ljudsku potrebu da se suoči sa zdravstvenom, ali i energetskom krizom na lakši način. Ljudima je potreban interijer u kojemu se osjećaju mirnije, sigurnije, i pozitivnije, a to sve obli namještaj insinuira više nego onaj geometrijski.

Fotografije: Instagram @homesmerizing, @the_interior_lens, @nordicstylereport, @sthlmeyes, @itsstudiob, @decorno5, @bathroom_decor

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0