Skandinavski lifestyle kao misao vodilja u uređenju interijera

Skandinavci su svjetski predvodnici kad su dizajn i moda u pitanju, no ono što se najviše kopira je njihov način života. Hygge, lykke i slični lifestyle koncepti usmjereni su na to da osiguraju blagostanje i sreću, i to većinom u vlastitom domu.

Nije tajna da je minimalistički, skandinavski stil uređenja jedan od najpopularnijih u proteklih nekoliko godina, ali ono po čemu se oni ističu je i činjenica da – bez obzira na to što su im domovi prekrasno uređeni, puno vremena provode u prirodi i u druženjima na otvorenom.

Jesenske meteorološke (ne)prilike, nažalost ne dopuštaju da vani provodimo vremena koliko bismo željeli, a Skandinavci su pravi maheri u tome da prirodu implementiraju u zatvorene prostore.

Skladan život, povezanost s prirodom, odgovornost prema planetu, bližnjima i sebi ukorijenjeni su u skandinavski lifestyle, a upravo su to trendovi koje bismo, prije svih ostalih, trebali preuzeti od njih.

I prije pandemije učinili su svoje domove multifunkcionalnim prostorima u kojima je ugodno boraviti, koji su inspirativni i u kojima se sretnima osjećaju ukućani, ali i oni koji dolaze u posjetu. Poticanje feel good osjećaja u ambijentu u kojem se boravi iznimno im je bitno, a znaju i kako to postići.

Mogućnost da kroz prozor mogu pratiti događanja u okolini i prirodne promjene daje osjećaj povezanosti s vanjskim svijetom, čak i kada se u svemu direktno ne sudjeluje. Osim toga, prozori će i svaki prostor učiniti vizualnom većim i prozračnijim te dopustiti prirodi da uđe u interijer.

Važan su izvor ventilacije, odnosno svježeg zraka i zato je prozračivanje bitno kako bi se stan ili kuća bili ugodni za boravak. Samo deset do 15 minuta otvorenog prozora tri do četiri puta na dan osigurat će optimalnu količinu svježeg zraka koja godi organizmu i čini nas sretnijima.

Pogled na prolaznike ili aute, drveće s kojih pada lišće, izmjenu dana i noći daje nam neku novu perspektivu i raznolikost životu, a korisno je i osim toga jer izloženost sunčevim zrakama pozitivno utječe na organizam i raspoloženje te produktivnost, kao i na bioritam.

Atraktivan pogled samo je plus jer ono najvažnije što nam je potrebno za funkcioniranje, odnosno zrak i svjetlost, dobivamo upravo kroz prozor. Postoje i drugačiji načini dodavanja daška prirode u dom – skandi interijeri su prepuni namještaja izrađenog od drva i prirodnih materijala i biljaka, ali najefikasniji način su prozori, i to oni krovni.

Jeste li znali da krovni prozori propuštaju čak 50 posto više svjetlosti od standardnih te da ta svjetlost jače osvjetljava vaš dnevni boravak, kućni ured ili neku drugu prostoriju u kojoj je svjetlo esencijalno za funkcionalnost. Maksimalno iskorištavanje dnevnog svjetla korisno je za zdravlje, a štedi i energiju, a Velux Trio, Quattro, Cabrio i ostala rješenja usmjerena su upravo za postizanje toga.

Čak i da vaš interijer nema kvadrata koliko priželjkujete da ima i nije uređen u skandinavskom stilu, prozori su ono što možete promijeniti kako biste postigli harmoniju u domu te napravili od njega zdravije i prozračnije mjesto u kojem ćete moći u potpunosti uživati i opustiti se.

Jesen je vrijeme za usporiti tempo, uživati u kućnim druženjima te pogledu na prirodu koja se mijenja, iz topline svojeg doma. Napravite sami svoju verziju hyggea ili lykkea i iskopirajte ono na čemu možemo najviše zavidjeti stanovnicima skandinavskih zemalja, a to je da se ubrajaju u najsretnije nacije na svijetu.

Fotografije: Velux

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0