Pripremite se za traženje povišice, donosimo savjete kako!

Nije neuobičajeno tražiti povišicu, no ipak je to jedna od najtežih stvari za većinu zaposlenika. Kada zatražite povišicu, morate pažljivo odabrati trenutak, znati što želite i biti sigurni u sebe. Ne kaže se uzalud da je u pripremi pola posla, zato je prije ovog velikog koraka najvažniji pristup.

Prije traženja povišice

Prije nego se odlučite na razgovor sa svojim nadređenim, važno je da se dobro pripremite. Napravite popis svojih glavnih postignuća na ovom poslu, prikupite pozitivne recenzije korisnika, kolega ili ocjene učinka koje ste primili i kreirajte popis na kojem ćete istaknuti kako ste doprinijeli kompaniji i, uključuju određene brojeve i statističke podatke ako je moguće.

Važno je da dođete s konkretnim postignućima i doprinosima, a ne da dođete tražiti povišicu “jer je niste dugo dobili”.

Napišite kako su se vaše odgovornosti, zadaci i uloga povećali i narasli tijekom vašeg zaposlenja i potražite dodatno obrazovanje ili certifikate koje biste mogli završiti kako biste povećali svoju vrijednost kao zaposlenika.

Odredite specifičnosti onoga što tražite. Koliku povišicu plaće želite? Postoje li dodatne pogodnosti koje biste željeli primiti?

Također, kao dio pripreme za razgovor, dobro je i da pripremite pisani zahtjev u kojem ćete sažeti svoje glavne točke i zahtjeve. Tako ćete uvježbati sumiranje onog što tražite i imati spremno za slučaj da vas nadređeni to zatraži nakon razgovora i usmenog zahtjeva.

Dobar odabir trenutka

Najbolji trenutak za traženje povišice je u trenutku godišnjih revizija plaća, no ako vaša tvrtka ne daje godišnje povišice, morat ćete preuzeti inicijativu i odlučiti kada ćete tražiti povišicu. Pažljivo planirajte svoj zahtjev kako biste povećali svoje šanse za uspjeh. Najbolje situacije za traženje povišice je nakon završetka nekog ključnog perioda, kao na primjer kada završite veliki projekt, preuzmete nove odgovornosti, nakon dobrog financijskog kvartala za tvrtku ili kada prođe godina ili više od vaše zadnje povišice. Jako je važno i zatražiti povišicu ako dobijete ponudu za posao od druge tvrtke, tako ćete jasno dati do znanja koliko želite i dalje raditi ovdje, ali vam je važna i konkurentnost primanja.

Uvježbavanje i priprema razgovora

Nakon što se detaljno pripremite i odredite najbolji trenutak, smislite kako ispravno tražiti povišicu kroz razgovor sa svojim nadređenim. Primijenite sljedeće savjete kako biste svoje istraživanje predstavili na najbolji mogući način:

Uvježbajte svoj zahtjev za povišicu, možete zamoliti nekog da vam pomogne odigrati kratku simulaciju razgovora. To vam može pomoći da se osjećate sigurnije kada razgovarate sa svojim nadređenim.

Snimite svoje argumente prije nego zatražite povišicu. Preslušavanje te snimke vam može pomoći da prepoznate bilo kakve nervozne govorne navike, pretjerano zastajkivanje i dodatne riječi ili bilo što drugo zbog čega biste mogli zvučati manje samouvjereno.

Pripremite popis mogućih pitanja i razmislite o svojim odgovorima na njih, ako prođete kroz sve moguće scenarije, osjećat ćete se puno sigurnije u samom razgovoru jer vas ne može ništa novo dočekati.

Zakažite sastanak na kojem ćete razgovarati o povišici i dajte do znanja unaprijed koja je tema razgovora, tako ćete se pobrinuti da ne odustanete u zadnjem trenutku.

Na samom razgovoru se usredotočite na pozitivan i asertivan jezik. Izbjegavajte riječi isprike (npr. “oprostite što smetam”). Vjerujte u sebe i to će se vidjeti, ako vi znate da zaslužujete tu povišicu, to ćete pokazati i govorom svog tijela i riječima.

Izložite svoje primjere od  općeg prema specifičnom i fokusirajte se na pozitivno umjesto na negativno (ne spominjite izraze poput „zašto ja uvijek ostajem prekovremeno“).

Zahvalite se na kraju razgovora, bez obzira na ishod. U redu je i da vaš nadređeni treba razmisliti o zahtjevu ili provjeriti sa svojim nadređenim. Kako god na kraju ispalo, jako ćete dobro znati na čemu ste. Može vam biti jedino žao što niste pitali ranije!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0