Posljednja dva mjeseca živjeli smo životom na koji nismo naviknuti. Većina nas radi od doma, ne družimo se s prijateljima i ne vidimo obitelji (osim putem videopoziva), ne idemo u shopping, niti na kave… Sve na što smo navikli stavljeno je na čekanje.

Iako smo svi jedva dočekali bar koliko-toliko povratak na staro, izazovno je zadržati sve navike i ponašanja koja smo prije imali. Stalno pričamo i slušamo o povratku na normalno, no što zapravo znači normalno i jesmo li zaista živjeli normalno?

Čini se da je normalno poprilično teško definirati, no obično se odnosi na nešto opće prihvaćeno, nešto uobičajeno ili redovito. A uobičajeno se poprilično promijenilo u posljednja dva mjeseca.

Kako bi maksimalno iskoristili ovu situaciju i razvili se, važno je osvijestiti koje su to navike koje su nas jačale u ovom periodu, što nas je veselilo, u čemu istinski uživamo, i toga se držati i kad se vrati period u kojem opet nemamo vremena ni za što.

Vrijeme za svoj razvoj ili hobi

Neki su ovaj period iskoristili kako bi pročitali more knjiga, zasadili vrt, bavili se jogom ili općenito tjelovježbom iako nikad nemaju vremena za to, neki su otkrili svoje kulinarske sposobnosti za koje nisu ni znali da ih imaju a neki su shvatili da obožavaju provoditi vrijeme na kauču iako inače vrijeme uglavnom provode na terenu.

Kad prođe period u kojem više boravimo kod kuće, svakako će trebati više truda da nađemo vremena za neke od ovih aktivnosti te je upravo zato najbolje samo nastaviti s njima kao da su sastavni dio dana ili ih čak staviti u kalendar kao aktivnost u kojoj uživate, ali je dovoljno cijenite da joj odredite vrijeme kako je ništa ne bi remetilo.

Uživanje u malim, ali važnim trenucima

Sreću ne možemo isplanirati, organizirati, ali još možemo dati priliku tako da otvorimo oči i budemo svjesni trenutka. A u ovom periodu smo shvatili koliko su važne stvari koje uzimamo zdravo za gotovo. Biti zahvalan na buđenju bez jurnjave ili na zajedničkoj improviziranoj večeri od nekoliko namirnica čini život ispunjenim. Posljednjih mjeseci prioriteti su nam se presložili i sjetili smo se što je zaista bitno, nemojmo to zaboraviti i prvom prilikom vratiti stara ponašanja i obrasce.

Smanjeni konzumerizam

Ne treba nam toliko robe, ne treba nam toliko proizvoda i puno je važnija kvaliteta nego kvantiteta. Dok smo vrijeme provodili u karanteni, svijet se počeo obnavljati zbog manjeg prometa, proizvodnje i potrošnje dobara, a i dalje imamo sve što nam treba. Jako je važno kupovati racionalno, osviješteno i s namjerom da traje!

Mir u kaosu

Možda najvažnija lekcija koju želimo zadržati jest kako nastaviti dalje živjeti i pronaći svakodnevni mir u nepredvidivom svijetu kaosa. Posljednjih mjeseci živimo u svijetu na koji nikako ne možemo utjecati jer pandemije i potresi nisu u ljudskoj kontroli, no ipak nastavljamo svakodnevno funkcionirati. Na početku smo se teže nosili sa situacijom, no kako vrijeme ide, postaje sve lakše i učimo se novom životu u takvoj okolini.

To ponašanje, traženje mira u kaosu, nastavak sa svakodnevicom i kad sve drugo stane i stavljanje fokusa na bitno je naše iskustvo koje sada imamo. Znamo se tako ponašati jer smo tako prošli kroz ovaj period. To je sada resurs koji posjedujemo i možemo upotrijebiti u bilo kojoj situaciji u životu. Za vrijeme pandemije ili izvan nje.

Jer cijeli život ćemo pamtiti neobičnu 2020. godinu kad je sve stalo, a ovisno o tome što smo naučili iz ove situacije, pamtit ćemo je kao lekciju ili kao poraz. Što birate?