Počinje Advent u Zagrebu – otkrivamo sve lokacije koje možete posjetiti ove godine!

Višestruko nagrađivani Advent Zagreb ove godine će se održati u periodu od 26. studenog i trajat će, zajedno s novogodišnjim događanjima, do 7. siječnja 2023. Tako se, nakon dvije godine koje su bile obilježene ograničenjima zbog pandemije, Advent Zagreb vraća u punom sjaju, donoseći raznovrsne programe i ponudu na brojnim lokacijama.

Otvorenje je predviđeno u subotu 26. studenog, kada će se upaliti prva adventska svijeća na Trgu bana Jelačića u 16:30 sati, zatim u 17:30 sati slijedi otvorenje gornjogradskih lokacija, u 18:30 sati otvara se Ledeni park na Trgu kralja Tomislava, a u 19:30 upalit će se lampice na Zrinjevcu.

“Ove godine krećemo s novim konceptom Adventa koji je razvijen u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Javnom ustanovom Maksimir, a za koji smatramo da će još više potaknuti kreativnost i dobre ideje u osmišljavanju adventskih aktivnosti i događanja. Najvažniji iskorak je transparentan način odabira ponuditelja kroz natječaje, a naglasak je stavljen na kvalitetu i kvantitetu predviđenih kulturnih, glazbenih i zabavnih sadržaja te uređenje lokacija. Time smo dobili raznoliku kulturnu ponudu za sve dobne granice, različite koncepte ponude hrane, veliku ponudu domaćih proizvoda i još puno drugih zanimljivosti. Vraća se i klizalište na Tomislavcu, ali s manje zauzimanja zelene površine, kako bismo pomirili i struku i želje naših sugrađana. Imamo i tri potpuno nove lokacije – Trg dr. Franje Tuđmana s ugostiteljskom ponudom te Park Grič i Stara Vlaška koje će TZGZ prigodno božićno ukrasiti. Vodili smo računa i da Advent bude ekološki održiv: koristit će se jednokratna, biorazgradiva ambalaža i bit će postavljeni punktovi za razdvajanje otpada”, izjavio je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

“Nakon dvije pandemijske godine, posebno se radujemo ovogodišnjem Adventu koji će nas s bogatim programima na najljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića. Osim već navedenoga, održat će se više od 100 koncerata u zatvorenim i otvorenim gradskim prostorima, trgovima i ulicama; zatim su tu i prigodne izložbe u muzejima i galerijama; a treba istaknuti i suradnju s HNK u Zagrebu, Hrvatskom obrtničkom komorom te Zagrebačkim ZOO vrtom koji, također, pripremaju posebne programe. Surađujemo i sa zagrebačkim hotelima, domaćim i stranim prijevoznicima, te smo krenuli s međunarodnom promocijom na 21 tržištu. Advent Zagreb jedno je od najvažnijih događanja za zagrebački i hrvatski turizam te očekujem da će, kao i prijašnjih godina, pridonijeti rastu turističkog prometa u Zagrebu”, istaknula je direktorica TZGZ-a, Martina Bienenfeld.

Lokacije su zaista mnogobrojne, a sveukupno je na programu više od 100 koncerata, kao i izložbe na uređenim lokacijama u gradu. Na Gornjem gradu možete uživati na platou Gradec, Parku Bele IV, Trgu sv. Marka, parku Grič, Tunelu Grič te Strossmayerovom šetalištu.

Jedno od najljepših zbivanja svakako je Advent kod Matoša – Caffe de Matoš. Na svakom koraku ove blagdanske manifestacije posjetitelji će uživati u pomno biranoj scenografiji koja ih vraća u “dobra stara vremena” i topli, obiteljski, ugođaj adventa s prve polovice 20. stoljeća zahvaljujući posebnoj scenografiji u retro stilu.  Poznati fotopunktovi kao što su prozor koji gleda na Zagreb, bezbroj lampica i sitni rekviziti u krošnjama, sjajna pozornica u cabaret stilu,  okviri u obliku velikog adventskog vijenca kroz koji se vidi Katedrala i dalje su tu pa najromantičnijih prizora za adventske fotografije sigurno neće nedostajati.

 

 

Lokacije na Donjem gradu protežu se kroz čitav centar – na Trgu dr. Franje Tuđmana bit će postavljen i panoramski kotač, na Trgu kralja Tomislava nalazit će se klizalište, a i Stara Vlaška će biti prigodno ukrašena. Među lokacijama Adventa su ove godine i Hrvatsko narodno kazalište te Oktogon, ali i dobro poznate lokacije poput Europskog trga, Trga bana Jelačića, Zrinjevca i Strossmayerovog trga na kojem se, već tradicionalno, održava Fuliranje.

Fuliranje se ove godine odvija čak na dvije lokacije – na Strossmayerovom trgu te na terasi Oleander hotela Esplanade, a njihove kućice slove za one s najboljom gastronomskom ponudom – između ostalog, svoja će jela predstaviti i Deni Srdoč, chef koji je zaradio čak dvije Michelinove zvjezdice u dva različita restorana. Na Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi i ove godine Esplanadina kućica donosi kreativne gurmanske senzacije u okviru warm cocktail & street food pairinga. Esplanadin tim predvodi Ana Grgić Tomić, chef godine 2022. prema izboru prestižnog vodiča Gault & Millau Hrvatska i nositelj zelene Michelinove zvjezdice za Zinfandel’s, koja drugi puta zaredom nastupa na street sceni sa svojom kolekcijom jela, a tu je i glavna Esplanadina slastičarka i trostruka prvakinja u slastičarstvu Mirjana Špoljar, kao i poznati koktel majstor Vjenceslav Madić Kishoni. Nemojte propustiti priliku iskušati jela nekih od najboljih hrvatskih chefova u opuštenoj, blagdanskoj atmosferi.

Bogat kulturno – glazbeni program po raznim lokacijama u gradu, kao i detaljne satnice svih programa te aktualne informacije dostupne su na službenim stranicama Adventa Zagreb.

Fotografije: Julien Duval, PR, Sandro Sklepić

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0