Pjenušac, šampanjac ili prosecco – koje pjenušavo vino odabrati i zašto?
Obožavamo mjehuriće u svim prigodama, jer gotovo da ne postoji trenutak za pamćenje koji nije obilježio zvuk otvaranje boce pjenušavog vina. Iako rado posežemo za pjenušavim vinima, malo tko zaista zna koja je razlika između prosecca, pjenušaca i šampanjca, kao i koji pjenušac najbolje odgovara određenoj prilici.
Vrijedi pravilo da su “svi šampanjci pjenušci, ali nisu svi pjenušci šampanjci”, a jedna od najčešćih zabuna je kako naručiti ispravnu vrstu za trenutak u kojem se nalazite.
Iako sve tri vrste pjenušavih vina imaju mjehuriće, među njima postoje važne razlike u porijeklu, načinu proizvodnje i okusu, a nama je sommelier iz LU-MA Ekskluziv pomogao razmrsiti ovu pjenušavu dilemu i na pitak način objasniti bitne razlike.

Pjenušac
Pjenušac je najširi pojam i odnosi se na svako vino s mjehurićima, neovisno o zemlji ili metodi proizvodnje. Ovisno o tehnici, kvaliteti grožđa i regiji, pjenušci mogu biti vrlo jednostavni ili vrhunski složeni.
Proizvode se gotovo svugdje gdje ima vinograda, pa tako i na našoj Plešivici, koja posljednjih godina blista kao hrvatska prijestolnica pjenušavih vina. Tamošnji su pjenušci mineralni, elegantni i izrazito gastronomski, idealni za sve koji vole vinska otkrića.
S druge strane, talijanska Franciacorta, skriveni dragulj Lombardije, kreiran je klasičnom metodom i donosi profinjenost usporedivu sa šampanjcem, ali s karakterističnom toplinom juga i talijanskom sofisticiranošću. Pjenušci su zato najzahvalniji izbor za igru s hranom – jednako lijepo prate ribu i školjke, kao i jela od bijelog mesa, rižota ili tjestenina s kremastim umakom, i rijetko kad razočaraju.

Bertoša Pjenušac Rose
Prosecco
Prosecco je lagano aromatičan, svjež i vedar. Idealan je za početak druženja, posebno u trenucima kad želite nešto nepretenciozno, ali ipak fino. Njegove voćne i cvjetne note savršeno pristaju uz lagane zalogaje i razgovore koji teku bez žurbe. To je vino za bezbrižne trenutke, aperitiv koji odmah unosi lakoću i šarmantno postavlja ton ostatku večeri.
Prosecco se radi isključivo u talijanskim regijama Veneto i Friuli, a proizvodi se uglavnom od sorte grožđa Glera. Najčešće se koristi Charmat metoda, pri kojoj druga fermentacija odvija u velikim tankovima. Zbog toga prosecco ima lagan, voćan i svjež karakter, s nježnim mjehurićima i aromama jabuke, kruške i cvjetnih nota.

Piccini Venetian Dress Prosecco DOC Extra Dry
Šampanjac
Šampanjac je samo ono pjenušavo vino koje dolazi iz francuske regije Champagne i proizvodi se tradicionalnom metodom, prilikom koje druga fermentacija nastaje u samoj boci. Korištene sorte grožđda su najčešće Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Rezultat je složeno vino s finim, dugotrajnim mjehurićima i aromama brioša, orašastih tonova i citrusa.
Za šampanjcem posežemo kada poželimo ultimativnu eleganciju. Iako nije rezerviran samo za velike životne trenutke, uvijek ih čini još posebnijima. Šampanjac je aperitiv koji podiže ton cijele večeri, ali i vino koje bez problema prati sve sljedove jela, od najdelikatnijih predjela do kompleksnih glavnih tanjura. Njegova slojevitost, fina perlanja i aristokratska struktura čine ga izuzetno zahvalnim partnerom u gastronomiji. To je vino za istinske hedoniste, za one koji uživaju u nijansama, teksturama i dugotrajnoj eleganciji na nepcu.

Lanson Le Black Creation
Što odabrati – prosecco, pjenušac ili šampanjac?
Na kraju, odgovor je jednostavniji nego što se čini, odaberite vino koje odgovara vašem trenutku, a ne pravilima.
Prosecco birajte za lagani, veseli i opušten početak večeri i vino koje će odrediti mood druženja, pjenušac za gurmanska istraživanja i raznolikost stilova, a šampanjac, kao najkompleksnije i najprestižnije mjehuriće, ostavite za trenutke kojima želite dati posebniju notu.

Bilo da nazdravljate malim ritualima svakodnevnog života ili velikim prekretnicama, iz brenda LU-MA Ekskluziv poručuju kako je najvažnije odabrati vino koje će najbolje pratiti vaš trenutak, a mjehurići će se pobrinuti za sve ostalo.
Sve ove vrste pjenušavih vina dostupne su u vinoteci Wine&Friends ili putem njihova webshopa, a velika prednost je što se, nakon što isprobate pjenušavo vino u Wine&Friends vinoteci, možete savjetovati sa stručnjakom i na licu mjesta kupiti butelju koja vam najviše odgovara.
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: Instagram (@lumawineandfriends), Pinterest
