@josefinekanth

Ova slatka namirnica ima i brojne benefite za zdravlje, oko kojih se slažu čak i nutricionisti!

Iako čokoladu smatramo grijehom, čini se kako su nutricionisti složni u jednom – tamna čokolada ima i mnogobrojne benefite za organizam te je zbog toga namirnica koja se preporučuje redovito konzumirati, naravno, u ograničenim količinama. Osim što će blagotvorno djelovati na kosu i kožu, zbog svojih sastojaka bit će i odličan mood booster. Iako smo sigurni da smo vam već sad dali dovoljno razloga za par kockica tamne čokolade dnevno, u nastavku otkrijte sve benefite ovog sastojka.

Tamna čokolada koja ima visok postotak kakaa – minimalno 85 posto i više te nema šećera i ostalih aditiva koji mogu biti štetni za zdravlje, zapravo je dobar izbor slatkog jer se čisti kakao smatra superhranom. Što je udio kakaa veći, to je čokolada zdravija. Uz to visok udio kakaa u čokoladi osigurat će i manje kalorija, a ako ne prekoračite dnevnu dozu od 10 do 30 grama, bez grižnje savjesti moći ćete uživati u ovoj slatkoj namirnici.

Tamna čokolada puna je željeza, ali i magnezija koji utječe i na bolje raspoloženje, a visoka koncentracija kakaa utjecat će i na poboljšanje koncentracije i optimalno funkcioniranje živčanog sustava. Uz to prepuna je i antioksidansa te ima visoku koncentraciju cinka, koji će posebice dobro utjecati na lijep izgled kose jer deficit cinka utječe na ispadanje kose.

Jedna od najvećih prednosti tamne čokolade je to što je bogata biljnim spojevima koji imaju zaštitna antioksidativna svojstva. Tu spadaju polifenoli, flavanoli i katehini. Studija iz 2011. uspoređivala je tamnu čokoladu i kakao prah sa “supervoćem” – pokazalo se da je čokolada bogatija zaštitnim antioksidansima od borovnica i nara.

Tamna čokolada utjecat će na rast kose te učiniti kosu snažnijom i zdravijom, a uz to ima i protuupalna svojstva. Osim toga, može sudjelovati u zaštiti kože od sunca jer bioaktivni iz tamne čokolade mogu biti odlični za kožu – flavanoli mogu zaštititi od oštećenja od sunca, poboljšati protok krvi u koži i povećati gustoću kože i hidrataciju.

Naravno, svi ovi savjeti vrijede samo ako se tamna čokolada konzumira u umjerenim količinama i kao desert nakon obroka, a ne zamjena za obrok. Oko količine tamne čokolade i njezinih benefita za vaš organizam također se možete savjetovati s nutricionistima.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Unsplash, Pinterest, Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0