Napokon znamo koliko kava smijemo popiti u danu!

Znanstvenici se već dugo pitaju  koliko kave dnevno je dobro za naše zdravlje, a koja je to kap koja prelijeva šalicu. Posljednja istraživanja posvećena su temi utjecaja kave na kardiovaskularne bolesti, krvni tlak i trudnoću, odnosno najčešća pitanja koja kavopije postavljaju – koliko šalica kave u danu je u redu popiti i postoje li situacije kada je kavu bolje izbjegavati.

Najnovija istraživanja, objavljena u časopisu The Journal of Nutrition, pokazuju da je svakodnevno ispijanje tri do četiri šalice kave na dan povezano s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Pritom je “šalica kave” veličina talijanskog espressa, odnosno 30 mililitara. Istraživanje je provedeno u Italiji tijekom osam godina, na više od dvadeset tisuća ispitanika dobi od 34 do 91 godine.

Ovo zanimljivo otkriće potvrđuju i analize znanstvenika za časopis Advances in Nutrition. U analizi 26 studija s 3,7 milijuna sudionika, dokazano da je konzumacija određene količine kave u danu smanjila rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, melanoma i raka kože. Kao optimalan broj šalica u danu i u ovom istraživanju se navodi tri do četiri.

Istraživanja fokusirana na povezanost kave i zdravlja srca otkrila su da je svakodnevna konzumacija kave povezana sa smanjenim rizikom od srčanog udara u tri različite studije, što su odlične vijesti za sve koji su razmišljali o tome koliko kave je previše.

Kava sadrži stotine biološki aktivnih fitokemikalija, uključujući polifenole koji imaju antiokidativnu aktivnost. Sadrži i skromne količine magnezija, kalija i vitamina B3. Ti spojevi mogu igrati ulogu u smanjenju oksidacijskog stresa i poboljšanju crijevnog mikrobioma, ali potrebna su daljnja istraživanja kako bi se to potvrdilo.

S druge strane, dobro je uzeti u obzir i istraživanja fokusirana na utjecaj kave na trudnoću. Iako  nam umjerena količina kave tokom cijelog života ne šteti, za vrijeme trudnoće bi ipak mogli dodatno razmisliti o tome koliko kave je dobro. Posljednja istraživanja na tu temu pokazuju povezanost ispijanja kave u trudnoći s povećanim rizicima u trudnoći i neželjenim ishodima. Iako je potrebno provesti još istraživanja na tu temu, znanstvenici uključeni u ove studije savjetuju izbjegavanje kofeina za vrijeme trudnoće, ali i prilikom planiranja trudnoće. Za prave kavopije kojima je teško odreći se omiljenog napitka, preporučuje se maksimalna doza od 200 miligrama na dan!

Zanimljivo je da različita istraživanja pokazuju različite benefite od ispijanja kave u borbi protiv raka. Znanstvenici su već dokazali antikancerogena i antiupalna svojstva kave u raznim istraživanjima. U meta analizi iz 2016. godine potvrđeno je da ispijanje kave smanjuje rizik od raka jetre, debelog crijeva i prostate. Istovremeno uočena je povezanost svakodnenvog ispijanja kave s povišenim rizikom od raka pluća, što se povezuje i s navikom pušenja uz ispijanje kave koja svakako nije dobra i šteti zdravlju.

Poznati smo po tome da volimo piti finu talijansku kavu, ali i sjediti satima “na njoj”. Dobro je uzeti u obzir da je optimalna količina kave upravo ona dovoljna da popunimo dan, tri do četiri šalice talijanskog espressa! Ne šalice od dva decilitra kave. I bez cigarete i šećera.

Iako istraživanja pokazuju benefite ispijanja kave, uvijek je potrebno uzeti u obzir individualne reakcije i osjetljivost metabolizma te prilagoditi konzumaciju kave sebi i svojim navikama. Kava još uvijek nije proglašena ljekovitom bez obzira na sve benefite koje donosi, ali dobar je osjećaj znati da uz to što je fina, uz umjerenu konzumaciju može dobro utjecati na naše zdravlje!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Unsplash (Devin Avery), Instagram, Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0