Otkrijte svoju idealnu paletu boja i učinite je dijelom svojeg stila uz pomoć ovih savjeta!

U prošloj kolumni tražili smo paletu boja koja će vam najbolje odgovarati, a sada ćemo krenuti od te baze te polako razvijati personaliziranu paletu baziranu na osnovnoj i vašem stilu te tako u garderobu integrirati komade i boje koji najbolje odgovaraju vašem izgledu.

Najprije krenimo od istraživanja. Proučite boje koje su preporučene za vašu put, boju kose i očiju te se upitajte odgovaraju li vam. Želim li eksperimentirati s njima, iako do sada nisu bile u mom ormaru? Stanite ispred ogledala i držite komad odjeće ili platna u toj boji i fokusirajte se na lice. Preporučujem da male komadiće tkanine nosite u torbici prilikom istraživanja, kako biste u svakom trenu mogli isprobati kako određena boja pristaje s vašim tenom. Zasada još ne brinite o silueti i tipu proizvoda koji gledate, nego se fokusirajte na ovaj korak. Istu stvar ponovite i sa “susjednom” paletom, na primjer ako ste Warm Spring, istražite i Clear Spring, Light Spring te Warm Autumn.

Kada vam jedna boja savršeno odgovara, varijacije na temu su dobrodošle te dodavanje tonova iste boje vašoj personaliziranoj paleti daje joj na obujmu, ali je ostavlja u harmoniji. Cijelo vrijeme budite otvoreni isprobavanju novih nijansi te uspoređujte tonove i prilagodite se promatranju detalja. Zabilježite tonove kojima ste zadovoljni i isprobajte ih prilikom idućeg posjeta trgovini. Najbolja stvar kod ovog dijela je ta što se zbilja možete zaigrati i shvatiti da boje za koje ste mislili da ih nikada ne biste odjenuli upravo najbolje pristaju vašem tipu koze. Nemojte odbiti niti jednu boju dok je niste dobro analizirali. Lista boja u osnovnoj paleti nije kompletna te, naravno, postoji više onih koje vam pristaju, ali koristite paletu kao bazu te podijelite boje na tople i hladne tonove kako biste razumijeli u kojem smjeru dalje istraživati.

Modna industrija svake sezone promovira različite it boje, tako da je najbolje isprobavati svoju paletu u točno toj sezoni. Glavne razlike u četiri palete, odnosno sezone su lako uočljive, one su različite kombinacije dviju varijabli koje smo u prošlom tekstu ustanovili (ovdje možete ponoviti gradivo).

Ako ste svjetlije puti vjerojatno ćete shvatiti kako najsvjetlije i najtamnije boje vaše palete djeluju presnažno ako su blizu vašeg lica, ali odgovaraju vam na detaljima poput cipela, torbica i nakita (izuzev naušnica i ogrlica). Takve nijanse preporučujem dodati u obliku printeva i kombinacija s drugim tonovima ili ako slažete slojevit look. Sako u vašoj najdražoj boji – koja je možda pretamna za vaš ten – ublažite košuljom iste boje, ali svjetlijeg tona, nikako ga nemojte “razbijati” bijelom bojom.

Posebnu pažnju pridajte svakodnevnim, esencijalnim komadima poput kaputa (brinete odlično izgledaju u tamnoplavim kaputima, dok im sive ne bih preporučila). Savjet eksperta: uvijek nanesite malo rumenila na obraze. Tako ćete i dalje izgledati prirodno, ali “zdravije” te ćete još lakše otkriti koje vam boje pristaju.

Kad smo ustanovili koje vam boje najviše odgovaraju, možemo se fokusirati na modne stilove. Razlikujemo dramatic (dramatičan), natural (prirodan), romantic (romantičan) i sophisticated (sofisticiran) te, kao i s bojama, ovo su osnovna četiri pa je potrebno isprobati kombinacije koje do sada niste nosili, ali uz pravilnu kombinaciju silueta i detalja pronaći ćete najbolji look za vas (i oblik vašeg tijela).

Dramatičan look najbolje pristaje ženama koje su više od prosjeka i mršavije, ali i u njihovoj se paleti nalazi tamnija odjeću (Winter ili Dark Autumn). Izražajnije crte lica su dobrodošle, kao i nešto šira ramena. Nekada detalje koje ne volimo na sebi valja naglasiti, iznenadit ćete se koliko moćno možete izgledati. Ako niste visoki, ali imate ostale značajke ovog tipa, prigrlite detalje dramatičnog looka i prilagodite s natural kombinacijom. Dramatičnim siluetama najbolje odgovara brend Balenciaga koji koristi puno jednobojne tkanine ili, pak, ekstremne printeve. Vaš nakit treba biti jednostavan, ali velik, a struk uvijek naglašen. Ako imate sve značajke ovog tipa, ali paletom ne odgovarate Winter ili Dark Autumn paleti, nego ste Summer ili Spring, onda vam više odgovara sofisticiran look.

Natural, prirodan stil možemo poistovjetiti s casual odijevanjem. Prirodan tip izgleda odlično u sportskoj odjeći, iako ne mora biti atletske građe, ali jednako dobro izgleda i u chic izdanju. Kombinacija suknji s hoodijem, čizmama s bermuda kožnatim bermudama ili jakne asimetričnog kroja, vam izvrsno pristaje uz jednostavan i decentni nakit. Autumn paleta boja najbolje pristaje prirodnom tipu odijevanja te preporučujem veće printeve na casual siluetama.

Romantičan tip traži ženstvenost i kroz materijale i kroz siluete, a najbolje pristaje ženama s oblinama. Materijali trebaju biti mekani i luksuzni, a printevi sitniji. Giambattista Valli i Zimmermann u svojoj ponudi imaju baš sve komade za romantičarke. V-izrez omogućuje naglasak na vrat i lice te pridonosi romantičnom looku, a frizura koja najbolje pristaje je ona s valovima i volumenom. Romantičan stil pristaje svim paletama i više ovisi o obliku tijela, a s godinama se preporučuju dodatan volumen i slojevi te, primjerice, više volana.

Sophisticated look izbjegava trendove, printeve i ne igra se teksturama materijala, ali može itekako glamurozno izgledati iako igra na “sigurno”. Ravne linije i snažna struktura odjevnih komada izvrsno izgledaju, a ako se zaželite uzoraka, točkice i paisley print su poželjni u Winter i Autumn paletama, a dok će Summer i Spring tipovi odabrati sitan print u “svojim” bojama i to u matching kombinaciji gornjeg i donjeg dijela. Iako sofisticiran look mogu svi nositi, ne izgleda jednako dobro na svima te je bolje isprobati detalje ostalih stilova i naglasiti ramena ili ostale atribute.

Izbor printeva i tkanina također je jako važan u personalizaciji stila, ali kada ih birate uvijek dizajn birajte u skladu s vašom visinom i konfekcijskim brojem. Što ste viši to bolje veliki printevi funkcioniraju, i obrnuto. Često odabrani print sadržava boje koje nisu u vašoj paleti pa tada morate provjeriti tri stavke:

  1.  Boja koja nije u vašoj paleti nije dominantna boja printa.
  2. Boja koja nije u vašoj paleti ne bi trebala biti blizu vašeg lica (umjesto košulje ili haljine, odaberite hlače ili suknje).
  3. Nemojte spajati boje printa koje nisu u vašoj paleti s modnim dodacima poput cipela ili torbica.

Ako niste ljubitelj uzoraka, ne brinite i fokusirajte se na detalje poput nakita, remenja, šalova i atraktivnih tkanina kako biste time pridonijeli zanimljivosti looka. Za shvatiti koji stil vam najviše odgovara po fizičkim osobinama, ali i karakteru, treba vremena te nekad odudaraju jedno od drugog, ali budite otvoreni prema novim stilovima i uživajte u ovom procesu otkrivanja. Biti zadovoljna je najbolji stil koji možete imati.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0