Leonnie Hanne

Kreirajte idealnu capsule garderobu prema vašem izgledu, evo i kako!

Najbolja boja na svijetu upravo je ona koja vama najbolje pristaje, još davno izjavila je Coco Chanel. I bila je u pravu. Važnost utvrđivanja onoga što odgovara vama i vašem lifestyleu, umjesto slijepog praćenja trendova bit će lakše kroz sljedećih nekoliko savjeta. Ovo je prvi od članaka o temi koju sam podijelila u tri dijela te se nadam da ćete nakon posljednjeg uspjeti izgraditi idealnu capsule garderobu savršeno prilagođenu upravo vama.

Svi mi pripadamo u neku definiranu paletu boja s obzirom na put, boju kose i očiju. Pitate se kako optimizirati tu paletu i saznati koji ste točno tip, pristaju li vam više topliji tonovi ili tamnije boje te koje uzorke nositi?

Marie Mikh

Zaboravite na ulogu boje u vašem ormaru i ne usmjeravajte se prema paleti koja odgovara vašem dosadašnjem stilu ili koja vam se sviđa, već se fokusirajte na svoj ten i zaboravite na vladajuće trendove. Ipak, moj savjet je da profil boja koji odgovara vašem tenu koristite kao vodič, a ne da ga se slijepo držite i nikad ne odstupate. Ovo je proces u kojem ćemo otkriti vaš profil boja i, samim time, nijanse koje vam najbolje pristaju, bez obzira na to sviđale se one vama ili ne.

Krenimo redom. Moj prvi stilističk savjet ovisit će o dvije stavke. Najprije moramo odrediti u koji profil, od četiri osnovna, pripadate. Profili su podijeljeni u četiri godišnja doba – proljeće (spring), ljeto (summer), jesen (autumn) i zima (winter). Zzapravo, trenutačno postoji 12 opcija, ali započnimo od osnova. Primarnom paletom smatramo onu u kojoj imate prirodnu boju kose i put koja nije preplanula, dok vaša sekundarna paleta može ovisiti o nagloj promjeni boje kose ili preplanulosti (tada ćete se orijentirati po sekundarnoj paleti).

Dora Predojević

Kako bismo odredili vaš profil najprije moramo odrediti podton kože – topao ili zlatan naspram hladnog i pepeljastog te podton kose i očiju. Zatim vas moramo smjestiti na ljestvicu svjetline od svijetlog do tamnog najprije na temelju kose. Primjerice, ako je vaša prirodna boja kose svjetlija od kestenjasto smeđe, tipizirat ćete ili proljeće ili ljeto, ako je tamnija pripadate u profil jesen ili zima. Ako vam ton kože i kosa imaju topli podton ili ste, pak, prirodno crvenokosi, klasificirali bi vas ili kao proljeće ili jesen, a ako vam je koža plavkastog, hladnog podtona, a kosa vam je više pepeljasta i nema zlatnih ili crvenih pramenova, vi ste ljeto ili zima.

Xenia Adonts

Vaš sekundarni faktor može vam pomoći da dodatno suzite vlastitu sezonsku paletu boja i otkriti vam koja bi “susjedna” paleta mogla sadržavati neke nijanse koje vam mogu dobro pristajati. Priča se malo komplicira jer se tu vodite s pojmovima svijetlo (light), tamno (deep), toplo (warm), hladno (cool), bistro (clear) i prigušeno (soft). Ako pripadate u profil svijetlo to znači da je boja vaše kose je svijetla (plava ili svjetlosmeđa), koža vam je svijetla za vašu etničku pripadnost, a oči su vam svijetloplave, zelene ili sive. Najbolje izgledate u nježnim, svijetlim i prigušenim nijansama svoje palete boja, npr. breskve (proljeće) ili blijede lavande (ljeto). Vi pripadate ili u lagano ljeto ili lagano proljeće.

Ako pripadate u profil tamno to znači da ste duboka jesen ili duboka zima. U prijevodu, imate tamnosmeđu ili crnu kosu i tamnosmeđe, zelene ili oči boje lješnjaka. Izgledate nevjerojatno u dubokim, bogatim nijansama svoje palete, primjerice terakoti, ako ste jesen ili crnoj, ako ste zima.

Tamara Kalinić

Topao profil znači da vaša cjelokupna boja ima prepoznatljiv topli prizvuk, a pripadate u toplo proljeće ili toplu jesen. Boja kosa vam je ili zlatnoplava do smeđe ili, pak, strawberry blonde do tamno kestenjaste. Imate zelene, oči boje lješnjaka ili svijetlo do srednje smeđe oči. Najbolje vam pristaju boje srednjeg tona u vašoj paleti koje nisu ni previše intenzivne niti blijede kao što su bordo, ako ste jesen ili akvamarin, ako ste proljeće.

Hladan profil znači da ste ili cool ljeto ili cool zima. Bez obzira na to imate li svijetlu ili tamnu kožu/kosu, vaša cjelokupna boja ima hladnije karakteristice. Poput toplog tipa, također najbolje izgledate u nijansama srednjeg raspona svoje palete kao što su smaragdnozelena, za zimu ili zimzelena za ljeto.

Aimee Song

Ako vaš profil ima karakteristiku bistrine, pripada u bistro proljeće ili zimu, to znači da vaša cjelokupna boja ima visok kontrast i zasićenost. Kosa vam je ili srednje smeđa do crna ili svijetlo plava, oči su vam plave, svjetlozelene, boje topaza, boje jantara ili tirkiza. Najbolje izgledate u zasićenim, jarkim bojama, poput tople ružičaste ako je vaš profil proljeće ili jarko ružičaste, ako je vaš profil zima.

Svojstvo prigušenosti ili mekoće u vašem profilu donos neutralnost u vašu paletu. Pripadate u prigušeno ljeto ili jesen, a kontrast između vaše kože, kose i očiju je manji nego u ostalim profilima. Vaša kosa nije ni jako svijetla ni jako tamna, a vaše oči su zelene, sivo-plave, boje lješnjaka ili smeđe. Najbolje izgledate u nježnim, prigušenim nijansama, kao što su maslinasto zelena za jesen ili plavozelena za ljeto.

Emili Sindlev

Informacija je puno, ali uz malo koncentracije i truda, s lakoćom ćete se snaći među ovim pravilima i otkriti svoj profil. Izazivam vas da to učinite te da pred ogledalom uz sebe prislonite i komade u bojama koje pripadaju u vašu paletu i one koji nisu u njoj te da uočite razliku. Iskušajte nošenje komada koji vam pristaju do idućeg izdanja kolumne u kojoj ćemo unaprijediti znanje i složiti idealnu capsule garderobu za vaš tip! U nastavku otkrijte primjere boja koji pristaju uz vaš profil.

Proljeće
Jesen
Zima
Ljeto

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0