Opčinjeni smo ovim interijerom koji predstavlja minimalizam u najboljem mogućem izdanju

Nekoć su minimalistički interijeri smatrani hladnima te je zapravo većini bilo nezamislivo svoj životni prostor urediti u takvom stilu. Odsjesti u nekom minimalistički uređenom hotelu ili vili te diviti se showroomu namještaja u kojem se nalazi tek nekoliko komada uvijek je dolazilo u obzir, međutim u potpuno jednostavnom stilu, lišenom detalja te samo s nekoliko prijeko potrebnih stolaca, kauča i ormara, urediti stan ili kuću – nikako. Sve dok, koliko god neobično zvučalo, minimalizam nije postao trend prošle godine.

Iako smo uvijek bili ljubitelji takvog tipa interijera sada kad je postao nešto popularniji viđamo zaista predivne primjere minimalističkog uređenja stanova ili kuća, a upravo smo takav projekt našli i u portfelju ukrajinskog arhitektonskog biroa Dubrovska Studio. Na čelu s vlasnicom Natalie Dubrovskom, ovaj je ured specijaliziran za dizajn interijera, a nedavno su se pohvalili projektom smještenom u kalifornijskom gradiću Yucca Valley.

Riječ je o privatnoj kući s čijom se adaptacijom započelo prošle godine, a tlocrtom prostrana kuća uređena je s minimalnom količinom stvari. No ono na što je stavljen naglasak su materijali, koji iako su u neutralnim, zemljanim tonovima, svojim uzorcima i teksturom doprinose toplini i razigranosti čitavog interijera. Tu se najprije ističu keramičke pločice velikih dimenzija koje imitiraju kamen koje dominiraju dnevnim boravkom, ulaznim prostorom i spavaćom sobom, dok je u kuhinji i kupaonici upotrebljen terrazzo.

Isto tako, radna ploha kuhinje prošarana je nešto većim terrazzo uzorkom, dok je umivaonik u kupaonici mramorni. Bez obzira na to što je upotrebljeno nekoliko različitih vrsta materijala, sve se plohe međusobno slažu zbog usklađene palete boja. Uz kamen, prostorom dominira i tamno drvo te su korišteni prirodni materijali poput jute za tepihe, lana za posteljinu te pamuka za voluminozne jastuke koji se nalaze na foteljama u dnevnom boravku i na kamenim nišama te uz prozor.

Zidovi također tonski prate ostale materijale upotrebljene u prostoru, a jedino što “odskače” su pokoji detalj u crnoj boji ili zlatnog odsjaja. Sve u svemu, interijer ne djeluje nimalo hladno zbog palete boja i drva, a bez obzira na golemi prostor te visoke stropove – čiji je dojam ublažen s drvenim gredama – ne djeluje kao da išta nedostaje u ovoj kući. Projekt privatne kuće u Yucca Valleyu kao da poziva na maksimalno opuštanje bez ikakve tehnologije i ostalih benefita modernog doba o kojima smo postali ovisni u posljednje vrijeme. Nama se čini kao san!

Fotografije: Behance, Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0