Održivost je prisutna i u svijetu namještaja: Otkrivamo cool komade koji nisu štetni za Zemlju

Danas se obilježava Dan planeta Zemlje, a dijalog o tome kako modna, beauty i lifestyle industrija mogu pridonijeti očuvanju planete posljednjih je godina sve glasniji. Brojni brendovi uključeni su u misiju smanjenja proizvodnje ugljikovog dioksida, smanjenja plastike koju koriste, kao i količine vode, štetnih kemikalija ili, pak, paze na održivost sirovina.

Iako su navedene industrije zaslužne za stvaranje nepovoljnih prirodnih uvjeta, sretni smo doživjeti pozitivne pomake i primjene tehnologije u smjeru bolje, “zelene” osviještenosti. Stella McCartney jedna je prvih modnih dizajnerica koja se okrenula “osviještenoj” modi te neke od svojih proizvoda izrađuje od reciklirane plastike skupljene iz oceana. Od istog otpada, ali i organskog pamuka, traperice izrađuje i brend G-Star Raw na čijem je kreativnom čelu Pharrell Williams – specijalnu traper liniju izradili su od 10 tona plastike izvučene iz oceana. adidas je prošle godine prodao milijun pari tenisica, a za svaki par iskorišteno je 11 plastičnih boca izvučenih iz oceana. Beauty giganti kao što su Armani Beauty i Lancome na tržište plasiraju refilove za svoje proizvode kako amabalažu ne biste morali baciti.

Brojni brendovi i kompanije stavili su održivost visoko u hijerarhiji prioriteta svojeg poslovanja, a među njima je i švedski Fjällräven koji pripada među globalne lidere u modnoj industriji po pitanju održivosti, pa ne čudi da ga je Sustainable Brand Index™, najveća europska studija o održivosti, drugu godinu zaredom ocijenio brendom koji najviše brine o održivosti u Švedskoj jer prednost daju upotrebi recikliranih, organskih i obnovljivih materijala.

Osim toga, brojni dizajnerski brendovi kao što su američki Re/Done i danski Blanche, u sklopu održivog dizajna koriste i manju količinu vode prilikom proizvodnje određenog komada kao što su traperice, koje svatko od nas ima u svojem ormaru.

Mijenjanje svijeta na bolje te poboljšanje ljudskog standarda, životno je poslanje profesije koja se zove “dizajner”. Upravo su dizajneri bili ti koji su među prvima počeli razmišljati o ekologiji te prvi koji su stvorili nove, reciklirane materijale. Plastika je šezdesetih godina prošlog stoljeća masovno ušla u sve pore ljudskih života te potpuno promijenila svijet. I dok se tada činilo da je drastično poboljšala dostupnost proizvoda i životni standard, uskoro se pokazalo da se radi o svojevrsnom “trojanskom konju”. Naime, svijet se ubrzo počeo gušiti u plastičnom otpadu. Poseban problem je mikroplastika kojom su zagađeni svi svjetski oceani i koja se hranidbenim lancem vraća u ljudsko tijelo.

Plastika koja se koristi u dizajnerskoj industriji namještaja dugotrajnija je, kvalitetnija i izdržljivija, a posebno su interesantni novi materijali koji nastaju gotovo alkemičarskom preobrazbom jeftine sirovine kao što su PET boce. Iako je sastav apsolutno identičan (PET boce), dizajnerskom vizijom stvoren je materijal koji je svojstvima potpuno drugačiji, odnosno sličniji tekstilu. Ovo su neki od predmeta nastali uz pomoć ove nove tehnologije i koji su stvoreni s primarnim ciljem rješavanja globalnog problema nagomilavanja plastičnog otpada..

FERM LIVING

Serija Desert

Tekstili iz serije Desert izrađeni su od stopostotne posto reciklirane plastike koja je prvenstveno bila samo otpad. Proces pretvaranja odbačene plastike u lijep, izdržljiv i mekan tekstil čini ove proizvode jedinstvenim i dugotrajnim. Serija kombinira modernistički dizajn s održivom funkcionalnošću, a svi proizvodi iz serije mogu se koristiti u interijeru (uključujući i vlažne prostore kao što je kupaonica), ali i u eksterijeru. Sve je započelo s Desert loungerom kojem su se ubrzo pridružili stolci i jastuci, a svi proizvodi iz kolekcije napravljeni su od tkanine koja je nastala recikliranjem PET boca. Uz ovu kolekciju dostupne su i kolekcije tekstila – serija Way, prostirke Hem i viseće mreže Path Hammock, koje su izrađene istim postupkom.

Kolekcija Way

Ručno tkani otirači, tepisi i jastuci iz kolekcije Way napravljeni su također od recikliranih plastičnih boca. Iznimno čvrsti i izdržljivi proizvodi, mogu se koristiti u interijerima i eksterijerima. Tkani reciklirani poliester zaslužan je za prekrasnu teksturu u bojama koje asociraju na morski ambijent. Klasičnog su izgleda, ali s odmakom zbog asimetričnih resa na rubovima.

Liba

Kantica za zalijevanje Liba novitet je tvrtke ferm Living iz kolekcije za proljeće 2021. godine. To je moderan redizajn plastične kantice za zalijevanje, proizvoda koji koristi svaki vrtlar i ljubitelj biljaka. Izrađena u potpunosti od reciklirane plastike s veoma estetski privlačnim izgledom. Lagana, intrigantnog oblika, podsjeća na klasične glinene vrčeve za vodu iz prošlosti. Pogodna je za korištenje u eksterijeru. Jednako funkcionalna i dekorativna, ova kantica za zalijevanje, dobro će se uklopiti na svaki balkon ili terasu, ali i u dnevni boravak.

NORMANN COPENHAGEN

Bit stool

Estetski interesantan stolić s bezbroj mogućnosti primjene – može se koristiti kao postolje za cvijeće, umjesto noćnog ormarića u spavaćoj sobi ili čak kao improvizirani stolac za nekog neočekivanog gosta. Dizajn je inspiriran arhitektonskim stupovima, a njegov jednostavan izgled kontrast je zrnatoj površini koja se sastoji od komadića 100 posto reciklirane plastike. Sav materijal za izradu ovog proizvoda potiče iz kućanskog ili industrijskog otpada. Postupak u kojem se dijelovi plastike zagrijavaju do temperature taljenja od 120 Celzijevih stupnjeva, omogućuje ponovnu upotrebu materijala bez da on izgubi na svojstvima. Zbog toga je svaki Bit izgledom jedinstven, ali i idealan odabir za sve ekološki osviještene osobe.

HAY

Nobody Chair, Little Nobody

Prije 14 godina ovaj je stolac, netom nakon predstavljanja, postao prava senzacija u industriji. Osim što je u potpunosti recikliran, ima i dodatne kvalitete – lagan je, može se slagati jedan na drugi, može se prati vodom, brzo se suši, tih je kod pomicanja i ima odlična izolacijska svojstva. Dakle, ne samo što je topao, već se u njegovu tišinu, poput kućice, mogu skloniti vaši kućni ljubimci ili klinci ako su dovoljno mali. Stolac Nobody (Nitko) prvi je stolac u povijesti čija se konstrukcija sastoji isključivo od tekstila. Tekstil je industrijski felc napravljen tehnikom posuđenom iz vojne industrije. Osim toga revolucionarno je što je ovaj felc” izvučen” iz odbačenih plastičnih PET boca koje se tale, prešaju i oblikuju u divovskoj preši iz koje stolac izlazi kao gotov proizvod. U tom procesu, ne koristi se nikakvo ljepilo, vijci ili neki drugi aditivi.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

* Komadi ovih brenda dostupni su u zagrebačkom concept dućanu Dizajnholik.

Fotografije: Dizajnholik

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0