Održan je Apple event, ovo su svi noviteti koji su predstavljeni!

Predstavljen je Apple Intelligence, sustav osobne inteligencije koji moćne generativne modele stavlja u srž iPhonea, iPada i Maca

Apple je jučer predstavio Apple Intelligence, sustav osobne inteligencije za iPhone, iPad i Mac koji kombinira snagu generativnih modela s osobnim kontekstom kako bi pružio inteligenciju koja je nevjerojatno korisna i relevantna. Apple Intelligence je integriran u iOS 18, iPadOS 18 i macOS Sequoia. Uz Private Cloud Compute, Apple postavlja novi standard za privatnost u umjetnoj inteligenciji, uz mogućnost prilagođavanja i skaliranja računalnog kapaciteta između obrade na uređaju i većih modela.

Nove mogućnosti za razumijevanje i stvaranje jezika

Apple Intelligence otvara nove načine za korisnike da poboljšaju svoje pisanje i učinkovitiju komunikaciju. S potpuno novim Alatima za pisanje za cijeli sustav ugrađenim u iOS 18, iPadOS 18 i macOS Sequoia, korisnici mogu prepisivati, lektorirati i sažimati tekst gotovo svugdje gdje pišu, uključujući Mail, Notes, Pages i aplikacije trećih strana.

Bilo da pospremate bilješke s predavanja, osiguravate da se post na blogu čita kako treba ili osiguravate da je e-pošta savršeno oblikovana, Alati za pisanje pomažu korisnicima da se osjećaju sigurnije u svom pisanju. Uz Rewrite, Apple Intelligence omogućuje korisnicima odabir između različitih verzija onoga što su napisali, prilagođavajući ton kako bi odgovarao publici i zadatku koji im je pri ruci. Lektoriranje provjerava gramatiku, odabir riječi i strukturu rečenice, a također predlaže izmjene — s objašnjenjima izmjena — koje korisnici mogu pregledati ili brzo prihvatiti. Uz Summarize, korisnici mogu odabrati tekst i sažeti ga u obliku probavljivog odlomka, ključnih točaka s grafičkim oznakama, tablice ili popisa.

U Mailu praćenje nikad nije bilo lakše. Uz Prioritetne poruke, novi odjeljak na vrhu pristigle pošte prikazuje najhitnije poruke, poput pozivnice za večeru za isti dan ili karte za ukrcaj. U korisnikovoj pristigloj pošti, umjesto pregleda prvih nekoliko redaka svake e-pošte, mogu vidjeti sažetke bez potrebe za otvaranjem poruke. Za duge nizove korisnici mogu vidjeti relevantne detalje samo jednim dodirom. Pametni odgovor nudi prijedloge za brzi odgovor i identificirat će pitanja u e-poruci kako bi se osiguralo da je na sve odgovoreno.

U aplikacijama Notes iPhone korisnici će moći snimati, transkribirati i sažimati zvuk. Kada se započne snimanje tijekom poziva, sudionici su automatski obaviješteni, a kada poziv završi, Apple Intelligence generira sažetak koji pomaže prisjetiti se ključnih točaka.

Nove značajke u fotografijama daju korisnicima više kontrole

Pretraživanje fotografija i videozapisa postaje još praktičnije uz Apple Intelligence. Prirodni jezik može se koristiti za traženje određenih fotografija. Pretraživanje u videozapisima također postaje snažnije s mogućnošću pronalaženja određenih trenutaka u isječcima tako da korisnici mogu ići točno do relevantnog segmenta. Osim toga, novi alat Clean Up može identificirati i ukloniti ometajuće objekte u pozadini fotografije.

Uz Memories, korisnici mogu stvoriti priču koju žele vidjeti jednostavnim upisivanjem opisa. Koristeći razumijevanje jezika i slika, Apple Intelligence će odabrati najbolje fotografije i video zapise na temelju opisa, izraditi priču na temelju tema identificiranih iz fotografija i posložiti ih u film s vlastitim narativnim lukom. Korisnici će čak dobiti prijedloge pjesama koje će odgovarati njihovoj memoriji od Apple Musica. Kao i kod svih značajki Apple Intelligence, fotografije i videozapisi ostaju privatni na uređaju i ne dijele se s Appleom ili bilo kim drugim.

Siri ulazi u novu eru

S bogatijim mogućnostima razumijevanja jezika, Siri je prirodnija, kontekstualno relevantnija i osobnija, sa sposobnošću da pojednostavi i ubrza svakodnevne zadatke. Može slijediti ako se korisnici spotaknu o riječi i zadržati kontekst od jednog zahtjeva do drugog. Osim toga, korisnici mogu tipkati u Siri i prebacivati ​​se između teksta i glasa kako bi komunicirali sa Siri na način koji im se trenutno čini ispravnim. Siri također ima potpuno novi dizajn s elegantnim svjetlećim svjetlom koje se obavija oko ruba zaslona kada je Siri aktivna.

Siri sada može korisnicima pružiti podršku za uređaje gdje god krenu i odgovoriti na tisuće pitanja o tome kako nešto učiniti na iPhoneu, iPadu i Macu. Korisnici mogu naučiti sve, od toga kako zakazati mail, do toga kako se prebaciti iz svijetlog u tamni način rada.

ChatGPT postaje integriran na svim Appleovim platformama

Apple integrira pristup ChatGPT-u u iskustva unutar iOS-a 18, iPadOS-a 18 i macOS Sequoia, omogućujući korisnicima pristup njegovoj stručnosti — kao i njegovim mogućnostima razumijevanja slika i dokumenata. Osim toga, ChatGPT će biti dostupan u Appleovim Alatima za pisanje na cijelom sustavu, koji pomažu korisnicima da generiraju sadržaj za sve o čemu pišu. Uz Compose, korisnici također mogu pristupiti alatima za slike ChatGPT za generiranje slika u širokom rasponu stilova koji nadopunjuju ono što pišu.

Apple Intelligence je besplatan za korisnike i bit će dostupan u beta verziji kao dio iOS 18, iPadOS 18 i macOS Sequoia ove jeseni na engleskom jeziku. Neke značajke, softverske platforme i dodatni jezici pojavit će se tijekom sljedeće godine. Apple Intelligence bit će dostupan na iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, iPad i Mac s M1 i novijim, sa Siri i jezikom uređaja postavljenim na američki engleski.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Apple

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0