odluke o karijeri

Odluke koje utječu na karijeru

Jedna od najvećih prednosti koje zaposlenici danas imaju je ogroman broj mogućnosti za promjenu posla. Pogotovo za one na početku karijere, život je švedski stol.

Naši roditelji i djedovi i bake su cijele živote provodili na istom radnom mjestu, većinom gledajući na posao kao izvor zarade. Danas je promjena posla normalna stvar, tko ne mijenja posao svakih par godina nešto propušta? Set vještina potrebnih za neke poslove može biti izgrađen iskustvom, samostalnim razvojem ili zanimacijom za specifičnu temu. Ne trebamo završiti fakultet da bismo bili jako dobri u nečemu, dapače obrazovne institucije često i kaskaju za potrebama tržišta i pojedinci sve više posežu za metodama neformalnog obrazovanja kojima nadograđuju vještine budućnosti.

Karijera je maraton, a ne sprint i važno je uzeti u obzir da se cijeli život razvijamo i da uvijek imamo vremena odlučiti krenuti u potpuno drugom smjeru, ako smo dovoljno prilagodljivi i spremni učiti. Puno faktora kroz život utječe na to koje poslove biramo, u kojem području se razvijamo, a ponekad i sitne odluke mogu utjecati na cijeli tijek karijere.

Birajte kompanije koje stavljaju fokus na vještine koje razvijate

Prošla su vremena kad su samo kompanije birale zaposlenike, danas i zaposlenici biraju s kim žele raditi. Naravno da je lijepo imati velike i popularne kompanije poput Applea ili Googlea u svom životopisu, no još je važnije da vaš životopis pokazuje dosljednost i kvalitetu. Birajte rad u kompanijama u kojima se cijene vještine koje vi razvijate ili područja u kojima se vidite. Na primjer, ako vas zanima marketing, puno je bolje provesti neko vrijeme u kompaniji fokusiranoj na krajnjeg korisnika nego u velikoj tehnološkoj firmi koja ne stavlja veliki naglasak na to područje.

Fokusirajte se na industrije i kompanije koje cijene određen set vještina, koji su poznati po kvalitetnom radu u području koje vas zanima i to će otvoriti velik broj šansi na budućim razgovorima za posao.

Stvorite svoju mrežu poznanstava

Većina poslova ugovara se putem mreže poznanstava, preporuke zaposlenika su puno korisnije od raspisivanja natječaja i dugotrajnog traženja kandidata, a dodatno je korisno kad netko garantira za novog kolegu. Networking ili mreža poznanstava dolazi iz građenja odnosa s ljudima kroz poslovne (ili privatne) situacije. Okružite se ljudima kojima vjerujete, na poslu se sprijateljite s kolegama koji su najsličniji vašem načinu razmišljanja. Osim što je korisno, zanimljivo je družiti se s ljudima od kojih učimo, koji nas motiviraju samo svojim stavom.

Kada ste čovjek prema svojim kolegama i održavate odnose, šanse da se ponovno sretnete u nekoj drugoj kompaniji ili na projektu su zaista velike. Ljudi vole poznato i uvijek će prije preporučiti nekoga s kim su već ugodno surađivali nego tražiti nekog novog.

 

Tražite prilike za rast i razvoj

Napredovanje se često doživljava isključivo kroz promjenu pozicije ili radnog mjesta, no pravo napredovanje je uvijek u osobnom razvoju. Znanja i vještine koje usvojimo nam nitko ne može uzeti i oni su pravi ulog u budućnost. Rast i razvoj ponekad se nalaze izvan zone udobnosti, i u redu je preći granice udobnosti kako bi dodatno naučili. Ako radite u marketingu, možda djeluje kao nazadovanje otići na neko radno mjesto u prodaji, no razmislite samo o svim znanjima i vještinama koje možete steći i kako to može koristiti u marketinškom svijetu. Svako znanje može biti korisno ako vidimo širu sliku i ako razumijemo da je znanje blago. Također, neformalno obrazovanje jedan je od najboljih načina za razvoj u smjeru u kojem želimo ići. Samo zato što niste završili neku školu ili niste nešto učili na fakultetu ne znači da ne možete tek usvojiti nova znanja i raditi s njima. Upišite edukaciju ili tečaj, krenite na online radionicu, čitajte, gledajte dokumentarce… Ima nebrojeno izvora znanja. Cijeli život učimo i divno je koliko puta možemo promijeniti smjer interesa i krenuti iznova.

Razvijajte više karijera odjednom

U jednom trenutku života odabrali smo svoju karijeru i što više ulažemo u nju to teže djeluje krenuti u drugom smjeru, pa zašto ne bi imali nekoliko karijera? Zašto odvjetnik ne bi bio i aktivist, zašto developer ne bi pisao knjige ili zbog čega učiteljica ne bi mogla biti i slikarica? Ograničenja postoje samo u našim glavama. Da, jako je skupo i dugotrajno zaustaviti sve što radimo i krenuti u drugom smjeru, i upravo zato je dobro razmisliti o tome da možemo imati sve odjednom. Ne morate odustati od svega, pokušajte sjediti na dvije stolice odjednom. Svoje slobodno vrijeme uložite u interese i hobije, a kada se razviju u nešto više, moguće je i održavati više karijera odjednom. Najčešće je “glavni” posao onaj koji plaća račune i kojem se posvećujemo većinu dana ona karijera koju smo do sada razvijali, dok je drugi posao onaj koji nas stvarno zanima, za kojim žudimo.

Nemojte preskakati stepenice

Koliko god je lijepo brzo napredovati i dobiti titulu, preskakanje stepenica i prebrzo napredovanje koje ne prati znanje može biti kontraproduktivno. Znanja, vještine, odgovornost i odnos prema poslu su oni koji diktiraju uspjeh i na kraju primanja, a kad ti ključni elementi izostaju, priča je prazna. Nije važno koju ste titulu negdje imali, važno je što ste radili i što znate raditi. Izgradite sebe kao osobu s kredibilitetom, nekog s kim svi žele raditi, i sama titula će biti nevažna. Organski rast puno je dugotrajniji od brzih i naglih promaknuća. Ne žurite, sve će doći u svoje vrijeme, karijera je duga i tek započinje maraton!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest, Instagram

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0