Objavljene nominacije za najbolja djela hrvatske arhitekture

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), krovni strukovni savez regionalnih, županijskih i gradskih društava arhitekata, već više od 60 godina dodjeljuje godišnje stručne nagrade. Riječ je o priznanjima koja nagrađuju najuspješnije realizacije i završene projekte iz protekle godine u nekoliko kategorija, a odabiru se među radovima prijavljenim na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata.

Ova stručna priznanja najvažniji su i najdugovječniji sustav nagrađivanja domaće arhitektonske produkcije, kao profesionalni i žirirani pristup evaluaciji uspješnijih, istaknutijih i kvalitetnijih projekata na području sveukupne arhitektonske produkcije, stambene gradnje, oblikovanja i unutrašnjeg uređenja te znanstvenog i teorijskog rada.

Kuća Nodi

Nagrade UHA-e nose imena nekih od najznačajnijih arhitekata iz povijesti hrvatske arhitekture pa tako nagrada za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva nosi ime “Viktor Kovačić”, nagrada za najuspješnije ostvarenje stambene arhitekture jest “Drago Galić”, po arhitektu i dizajneru Bernardu Bernardiju ime je dobila nagrada za područje oblikovanja i unutrašnjeg uređenja, a po Nevenu Šegviću nazvana je nagrada za najbolji publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture.

Kuća O

Neki od javnosti najpoznatijih projekata koji su osvajali nagrade UHA-e u proteklih petnaestak godina su: Muzej Vučedolske kulture, Providurova palača u Zadru, rekonstrukcija zagrebačkog Kina Urania, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, nova zagrebačka Gruntovnica, rekonstrukcija Malog rimskog kazališta u Puli, Spomen obilježje kornatskim vatrogascima, Bazenski kompleks Svetice, Hotel Lone u Rovinju, Centar za posjetitelje i vidikovci Lonjsko polje, novi MMSU u Rijeci, škola Žnjan Pazdigrad u Splitu…

Betonski spavači

Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata/ica u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i 10 publicističkih i nakladničkih radova. Najbolje među njima, odnosno prijedloge za nominacije te konačno i dobitnike/ice nagrada, ocjenjivao je i odabirao stručni žiri. Sastav žirija formiran je od domaćih arhitektica i arhitekata koji su u proteklih nekoliko godina osvajali nagrade UHA-e, ili za iste bili nominirani, uz pridružene članove iz regionalnog i inozemnog arhitektonskog konteksta. Ovogodišnji članovi stručnog žirija bili su arhitekti/ce Vjekoslav Gašparović (predsjednik), Ana Boljar, Jani Mardešić, Iva Martinis, Marin Mikelić, Helena Paver Njirić, Tomislav Soldo i Ana Šverko te gost žirator iz BiH arhitekt Vedad Islambegović. Sastav žirija pokriva različite generacijske i regionalne kontekste, te se svake dvije godine mijenja.

Studio Te

Nakon prvotnog izbora šireg kruga istaknutih realizacija i radova među prijavljenim projektima, žiri je obišao sve odabrane te potom donio odluku o nominacijama za najuspješnije projekte iz 2023. godine:

Za nagradu ”Viktor Kovačić” za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva nominirani su: Posljednja sezona dokumentarnog serijala Betonski spavači naslovljena Treći put čiji su autori Maroje Mrduljaš, Saša Ban i Nevenka Sablić i projekt Hotela Zonar Zagreb – rekonstrukcije i transformacije nekadašnjeg Hotela Panorama na zagrebačkoj Trešnjevci, koji potpisuje Studio UP / Lea Pelivan i Toma Plejić.

Zonar Zagreb

Za nagradu “Drago Galić”, za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture nominirana su tri stambena objekta nastala u vrlo različitim kontekstima; Uska kuća na zagrebačkom Cvjetnom naselju, široka samo 265 centimetara, koju potpisuju arhitekti Boris Ileković i Dina Vulin Ileković, zatim Kuća O u Samoborskom gorju projektirana za jednu osobu, čiji su autori Igor i Ivan Franić iz Studija za arhitekturu te Kuća Nodi u Ivanić gradu, dogradnja uz prizemnicu nastala zbog potrebe za dodatnim stambenim prostorom obitelji, koju su projektirali Nikola Fabijanić i Juraj Glasinović.

Kuća O

Za nagradu “Bernardo Bernardi”, koja se dodjeljuje za širok opseg arhitektonskog stvaralaštva na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja, nominirani su prostorno i oblikovno izuzetno različiti projekti; Vinogradarska zbirka Pitve koji potpisuje Vanja Ilić, smješten u postojeću zgradu nekadašnje škole u ovom malom mjestu na otoku Hvaru, interijer obiteljske kuće M na zagrebačkom Pantovčaku – projekt arhitektica Ivane i Vedrane Ergić koji se nalazi u kući arhitekta Zvonimira Vrkljana iz 1941. godine, interijer Studia TE – frizerskog salona s bezbroj ogledala i refleksija koji potpisuje ONDA ARHITEKTURA i projekt malog trga u samom centru Varaždina, javnog prostora uz Palaču Zakmardy, čiji su autori arhitekti/ce Saša Košuta, Mario Kralj, Dora Lončarić i Hrvoje Arbanas.

Vinogradarska zbirka Pitve

Za nagradu ”Neven Šegvić” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture nominirani su: Monografija posvećena arhitektu Milovanu Kovačeviću autorice Dubravke Kisić te arhitektonsko-urbanistički podcast Prednji plan, inicijativa grupe mladih arhitekata u okrilju Društva arhitekata Zagreba (Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić).

Uz godišnje nagrade u spomenute četiri kategorije Udruženje hrvatskih arhitekata svake godine dodjeljuje i nagradu za životno djelo, koja također nosi ime Viktor Kovačić. Ovogodišnji dobitnik nagrade je arhitekt Đuro Mirković, umirovljeni profesor sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, čije novozagrebačke realizacije, među kojima je i ikonička zgrada Mamutica u Travnom, koju je projektirao s Nevenkom Postružnik, nesumnjivo pripadaju antologiji jugoslavenske stambene arhitekture. Otvorenje Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata te dodjela Nagrada UHA-e održat će se 5. lipnja 2024. u prostorima robne kuće NAMA u centru Zagreba.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0