Novi proizvod i pojava prištića: Kako prepoznati pročišćavanje kože od pogrešne njege?

Mučite li se s prištićima i davno poslije puberteta? Pojavljuju li se uvijek na istom mjestu ili vas iznenade? Jeste li se ikada pitali koji je uzrok tome? Pojava prištića za uzrok može imati unutarnje i vanjske čimbenike te može biti uzrokovana promjenom proizvoda u beauty rutini te pročišćavanjem kože lica. Novi proizvodi, bez obzira na pohvale drugih, ne moraju činiti čuda za vaš ten, dapače mogu uzrokovati pojavu prištića na licu. Dešifrirati vrstu, uzrok i razlog pojave nepravilnosti na licu nije lagan zadatak, ali uz malo truda doći ćete do te bitne informacije.

Koža nam može puno toga signalizirati – kada je potrebna dodatna hidratacija, kada sredstvo za čišćenje lica previše isušuje ili kada je potrebna dubinska njega uz pomoć maske. Bitno je slušati i pratiti signale koje daje te pomoći koži na pravilan način. Upravo zato, krucijalno je razlikovati promjene koje se događaju na površini kože. Iako je pojava prištića uvijek iritantna, nije svaki prištić nužno loš – on je signal kojeg se treba pravilno protumačiti jer neki mogu biti uzrokovani i procesom koji se naziva pročišćavanje kože.

Što je pročišćavanje kože?

Pročišćavanje kože je reakcija kože na određeni aktivni sastojak koji pokreće promet stanica, a najčešće se pojavljuje prilikom korištenja kemijskih pilinga, kiselina, retinoida ili laserskih tretmana. Može trajati od četiri dana do šest tjedana, tijekom kojih se na licu konstantno pojavljuju prištići ili je riječ o dugotrajnim aknama koje nikako da prođu.

Ipak, uza sve negativne strane, pročišćavanje kože pozitivna je pojava. Može se dogoditi nakon uporabe vrhunskih proizvoda, ali, isto tako, često se događa i kada je ugrožena prirodna barijera kože prije nego što se započne s novim proizvodom ili tretmanom. Naime, rizik od pojave prištića može se smanjiti ako se prirodna barijera najprije popravi, a tek potom započne s tretiranjem kože ili uvođenjem novog proizvoda u rutinu.

Kako razlikovati prištiće uzrokovane pročišćavanjem kože od onih uzrokovanih drugim faktorima?

Izbijanje prištića na licu logičan je nastavak na proces pročišćavanja kože. Kad se unutar pore višak sebuma pomiješa s mrtvim stanicama kože, dolazi do stvaranja bakterije koja uzrokuje upalni proces, točnije prištić ili aknu. Kada određeni sastojci kao što su kiseline i retinoidi djeluju na vašoj koži, oni zapravo ne uzrokuju istiskivanje bakterija iz pora, već procesom eksfolijacije rade na bržem stvaranju novih stanice kože. Kao rezultat, na koži se pojavljuju miteseri, bijeli miteseri, prištići i ciste. Ako nastavite s proizvodom kojeg koristite ili s tretmanom na kojeg idete, možete očekivati da će se stanje kože poboljšati.

S obzirom na to da sastojci koji dovode do pročišćavanja kože ljušte njezinu površinu, što dovodi do stvaranja novih stanica, simptomi akni, koje su se već stvarale ispod površine kože, na licu postaju uočljivi ranije nego što bi bili da se određeni proizvod nije koristio. Akna, za koju mislite da je nastala zato što vam proizvod ne odgovara, već je nastala pod kožom, a korištenje proizvoda potaknulo je aknu da u kraćem roku izađe na površinu kože, a samim time da je se i čim prije riješite.

Kada beauty rutini dodajete novi proizvod, važno je imati na umu da sve reakcije nisu znak pročišćavanja kože. Ponekad proizvod kojeg koristite može iz različitih razloga nadražiti kožu ili začepiti pore što može dovesti do pojave akni te pokrenuti alergijske reakcije i uzrokovati iritaciju kože. Tri su ključne stvari koje morate pratiti kako biste otkrili uzrok nastanka nepravilnosti na koži: trajanje, mjesto pojave te sastojci proizvoda.

TRAJANJE

Prvi znak na koji treba pripaziti je trajanje izbijanja prištića: oni nastali tijekom procesa pročišćavanja kože s lica nestaju brže nego oni uzrokovani drugim čimbenicima. Prištić koji nastaje kao reakcija na određeni sastojak novog proizvoda traje osam do deset dana, a koristite li novi proizvod četiri do šest tjedana, a nepravilnosti se ne povlače – vrijeme je za promjenu proizvoda.

MJESTO POJAVE NEPRAVILNOSTI NA KOŽI

Kad je riječ o pročišćavanju kože, nepravilnosti će se pojaviti na onim mjestima na kojima su nastajale i prije uvođenja novog proizvoda u rutinu, što znači da ako prištić nikne na novom mjestu, nije riječ o onom nastalom kao reakcija na proizvod.

AKTIVNI SASTOJCI PROIZVODA

Reakcije na koži uzrokovane su najčešće kemikalijama koje ljušte kožu, poput retinola, alfa i beta hidroksi kiselina te sastojaka za borbu protiv akni poput salicilne kiseline i benzoil peroksida. Dakle, ako se nepravilnosti pojave na licu nakon korištenja ulja, kreme za sunčanje ili novog pudera, riječ je o prištićima nastalima zbog začepljenih pora i upalnih procesa.

Kako njegovati kožu u fazi izbijanja prištića?

Najjednostavniji savjet ujedno je onaj koji je većini mrzak – ne istiskujte prištiće, ne dirajte ih i jednostavno kožu na miru dok se upala ne smiri. Ovisno o jačini začepljenja pora i dubinskoj nečistoći kože, od pojave pa do potpunog zacjeljivanja kože, prištić može “krasiti” lice od sedam do 20 dana. Jastučnicu održavajte čistom (isprobajte one izrađene od svile), oduprite se želji za diranjem lica, a s obzirom na to da većina sastojaka koji uzrokuju pročišćava je dovode do osjetljivosti kože na sunce, ograničite izloženost Sunčevim zrakama i koristite SPF.

Iako je proces pročišćavanja kože lice ponekad naporan i dugotrajan, dobra je vijest da vas nakon njega čeka predivna, čista koža, koju samo treba dobro održavati.

Fotografije: @mimizow, @elnoic, @aimeesong, @jessicvpimentel