Nema isprika – sada imate vremena za organizaciju stana

Prošle je godine Marie Kondo i njena metoda rješavanja i organiziranja stvari u stanu bila pravi hit. Pa iako su joj mnogi zamjerili kada je nedavno na svom websiteu odlučila prodavati stvari za dom, poprilično kontradiktorno svemu što nas je naučila, i dalje je njena metoda životnog minimalizma odlična i vrlo lako primjenjiva.
Kako sada imamo i viška vremena za sve sitne stvari koje možemo obaviti po kući, donosimo vam najbolje savjete kako svoj dom rasteretiti i očistiti od nepotrebnih, dugo vremena nakupljanih stvari.

Marie Kondo predlaže određena pravila, a ovo su najvažnija:

Budite predani zadatku kojeg ste stavili ispred sebe.

Ako ne volite čišćenje i pospremanje, nema ništa gore od natjeravanja samih sebe da se pokrenete. Postavite si cilj, tepajte si da će sve izgledati predivno nakon toga, smislite način na koji ćete se nagraditi nakon obavljenog posla.

Zamislite kako bi vaš idealan lifestyle trebao izgledati.

Photo by Sarah Dorweiler, Evano Community

Imate li viziju stana i kako biste voljeli da izgleda nakon procesa, bit će vam lakše jer osim što ćete znati u kojem pravcu idete, što je dodatan motiv, znat ćete i točno koliko toga morate baciti ili drugačije rasporediti te koju konačnu sliku/ideju želite postići.

Prije nego što započnete s čišćenjem, bacite sve nepotrebne stvari.

Izvadite sve iz ormara i ladica. Iako će se činiti da ste se vratili par koraka unazad, jer će sve biti puno stvari, to je jedini način da odlučite što baciti, a što ostaviti.

Čistite po kategorijama, a ne po lokacijama u stanu.

Marie Kondo predlaže pet kategorija kroz koje treba proći i baciti sve nepotrebno, tj. sve što u nama ne izaziva radost ili nema nikakvu vrijednost. To su:

-odjeća
-knjige
-papiri i dokumenti
-Komono, što su različite sitnice i predmeti po kući
-sentimentalne vrijednosti

Iako mnogo ljudi povezuje njenu metodu s čišćenjem, zapravo je najvažniji dio rješavanje stvari koje su vam nepotrebne i samo skupljaju prašinu, a zagušuju dom. Prostori u kojima boravimo odjednom su postali i naši uredi i mjesta na kojima se družimo, pijemo kave i provodimo svaki trenutak u danu. Zato je, više no ikad, potrebno stvoriti ugodnu atmosferu u kojoj ćemo se osjećati dobro i opušteno.

Fotografije: Sarah Dorweiler (Evano Community), Unsplash

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0