Neka vam više nikada ne bude hladno uz jakne cool švedskog brenda

Ponekad do velikih otkrića dođe sasvim slučajno. Arhimed koji je do svog zakona došao brčkajući se u kadi, Alexander Fleming koji je do penicilina došao pospremajući svoj iznimno neuredni laboratorij, a da ne govorimo o desecima kuharskih šegrta koji su do fantastičnih jela došli tako što su nešto uprskali prateći šefov recept. Naravno, jasno je da se radi o iznimnim pojedincima koji su tim otkrićima posvetili čitav svoj život, ali ove simpatične priče su ušle u legendu kao i sama otkrića.

Ana Bacinger

S druge strane, postoje neka otkrića do kojih se došlo teško mukom, i nimalo slučajno, a takvim pričama obiluje naslijeđe legendarnog švedskog outdoor brenda Fjällräven. Ništa čudno zapravo, osnivač brenda Åke Nordin nije bio čovjek slučajnosti i linije manjeg otpora. Još od djetinjstva je svoje dane najradije provodio u surovom okruženju sjeverne Švedske, gdje su ga zahtjevan teren i ekstremni vremenski uvjeti vrlo zorno naučili koliko je u prirodi važna kvalitetna oprema. Nordin se prije gotovo 50 godina na jednoj od svojih nebrojenih pustolovina smrznuo do srži. Proveo je noć na polarnoj hladnoći u vlastitim rukama iskopanoj rupi u snijegu, a budnim ga je održavala samo jedna misao, bolje reći zavjet koji je dao samom sebi: jednom kada ovo prođe stvorit ću jaknu u kojoj mi više nikada neće biti hladno.

Recept je kao i kod svih genijalnih otkrića bio vrlo jednostavan: dvije pernate jakne spojene šavovima kako bi se minimizirao gubitak topline. I tako je 1974. godine iz prijeke potrebe rođena ikona – Fjällräven Expediton Down jakna, koji su tijekom desetljeća odano voljele generacije zaljubljenika u prirodu.

Anna Soldo

Ikona prerasla u liniju

U Fjällrävenu se silno ponose svojim naslijeđem, a Expedition Down jakna iz 74. godine u njemu gotovo 50 godina zauzima vrlo važno mjesto. Zato ne čudi da joj je za sezonu FW 20 odana velika počast u vidu cijele linije funkcionalnih jakni bezvremenskog dizajna: Expedition Series. Nova Fjällräven linija ostala je vjerna originalu dizajnom i materijalima, a i primarna namjena je ostala ista: da vam bude toplo u svim zimskim pustolovinama. Unutarnja podstava i shell izrađeni su od 100% recikliranog najlona, a paperje korišteno za izolaciju je garantirano 100% sljedivo, etički proizvedeno te najviše kvalitete. Zahvaljujući promišljenom švedskom dizajnu i izradi, sve komade je lako popraviti u slučaju potrebe. Expedion Series jakne su iznimno tople, ali lagane i kompaktne te se mogu pakirati u vlastiti džep, što itekako olakšava pakiranje ruksaka. Funkcionalnost, održivost, svestranost i popravljivost – četiri su principa od kojih Fjällräven neće odustati ni pod koju cijenu.

Marko Medić

A kako to izgleda u praksi?

Expedition Down jakna je u svojih gotovo 50 godina postojanja pružala toplinu na brojnim pustolovinama; od grandioznih ekspedicija na Himalaju i Sjeverni pol do jednostavnih odlaska u školu ili na posao u hladno zimsko jutro. Jer nijedna pustolovina nije toliko malena da se na nju ne bi trebali odvažiti. S novom Expedition Down linijom baš svatko će naći idealnu jaknu za svoju pustolovinu. U to su se uvjerili Fjällrävenovi prijatelji koje mnogi od vas zasigurno rado prate na društvenim mrežama.

Najbolja blogerica među planinarkama Mija Dropuljić povela je svoju Expedition Down Hoodie jaknu na nekoliko planinarskih izleta i uvjerila se da kvarnerska bura i zubato sunce sasvim dobro slažu s ovom jaknom, koja pruža toplinu, ali i pruža veliku slobodu pokreta. Marko Medić svojom nam je besprijekornom estetikom pokazao da se Expedition Down Lite jakna savršeno nosi s gradskim izazovima jer zaddovoljava i modnu komponentu bez kompromisa po pitanju funkcionalnosti.

Stroga, ali pravedna trenerica Anna Soldo zna koliko je za uspjeh važno iskušavanja vlastitih granica i granica opreme, pa je svoju Expedition Down Lite jaknu povela u rodni kraj i uvjerila se da da i švedska zima može biti topla. U modi je manje često više, ali ikona stila Ana Bacinger zna nekad i nije tako, pogotovo na hladnoći – Expedition Series Parka svojom duljinom će ugrijati čak i najzimogroznije među nama.

U liniji se nalaze i Expedition Lätt Jacket, odnosno Hoodie koje umjesto guščjeg paperja imaju sintetičku izolaciju, koja je pogodna za vlažnije vrijeme jer sintetika, za razliku od paperja, zadržava termoregulacijska svojstva i kad se smoči. Poanta je jasna, nabavite savršenu jaknu za svoju pustolovinu koja će vam pružati toplinu mnoge zime koje su pred nama i vratite se prirodi. Jer priroda vas očekuje.

Mija Dropuljić

Fotografije Marka Medića: Matea Brajdić

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0