Napokon predstavljen novi iPhone, ali i zanimljiv gadget

Tradicionalni Apple rujanski event prošao je bez predstavljanja novog iPhonea, no američka kompanija se iskupila niti mjesec dana kasnije. U istom formatu kao prošlog mjeseca, samo ovog puta u praznoj dvorani kompleksa Cupertino, održan je glavni Apple event na kojem su predstavljena čak četiri nova modela iPhonea i HomePod Mini.

Najprije je predstavljen HomePod Mini, odličan pametni zvučnik koji ima ulogu smarthomea, zvučnika i sadrži Siri, inteligentnu asistenciju koja je sve naprednija.

Ima S5 čip koji omogućuje posebnu kvalitetu zvuka, optimizira glasnoću i zvuk i, naravno, povezuje se s iPhoneom ili drugim Apple uređajima te se preko njih može kontrolirati gotovo sve: čak se preko glasovnih zapovijedi može poslati poruka, pokrenuti aplikacija, pokrenuti neki od smarthome dodataka ili dobiti odgovor na postavljeno pitanje.

Dostupan je u dvije boje – crnoj i bijeloj, s početnom cijenom od 99 američkih dolara što ga čini odličnim pristupačnim gadgetom.

Kao što smo najavili u predviđanjima za novi iPhone, na ovom eventu predstavljena su četiri nova modela te smo u nagađanjima pogodili gotovo sve karakteristike.

Napokon je predstavljen iPhone 5G s brzinom do 4 gbps i još većom razinom privatnosti i sigurnosti.

Prvo je predstavljen iPhone 12 koji se može kupiti u pet novih boja – crnoj, bijeloj, crvenoj, mint i tamnoplavoj, ima Super Retina XDR display, i naravno, još bolje postavke od “jedanaestice”.

Dizajn je sličniji novom iPadu, s oštrijim rubovima koji podsjećaju na iPhone 5, keramičkim premazom i najizdržljivim displayem na tržištu što čini ovaj model najizdržljivijim do sada.

Novi čip, A14 Bionic čini iPhone 12 iznimno moćnim uređajem koji ima 6-jezgreni procesor koji je do 50 posto brži od posljednjeg modela. Može obraditi 11 trilijuna operacija u sekundi čime je ovaj uređaj još zanimljiviji ljubiteljima igrica.

Kamera koja ima dvije leće od 12MP je još kvalitetnija, s još pametnijim postavkama poput Smart HDR-a 3 i ugrađenog Machine Learninga. Night Mode na prednjoj i stražnjoj kameri funkcionira bolje nego ikad i za fotografije, ali i za video sadržaj, zahvaljujući prilagodljivim lećama i ekspoziciji te uz novu opciju Night Mode Timelapse.

Poboljšana je i opcija bežičnog punjenja kroz MagSafe. MagSafe je sustav magneta ugrađenih u iPhone koji pomažu u spajanju s bežičnim punjačima u raznim oblicima, slično punjaču Apple Watcha. Predstavljeni su novi oblici punjača i dodataka za punjenje koji će olakšati korištenje u hodu.

Kroz priču u ekološkoj osviještenosti i sve većem korištenju bežičnih punjača i slušalica, Apple je pokušao opravdati činjenicu da uz novi iPhone više neće dolaziti punjač za zidnu utičnicu i slušalice, kao što se i nagađalo, već samo USB C lightening kabel.

Manja varijanta, iPhone 12 mini ima 5,4 inča, lakši je, ali ima sve iste postavke poput svoje veće varijante. To je ujedno najmanji i najlakši 5G uređaj na svijetu.

iPhone 12 dostupan po cijeni od 799 dolara, a iPhone 12 mini od 699 dolara.

Predstavljeni su i Pro modeli u kojima je fokus na kameri. iPhone 12 Pro i Pro Max modeli na prvu se ne razlikuju previše od 11 Pro modela. Imaju 3 kamere kao i prethodni, no ovog puta dolaze s keramičkim premazom i to u sjajnim metalik nijansama – plavoj, zlatnoj, grafit i srebrnoj.

Oba modela imaju nešto veći ekran od svojih prethodnika, odnosno 6,1 i 6,7 inča, s najvećom rezolucijom do sada, A14 Bionic čipom, i Deep Fusion mogućnošću na svim kamerama, uključujući i prednje.

Ultraširoki, široki i telefoto objektivi s po 12MP, novim senzorima i stabilizatorima, čine fotografije i vide uratke savršenima. HDR Video Recording može obuhvatiti 700 milijuna boja, a po prvi puta kamera može snimati u Dolby Vision HDR-u u 4K rezoluciji čime je Apple pokazao koliki fokus stavljaju na kvalitetu slike i videa te na korištenje iPhonea u filmskoj industriji.

Novost je i LiDAR skener koji pomaže iPhoneu da bolje razumije svijet oko nas, učitava augmented reality efekte i poboljšava autofokus u niskoj svjetlosti i Night Modeu.

iPhone 12 Pro ima početnu cijenu od 999 dolara, a Pro Max 1099 dolara za varijantu od 128 GB.

Prve prednarudžbe očekuju se za neke od modela već kroz par dana, dok će iPhone Pro Max model biti dostupan od studenog.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0