Razvojem tehnologije čovjek je dobio alate kojima može pomicati umjetnost van bilo kakvih ograničenja. Najzanimljivije svjetske skulpture prikazuju odmak od fine umjetnosti i približavanje veličinama koje su prije bile nedostižne. Donosimo pregled nekih od majstorskih skulptura koje zaista postoje diljem našeg planeta.

Ali i Nino, Georgia

Dinamična skulptura umjetnice Tamare Kvesitadze inspirirana je ljubavnom pričom dvoje ljudi. Ali i Nino prikazuju vječni pokret, prvo se spajaju u jedno cjelinu te potom odvajaju u neizbježni prekid pokreta.

Balansirajuća skulptura, Dubai

Brončana skulptura u Dubaiu odupire se svim zakonima fizike. Iako je povezana sajlom, teško je objašnjivo kako ova skulptura poljskog umjetnika Jerya Kedziore odolijeva gravitaciji i utjecajima vjetra te ostalih prirodnih sila.

Dijamanti, Australija

Novozelandski umjetnik Neil Dawson stvara skulpture koje na prvu djeluju kao lebdeća čuda. Slika nije pogrešno okrenuta, već je efekt levitacije postignut jedva vidljivim žicama na koje je instalacija spojena.

Uspon i pad, Australija

Stepenice prema nebu nalaze se u Sydneyu, a djelo su umjetnika Davida McCrackena. Tajna ovih stepenica je u optičkoj varci, odnosno svaka iduća stepenica kraća je od prethodne stoga ostavlja dojam kao da se penju u nedogled.

Slonova gravitacija, Francuska

Autor skulpture, Daniel Firman, odlučio je svoju teoriju da bi slon mogao na surli balansirati težinu svoga tijela provesti u djelo na visini od 18 000 km iznad zemlje. Skulptura je u njegovu čast izložena u pariškom dvorcu Fontainebleau.

 

Karma, SAD

Ispred njujorške umjetničke galerije Albright-Knox nalazi se skulptura korejskog kipara Do- Ho Suha. Iako je skulptura visoka samo sedam metara, zahvaljujući proporcijama djeluje kao da nema kraja. Posljednja večera, SAD

Skulptura Albera Szukalskog u praznom gradu Rhyoliteu prikazuje umjetnikove viđenje poznate freske Leonarda da Vincia. S pozadinom Death Valley doline, skulptura djeluje posebno mistično preko noći kada odašilje neobične sjene i svjetlosti.

Podvodne skulpture u Meksiku

Kipar Jason Taylor kreirao je cijeli podvodni park po raznim dijelovima svijeta, a ove skulpture u Meksiku prikazuju skup i zajedništvo.

Porsche na Festivalu brzine, Velika Britanija

Gerry Judah je osmislio popularne skulpture od tri Porsche automobila kako bi prikazao juriš na beskrajni svemir. Skulptura je prikazana u sklopu Festivala brzine u Goodwoodu. Spomen violinistu, Nizozemska

Unutar poznate Stopere u Amsterdamu, gdje se nalaze glazbeno kazalište i gradska vijećnica, razbijen je mramorni pod kako bi se postavila skulptura violinista. Iako je autor nepoznat, skulptura izaziva različite reakcije, no malo tko ostaje ravnodušan i zanimljivo je da je većina prolaznika pokušava u potpunosti ignorirati. Trkač, Grčka

Kipar Costas Varotsos stvorio je efekt gibanja na skulpturi trkača zahvaljujući upotrebi tamno zelenog stakla. Iz bilo kojeg kuta gledanja djeluje kao da skulptura zaista trči. Wonderland, Kanada

Iako izvana ne prikazuje svoju kompleksnost, ova dvanaest metara široka konstrukcija ostavlja bez daha ukoliko se nalazite s unutarnje strane. Radi se o kreaciji španjolskog kipara Jaume Plense, a nalazi se u Calgaryu.

 

Foto: BrightSide