Svi smo čuli za izreku ustati na krivu nogu. Mnogi od nas loš početak dana pripisuju upravo tome i jednostavnoj slučajnosti u kojoj nam je dan počeo krivo nikako drugačije nego slučajno. Iako je ovo najjednostavnija izlika za naše jutarnje probleme, ona često (možda i gotovo nikad) nije slučaj.

rutina6

Sve ovisi o nama, pa tako i činjenica kako će nam dan početi. Stvar je u organizaciji i jutarnjoj rutini. Uspostavimo li jutarnju rutinu koja paše našem tijelu, sve će krenuti glatko. Kada pomislimo na to što treba napraviti da se probudimo odmorni i započnemo dan kako spada, većina nas automatski odgovara kako je za to nužna jedino dovoljna količina sati sna. Iako je to jedan veliki dio istine, moramo vas razočarati, ta interpretacija je za lijene. Evo nekoliko savjeta koje biste trebali pratiti da biste osjetili promjene.

USPOSTAVITE JUTARNJU RUTINU I NAĐITE VREMENA

rutina7

Ok, možda smo grubo počeli i mislite kako je ovaj savjet gotovo nemoguće ispoštovati s rasporedom koji vas svakoga dana čeka, no nije tako. Ustanite dovoljno rano da vam se tijelo stigne razbuditi i uživati u jutarnjem minutama. Bilo da ćete nekoliko dodatnih minuta provesti budni u krevetu ili imati vremena za koju minutu dulje opuštajuće tuširanje, tijelo će vam biti zahvalno na ne naprasnoj uvertiri u dan.

OPUSTITE MISLI

In the lotus posture close up

Prve jutarnje minute (ili sati za one sretnije ruke) ne bi trebale sadržavati nikakav posao. Ne chekirajte mailove, ne scrollajte Instagram niti radite išta što vas tjera da napregnete mozak. Kao i očima, i našim živčanim stanicama treba neko vrijeme da se probude. Upregnete li ih čim se probudite, krenut ćete u dan puni napetosti što će se kasnije odraziti na vaše raspoloženje.

POKRENITE SE

rutina10

Znamo, teško je. No nije nemoguće. Nije bitno radi li se samo o rastezanju ili čak odlasku na trčanje, bitno je da aktivirate svoje tijelo. Pokrenuti metabolizam i pustiti da krv prokola našim venama trebali bi nam biti na vrhu prioriteta.

DORUČAK

rutina1

Doručkujte u miru. Iako se mnogima ovo čini kao utopija, isplati se ustati ranije i omogućiti si privilegiju jesti zdravo i ne u trku. Ovaj korak zahtjeva malu pripremu jer podrazumijeva da namirnice za kvalitetan doručak već imate u frižideru, no isplati se dan prije pripremiti si sastojke za doručak koji će vam zaista dati potrebne vitamine za sve zadatke koji vas toga dana očekuju. Zapamtite, proizvodi iz pekarne nisu kvalitetan i dostatan doručak!

HIDRATIZACIJA

rutina14

Nisu uzalud riječi doktora kako treba piti dovoljno tekućine. Tijekom noći tijelo gubi vodu i lagano dehidrira tako da bi, čim ustanete, bilo korisno popiti čašu vode koja će vratiti izgubljenu hidrataciju tijekom noći. Za malo dodatnih vitamina i opuštajući efekt, možete dan prije u vodu staviti limuna, svježih krastavaca ili bilo kojeg sezonskog voća.

Možda se čini naporno za početak, no nakon nekoliko dana ponovljene rutine, vidjet ćete da se trud isplati. Svaki početak je težak, no jednom kada počnete, nećete moći ni zamisliti vratiti se na staro.