Luisa Pascu (fotografija: Toni Renaud)

Mlada hrvatska umjetnica Luisa Pascu otvara samostalnu izložbu “Red Carpet Intimacy”

Je li intimnost na crvenom tepihu moguća? Odgovor na ovo pitanje pokušava dati slikarica Luisa Pascu u novom ciklusu radova
“Red Carpet Intimacy”, koji predstavlja samostalnom izložbom u galeriji Kolekcionart – prostoru istoimene digitalne platforme pokrenute proljetos s ciljem promocije mladih hrvatskih vizualnih umjetnika.

Luisa Pascu: Poljubac (Pogoršanje), akvarel, 2023.

Otvorenje izložbe, koja se održava u sklopu Artupunkture, održat će se u srijedu, 18. listopada u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 28. listopada, a moći će se pogledati radnim danom od 10 do 19 sati te subotom od 10 do 13 sati na zagrebačkoj adresi Kralja Zvonimira 7.

Luisa Pascu (fotografija: Toni Renaud)

Riječ je o radovima koji problematiziraju odnos privatne i javne sfere života u kojem se isprepliću blještavilo reflektora i pogledi javnosti s najintimnijim ljudskim potrebama i osjećajima. Pascu na lucidan način pronalazi u svojoj okolini i vlastitim iskustvima teme i događaje usko vezane uz poljupce i senzualnost koja se odvija između dvoje ljude u bliskome odnosu. Osim poljubaca, odnosno zagrljaja koji se javljaju kao lajtmotiv čitave ove serije, kao glavni protagonist priče pojavljuje se i crveni tepih – gotovo personificirani objekt koji u ovoj seriji postaje (ponekad) vladar scene i šef glamura – po kojem ljudi padaju, gaze, plešu i prolijevaju…

Luisa Pascu: Poljubac (Blizu 1), akvarel, 2023.

Kako pojašnjava Bartol Fabijanić, “ono što ovu seriju radova razlikuje od uvriježenog i tradicionalnog načina poimanja (slikarske) teme poljupca jest odsustvo bilo kakve patetike, odnosno baš suprotno, pristup koji u sebi sadrži romantičnu komponentu, no ujedno ogoljava prirodu poljubaca do najskrivenijih detalja. Tako kadriranje pojedinih slika, za razliku od očekivanog poljupca, u krupnome kadru hvata dio leđa na kojima vidimo stisak partnera, ili pak donji dio tijela nevidljivih protagonista slike – iz kojih autorica iščitava iskreniju emociju od one koju oni pokušavaju odaslati izrazima svojih lica, kao rezultat nesvjesne i automatske reakcije tijela na čin poljupca”.

Luisa Pascu: Poljubac (Piće), akvarel, 2023.

A evo što je sama slikarica rekla o izložbi: “Poljupci s crvenog tepiha govore o javnim dijelovima privatnog života, te o intimnim dijelovima javnog života. Kroz ove slike proučavam govor zaljubljenog i/ili ukočenog tijela, te tražim nehotični, iskreni trenutak ispod slojeva holivudskog blještavila”.

Luisa Pascu rođena je u Beču 2000. godine. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te zatim upisala Akademiju likovnih umjetnosti – Slikarski odsjek. Trenutačno pohađa apsolventsku godinu diplomskog studija. Izlagala je samostalno 2020. u Galeriji Lauba u sklopu projekta “Šalji dalje” (Trenutno (ne)zadovoljstvo), u Galeriji Siva 2021. ((Ra)stvaranje) te u Galeriji Događanja Centra kulture na Peščenici 2022. godine (Terapija usporedbom). Izlagala je na više skupnih izložbi: u galeriji CEKAO u sklopu izložbe Škola hodanja (2021.), Gradskoj knjižnici Ante Kovačića Zaprešić (Unutarnji prostori, 2021.), knjižnici Savski Gaj (Spavanje, 2022.) i u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (2021.). Djelovala je u skupu javnih intervencija unutar projekta Grad na drugi pogled, Trešnjevka (2021.). te ilustrirala slikovnicu Mitja i potres (2021., tekst: Ivanka Blažević-Kiš).

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Toni Renaud, Kolekcionart

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0