Čini se da je usamljenost osjećaj koji pogađa sve više Millennialsa, pripadnika generacija od 23 do 38 godina u ovom trenutku. Iako se radi o osjećaju koji svakoga pogodi s vremena na vrijeme, istraživanje koje je provela tvrtka za istraživanje tržišta YouGov, dokazuje da se navedene generacije ipak sve češće suočavaju s ovom negativnom emocijom.

Čak 30% Millennialsa osjeća se usamljeno, dok vrtoglavih 22% njih kaže da uopće nema prijatelja. Ništa manje strašan podatak nije ni taj da još 27% njih smatra da uopće nema nijednog bliskog prijatelja. 30% Millennialsa smatra da nema najbolje prijatelje, a 25% kaže da nema čak ni prijatelje za povremena druženja.

Usamljenost je inače boljka starijih generacija, onih od 80 godina na više, stoga su ovi podaci dosta šokantni. Kada se uzme u obzir i činjenica da usamljenost općenito raste sa starenjem, što zbog stvaranja obitelji, što zbog posla, a što zbog obaveza, neizbježno je ne zapitati se što će biti s ovim generacijama koje već sada osjećaju usmaljenost u ovolikom stupnju.

Kao jedan od većih krivaca, kao i za sve, tako i za ovo, spominju se internet i društvene mreže. To nije sigurno ni daleko od istine, no tome bismo dodali i sve brži način života koji neizbježno ostavlja sve manje vremena za stvaranje kvalitetnog odnosa s onima koji su nam bitni u životu.Zašto je ovo veći problem nego što izgleda? Jer se usamljenost povezuje s višim krvnim tlakom i bolestima srca – usamljenost doslovno može slomiti srce. Tako usamljenost podiže rizik smrtnosti za 26%. Bez obzira na brojke, ovaj problem još nije toliko shvaćen ozbiljno. No kada mu uz bok postavimo i statistiku da depresija i tjeskoba povećavaju rizik od smrtnosti za 21%, onda shvaćate da treba upaliti alarm, i pozabaviti se ovom sve češćom emocijom kod mladih generacija.

Da ne bi sve bilo crno-bijelo, nije loše s vremena na vrijeme osjetiti usamljenost, i dapače, ponekad nam upravo taj osjećaj skrene pozornost da ono što imamo trebamo više cijeniti. No isto tako, trebate znati da je u redu ako shvaćate da ste češće usamljeni nego što osjećate prisutnost drugih u svojem životu. Bitno je da u tom trenutku znate da niste jedini, i da je bitno o tome s nekim porazgovarati, bilo s obitelji, ili čak potražiti profesionalnu pomoć.

U međuvremenu, ono što nam se svima događa je da nas obaveze ponesu pa nam dani prolaze u obavljanju onog na što nas svakodnevica tjera, umjesto da provodimo vrijeme baš točno onako kako želimo. U danu ulovimo nekoliko pauza, koje iskoristimo scrollajući po društvenim mrežama, na kojima svi izgledaju puno ljepši, sretniji, društveniji i organiziraniji nego mi. MagMe Tip: Svi imamo iste probleme, i svi se nalazimo pred istim izazovima. Nemojte, ali stvarno nemojte suditi svijet prema onome što se događa na društvenim mrežama. Finalno, ako treba, u rasporedu uglavite termine u kojima ćete se odlučiti posvetiti ljudima do kojih vam je stalo. Krenite od tud.