Micelarna voda odlična je za uklanjanje šminke, ali se može koristiti i na druge načine

Micelarna voda nezaobilazni je dio svakodnevne beauty rutine žena diljem svijeta, a popularizirale su je – a tko drugi, nego Francuskinje. Naime, zbog iznimne tvrdoće vode u Parizu, koja može djelovati nepovoljno na kožu, Francuskinje su prigrlile micelarnu vodu kao sveti gral njihove rutine ljepote, a nije prošlo puno vremena kad su, uz obožavanu micelarnu vodu s potpisom Bioderme, na tržištu niknule i brojne druge inačice.

Zahvaljujući tome, danas možemo birati između onih klasičnih, s uljima, na mliječnoj bazi, obogaćenih raznim mirisima i hidratantnim sastojcima. Micelarna voda jednostavna je za korištenje, djelotvorna i brza te je pouzdan saveznik u borbi protiv tvrdoglavog makeupa. Kako i za što sve možete koristiti micelarnu vodu, otkrijte u nastavku.

Što je micelarna voda?

 

Micelarna voda višenamjenski je proizvod za kožu koji se može koristiti kao sredstvo za uklanjanje šminke, sredstvo za čišćenje ili tonik. Micelarna voda sadrži pročišćenu vodu, blage površinski aktivne tvari i micele za čišćenje te hidratantni sastojak (poput glicerina). Miceli, po kojima i nosi ime, su molekule koje privlače ulja i uklanjaju ih, a uz to i hidratiziraju kožu – miceli funkcioniraju kao malene spužvice koje čiste makeup.

Razlika između micelarne vode i čistača za lice

Za razliku od čistača za lice, micelarna voda skida površinske nečistoće, dok čistači dublje čiste pore. Micelarna voda stoga nije dovoljna da bi se uklonile sve nečistoće s lica, ali je dobar prvi korak za uklanjanje šminke i utjecaja okoliša s kože. Nikada nemojte koristiti samo micelarnu vodu, a nakon nje serum ili kremu za lice. Skidanje vidljive šminke s lica ne znači da vam je koža čista!

Micelarna voda ne djeluje kao obično sredstvo za čišćenje i zato što se, za razliku od čistača, ne ispire. Vodenaste je teksture i  slična toniku, pa se nanosi na blazinicu te njome nježno prelazi po licu. Nipošto vlažnom blazinicom nemojte trljati kožu ni oči –  micelarna voda namijenjena uklanjanju vodootpornog makeupa, otopit će i najtvrdokorniju maskaru ako blazinicu prislonite na oči i zadržite je dvadesetak sekundi.

Benefiti korištenja micelarne vode

 

Micelarna voda nježnija je od većine čistača lica te vrlo lako skida šminku i masnoće nakupljene na licu. Hidratantnija je od vlažnih maramica te je većina micelarnih voda na tržištu bez alkohola. Upravo biste na sastojke trebali obratiti pozornost prilikom kupnje – na listi se ne bi trebali naći ni alkohol, koji isušuje kožu, ni esencijalna ulja. Uz to, ovo je proizvod za kojeg nije potrebno ciljati najskuplje brendove: neke od najboljih micelarnih voda možete pronaći u drogerijama i ljekarnama, po cijeni od tridesetak kuna.

Za što se može koristiti micelarna voda?

Osim što se koristi za uklanjanje šminke s lica, micelarna voda može poslužiti i kao tonik, pogotovo ako imate osjetljivu kožu te ako je formulirana bez alkohola, koji je čest sastojak tonika. Ako je koristite u tu svrhu, to činite nakon pranja lica. Micelarna voda ne zahtijeva ispiranje, ali biste nakon nje trebate koristiti čistač, kako biste u potpunosti očistili kožu lica. Ako ste u žurbi pa nemate dovoljno vremena za pranje lica, micelarna voda bit će spas, a možete se koristiti i nakon teretane, da skine znoj i masnoću s lica dok ne dođete kući. Uz to, odličan je suputnik za prekooceanske letove jer može osvježiti, tonirati i očistiti kožu.

Micelarnom vodom mogu se očistiti i kistovi za šminkanje, posprejajte micelarnu vodu po njima te obrišite višak tekućine. Isto kako će s lica otkloniti makeup i ulja, to će učiniti i na kistu.Micelarna voda praktična je i kada vam treba čišćenje ruku, ako ste vani, a zaboravili ste dezinficijens – malu količinu micelarne vode samo dobro utrljajte u ruke, ispiranje nije potrebno.

MagMe Pick najboljih micelarnih voda

Što manje sastojaka micelarna voda ima – to bolje. Uvijek provjerite popis sastojaka na deklaraciji kako biste znali što je dobro za vašu kožu, a što vam možda ne odgovara. Ovo je nama omiljenih pet micelarnih voda kojima se uvijek vraćamo i koje redovito koristimo.

Olival micelarna otopina sa smiljem

Bioderma Sensibio H2O

Avene Cleanance 

Garnier dvofazna micelarna voda

L’ORÉAL PARIS Hyaluron Specialist micelarna voda

 

Fotografije: Instagram (@louisefollain, @emilydidonato)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0