Meet the brand: Matinata, hrvatska holistička kozmetika bez kontroverznih sintetičkih sastojaka

Sastojci uzgajani bez pesticida, daleko od tvari koje ih mogu onečistiti tvore proizvodi koji ne sadrže umjetne boje, nedozvoljene konzervanse, sulfate, parabene i PEG i čine Matinatu – hrvatski beauty brend preparativne kozmetike u čijim bočicama nema ni antibiotika, GMO-a, ni regulatora rasta. Baš smo zato na razgovor “priveli” Ivanku Ćosić-Prižmić, vlasnicu i osnivačicu brenda koja nam je otkrila sve o prirodnim proizvodima, pomno biranim sastojcima i ljubavi utkanoj u formule namijenjene fantastičnim ženama.

MagMe: Kako ste došli na ideju o pokretanju vlastitog branda?

IĆP: Brend Matinata je nastao iz moje uporne potrage za učinkovitom njegom, ljubavi prema koži, strašću za znanjem kako koža funkcionira i s velikim poštovanjem prema majci prirodi. Sve za visoko aktivnu njegu naše kože postoji u prirodi i to možemo postići bez štetnog utjecaja na okoliš. Uvijek sam bila posvećena njezi vlastite kože. Ti su mi trenuci bili posebno značajni jer kad radite u visokom menadžmentu intenzivnog bankarskog sektora svaki moment vam je dragocjen. Dosjetljivo stvarate vrijeme za sebe i opuštanje kada se zasluženo želite naprosto razmaziti.

MagMe: Zašto baš organska kozmetika?

IĆP: Promjenom životnih navika zbog zdravstvene situacije počela sam znatno pažljivije istraživati što pojedine skincare formulacije sadrže i kakvo je porijeklo te aktivnost sastojaka koji se koriste. Moram priznati da sam bila neugodno iznenađena jer su to bili proizvodi “praznih” formulacija s upitnim sastojcima koji koži ne pomažu već narušavaju ravnotežu njenog mikrobioma i pH te njezine regenerativne procese. Prema znanstvenoj studiji prosječna žena putem proizvoda konvencionalne kozmetike dnevno u tijelo unese do 500 sintetičkih sirovina.

To nije ono što naša koža treba i zaslužuje.

Tražeći kvalitetnu zamjenu za proizvode konvencionalne kozmetike ni u prirodnoj kozmetici nisam pronašla rješenje jer je jako slaba kontrola formulacija koje često uopće ne zadovoljavaju osnovne potrebe kože, a i porijeklo proizvoda je upitno. Zato sam počela tražiti svoje vlastito rješenje, okrenula se organskoj kozmetici te sam upisala renomiranu britansku školu Formula Botanica gdje sam stekla diplomu akreditiranog formulatora organske kozmetike.

MagMe: Po čemu je Matinata skincare linija posebna?

IĆP: Cijela Matinata skincare kolekcija za njegu kože formulirana je s biranim, dragocjenim i aktivnim sastojcima iz visoko kontrolirane organske proizvodnje koji su visoke kvalitete u blagotvornim koncentracijama. Sastojci su uzgajani bez pesticida, daleko od onečišćujućih tvari, ne sadrže umjetne boje, nedozvoljene konzervanse, sulfate, parabene, PEG, ne koriste se antibiotici niti GMO ili bilo koji regulator rasta.

Vodila sam se holističkim pristupom i znanstveno utemeljenim činjenicama jer sam željela stvoriti liniju za njegu koja koži pruža ono što je istinski treba, a po najvišim standardima organske kozmetike gdje je minimalno 95 posto sastojaka iz kontroliranog prirodnog uzgoja kojim se štiti i okoliš. Pritom, u procesu pruža vrhunski luxury doživljaj pri korištenju.

MagMe: Kome je Matinata prvenstveno namijenjena?

IĆP: Matinata je namijenjena svim samosvjesnim ženama koje od njege traže puno više. Ne zadovoljavaju se praznim obećanjima na pakiranjima s upitnim formulacijama, žele svojoj koži pružiti istinsku njegu i pritom rado štite okoliš. I to neovisno jesu li trenutno korisnice konvencionalne ili prirodne kozmetike.

S vremenom se žena nakon mjesec do dva korištenja neke skincare linije uvjeri je li to odgovarajuće rješenje za njezinu kožu. Toplo savjetujem da se pri testiranju bilo koje linije za njegu lica pažljivo prati svakodnevni učinak, a nakon 28 dana, što je prirodan proces regeneracije kože, točno znamo odgovara li nam proizvod ili ne. Kada samo mindful u dnevnim ritualima njege kože tada pozornije osluškujemo njezine potrebe. Naprosto, bolje komuniciramo s našom kožom, a to je jedna od osnova kvalitetne njege.

Brend Matinata oslikava i moje vrijednosti, poštenje, transparentnost i ljubav. Pazi se na svaki detalj, od uzgoja samog sastojka do komunikacije gdje se na krilima znanja, pošteno, transparentno i bez kompromisa štiti koža i priroda. U svaki proizvod utkano je slavlje snage prirode i majčinska ljubav. To prepoznaju i Matinata korisnice.

MagMe: Popis prirodnih sastojaka je impresivan – kako ih nabavljate, kako ste krenuli s eksperimentiranjem s njima? Koliko je trebalo vremena od ideje do realizacije?

IĆP: Da, točno svi sastojci su provjerene kvalitete i prirodni. Proizvedeni su po postulatima organskog uzgoja koje nabavljam od pažljivo biranih partnera diljem svijeta koji kontinuirano prolaze provjeru kvalitete uzgoja po najvišim certifikacijskim organic standardima. Svaki nabavljeni sastojak testiram i evaluiram u suradnji s Farmaceutskim fakultetom u Ljubljani.

U procesu definiranja formulacija vodila sam se znanstveno potvrđenim činjenicama kako koji sastojak utječe na kožu. Istraživala sam i testirala brojne iteracije formulacija, pritom sam pazila da teksture i mirisi ugodno iznenade naše osjete dozom luksuza. Projektni razvoj proizvoda trajao je nešto manje od dvije godine.

MagMe: Koje proizvode preporučujete ovisno o tipu kože?

IĆP: Kozmetika je utemeljena na skinimalismu, jednostavnosti i davanju koži onog što je joj je stvarno potrebno kako bi se očuvala prva brana našeg imunološkog sustava i potaknula njezina revitalizacija. Svi su proizvodi visoke aktivne koncentracije i koriste se za sve tipove kože. Prilagodba po tipu kože, sezonskim oscilacijama i zrelosti kože radi se u dnevnom ritualu i primjeni samih proizvoda. Kolekcija je iznimno djelotvorna za kožu sklonu upalnim procesima jer se kroz pravilno čišćenje i njegu osnažuju prirodni regenerativni procesi kože te umiruju upale.

Matinata re.start ulje za čišćenje lica kombinacija je 11 pažljivo selektiranih hladno prešanih ulja koji nježno i učinkovito razgrađuje sve nečistoće, od sebuma pa sve do make upa. Čišćenje lica uljem je svojevrsna (r)evolucija i pravo otkriće u njezi. re.breezy maglica pravi je eliksir jer je pH balansiran i ima snažnu moć vezivanja vlage što je potentna baza za njegu serumima. Mi u kolekciji imamo dva seruma, jedan hidratacijski, a drugi i revitalizirajući uljni serum koji nadomještaju izgubljeni balans lipida i hidratacije u koži, čuvajući zdravu kožnu barijeru i mikrobiom kože.

Matinata re.start uljeMatinata re.glow serumMatinata re.water serumMatinata re.fresh dezodoransMatinata re.breezy maglica

Uljni re.glow serum, u potpunosti formuliran bez vode, vraća ravnotežu kože, poveća njezinu elastičnost i osnažuje barijeru. Posebno je pogodan za revitalizaciju kože oko očiju, usana i vrata gdje se najbrže primijeti zrelost kože. Sadrži Q-10, fitosterole, vitamin E, omega 3-5-6-7-9 masne kiseline, antioksidanse dobivene iz sinergije 23 ulja iz sjemenki, plodova i cvjetova. Matinata re.water serum je must have jer povisuje razinu hidratacije, jača staničnu barijeru te neutralizira oksidacijski stres na koži. Završni korak u dubinskoj njezi je upijajuća re.vamp krema, svilenkaste i luksuzne teksture te neutralnih mirisa. Njezin lipidni kompleks poboljšava zadržavanje vlage i čuva zaštitnu barijeru kože bez začepljenja pora i osjećaja težine na koži. Dolazi isključivo iz prirodnih maslaca i organskih ulja uz dodatak prirodnih antioksidansa i sinergijom ovlaživača.

U ovisnosti o specifičnostima pojedine kože često savjetujem kombinaciju re.breezy maglice u spreju s kombinacijom seruma ili pak aplikaciju re.vamp kreme s pojedinim serumom kako bi se potaknula samoobnova kože. U kolekciji imamo i re.fresh deodorant – uniseks dezodorans u spreju koji sprečava neugodne mirise, bez remećenja prirodnog procesa znojenja. Ne sadrži aluminijeve soli, natrijeve bikarbonate, alkohol i sintetske konzervanse što dokazano negativno utječu na kožu.

MagMe: Gdje nastaju proizvodi i gdje se mogu kupiti?

IĆP: Proizvodnja se odvija u Hrvatskoj, a proizvodi se mogu kupiti putem Matinata web shopa što je bila najbolja i najsigurnija opcija jer sam brend lansirala u jeku epidemije virusa Covid-19.

MagMe: Što još možemo očekivati od brenda Matinata?

IĆP: Sada nam je primarni fokus na osnaživanje brenda na ciljanim tržištima, razvoj specijaliziranih kanala prodaje koji promiču iste vrijednosti kao Matinata. U bliskoj budućnosti ponudit ćemo još dva proizvoda, a kroz aktivnu sinergiju s kupcima planirat ćemo daljnji razvoj. Usmjerena sam na jasnu i transparentnu komunikaciju onoga što nas diferencira, to je dvostruko certificirani brend (Ecogea Organic i CosmEthically Active) koji ima znanstveno dokazanu kozmetičku aktivnost, na najprirodniji način sa sastojcima isključivo biljnog porijekla što naš čini i vegan friendly brendom.

S pažnjom brinemo i o našoj ambalaži koja je biorazgradiva, a fair trade i fair pricing kojim se vodim omogućuje održivost svih mojih partnera i kupaca. Svako Matinata pakiranje zadovoljava njegu kože do čak tri mjeseca i uz jako aktivno korištenje. Time mijenjamo i tržište. To je još jedan od planova koje ciljamo ostvariti jer je prijeko potrebno promijeniti postojeće obrasce ponašanja, posebno u segmentu održivosti i odgovornosti spram majke prirode i društva u kojem smo svi zajedno sudjelujemo.

Fotografije: službena arhiva brenda Matinata

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0