Mallorca: Mateja Sučević vodi vas kroz it mjesta čarobnog španjolskog otoka

Bila je velika debata – putovati u “doba korone” ili se izležavati na našoj obali? Iako su Španjolsku stavili na crvenu listu nekoliko dana prije putovanja, moja nestrpljivost za putovanjem i istraživanjem novoga je pobijedila. Odluku je olakšala i činjenica da je Mallorca stvarno prekrasan otok Baleara.

Pozicija na otoku koju preporučujem – Palma de Mallorca. Palma je čaroban gradić s atraktivnim i romantičnim kućicama boje sorbeta, glavnim trgom obloženim cvijećem i drvećem te prekrasnom gotičkom katedralom. Glavni grad Mallorce smješten je na obali s velikom lukom i dugačkom pješčanom plažom koja se proteže kroz cijelu jugoistočnu stranu. Šarm se krije u njegovoj veličini, ljudima i atmosferi.

Postoji nekoliko stvari o Mallorci koje morate znati prije putovanja. Prva je ta da otočani ne pričaju baš dobro engleski. Ako ste generacija “Televisa presenta…” i ljubavnih zapleta Marichuy i Juan Miguela, vjerujem da znate ponešto španjolskog što vam je sasvim dovoljno za osnovno snalaženje po otoku. Ako niste, predlažem korištenje aplikacije Duolingo ili Google Translatea. Najbitnije riječi ionako su espresso, zumo de naranja i sangria.

Javni prijevoz nema dobru strukturu pa će vam trebati taksi za olakšano kretanje. Mallorca nema Uber, Lyft ili Cabify. Taksi zaustavljate na ”divlje” ili tražite recepcije hotela i restorana za iste. Gotovina vam je potrebna isključivo za plaćanje prijevoza s obzirom na to da svi drugi primaju kartice – od lokalnog kioska do empanada štanda.

Mallorca ima odlične beach clubove. Iako volim raširiti ručnik na pijesku i pročitati knjigu uz lagani žamor ljudi, ovaj put smo se odlučili za malo luksuznije posjete plaži. UM beach house je prekrasan boemski beach klub smještan u blizini Magalufa, u Calaviji. Ova kuća na plaži ima fantastičan dizajn za kojim će poludjeti svaki esteta. Ambijentalna muzika, opuštena atmosfera, preljubazna ekipa – savršen način za provesti lijeni dan dok vas tetoše koktelima i fantastičnom hranom.

Assaona je estetski ekvivalent UM beach houseu. Smještena je u blizini centra Palme, Assaona nudi ekskluzivnom uslugom koja se ne može nadmašiti. I gastronomija je zavidna. Kuhar radi fantastičan sushi! Na must visit listi su i Puro beach, Zhero i Nikki beach.

Santa Catalina je novo it mjesto. Prilikom posjeta Palma de Mallorci, Passeig del Born će vam vjerojatno zapeti za oko. Trg je romantično šetalište prepuno barova i butika koje vodi prema katedrali, Plaçi Major i starom gradu. Usprkos prekrasnoj jezgri, Santa Catalina je novo žarište prepuno skandi butika, mediteranskih barova i novim hot restoranima. Odlično mjesto za večere u gradu. Predlažem tuna tartar iz Freda ili fantastičan meksički restoran Primo Taqueria u kojem sam kušala odlične tacose.

Palma de Mallorca je krcata rooftopovima i odličnim noćnim barovima. Predlažem odlazak u Skybar unutar Hotela Almudaina u kojem smo odsjeli. Imat ćete najbolji pogled na šarene krovove, katedralu i more. Ako volite tapase i dobru sangriju predlažem posjete barovima Abaci i Españi. Tu su i nezaobilazni Fera Palma te Capuccino! A ako imate auto predlažem i odlazak do Port de Sóller, prekrasnog lučkog gradića prepunog plaža i restorana. Restoran Neni je hit.

Partner i ja već pregovaramo povratak. Palma de Mallorca nas je osvojila svojom ljepotom i atmosferom i želja nam je bolje istražiti skrivene vinograde na sjeveru te stara sela i lučice na zapadu otoka. Can’t wait!

Tekst: Mateja Sučević

Fotografije: Mateja Sučević

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0