MAGnificent Women: Dubravka Štefanac Vinovrški otkriva da je empatija najvrjednija osobina u poslovnom svijetu

Inspiraciju uvijek pronalazimo u MAGnificent Women, ženama koje hrabro grade svoj put, koje se međusobno podržavaju i koje na poslovnom planu nižu brojne uspjehe, pritom ne zapostavljajući vrijeme za sebe. Iako je žena na vodećim pozicijama još uvijek premalo, pogotovo kad je u pitanju dominantno muška, IT industrija, upravo su žene te koje prirodno urođenom empatijom, komunikacijskim vještinama i motiviranošću uspješno vode timove i kompanije kroz krizne situacije.

Među njima je i Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica korporativnih komunikacija u kompaniji A1 Hrvatska, koja nam je otkrila kako uspijeva održati balans između privatnog i poslovnog, pogotovo imajući na umu da riječ o dinamičnom poslu, kako se nosi sa stresom te najvrijednije lekcije koje je naučila u karijeri. Zašto smatra da je empatija jedna od najvrjednijih osobina koje možete imati u poslovnom svijetu te što savjetuje za bolju komunikaciju, saznajte u intervjuu.

MagMe: Zaposleni ste u iznimno dinamičnoj branši, što radite kada poželite mir?

Dubravka Štefanac Vinovrški: Trudim se dobro balansirati između poslovnih obaveza te onoga što me opušta i čini da se dobro osjećam u svojoj koži, poput vježbanja, odlaska u prirodu i planine, putovanja… Naravno, u ionako pretrpanom rasporedu ne uspijem baš svaki dan pronaći vrijeme za sebe i raditi ono što me veseli. Uz poslovne i obiteljske obaveze često je to nemoguće i baš zato je važno da budemo tolerantni i blagi, a ne strogi prema sebi kada malo posustanemo s vježbanjem, zdravom prehranom i takvim aktivnostima.

MagMe: Kako je biti žena na vodećoj poziciji u IT sektoru?

DŠV: Iako je IT sektor tradicionalno muška industrija, nije mi nikada bilo teško biti žena na liderskoj poziciji, zapravo uživam u tome.

Ono što žene često razlikuje od muških lidera je sposobnost empatije koja nam omogućava da lakše hodamo u tuđim cipelama i tako razumijemo drugu perspektivu.

Koliko je empatija važna vještina, mogli smo se uvjeriti tijekom svih ovih izazova s kojima smo se globalno susreli u posljednje tri godine. U tim kriznim situacijama svi smo se osjećali iscrpljeno, bombardirano negativnim vijestima i teže smo pronalazili zadovoljstvo i motivaciju na poslu. Upravo je tu empatija lidera ima presudan faktor za lakše nošenje zaposlenika s vlastitim emocijama i za unošenju pozitivne timske atmosfere. Takve krizne situacije ujedno su prilika ženama, koje u odnosu na muške kolege prirodno posjeduju ili je s godinama bolje razvijaju, da iskoriste empatiju kako bi se i same nametnule kao dobre liderice.

MagMe: Kada odvajate vrijeme za sebe i kako to činite?

DŠV: Doslovno kada god stignem. U autu uvijek vozim torbu s opremom za sport, pa kada mi se oslobodi malo vremena odem trčati, hodati ili vježbati. Većinom ne mogu imati stalan termin vježbanja, no trudim se imati barem tri do četiri aktivnosti tjedno, a najviše volim kombinirati planinarenje i vježbanje u teretani. Također, vrijeme za sebe pronađem i kada odem na tržnicu subotom ujutro, kada se družim s prijateljima, dok pečem palačinke s djecom ili dok gledamo film. 

MagMe: Imate li jasne granice između poslovnog i privatnog i prelijeva li vam se posao u privatno vrijeme?

DŠV: Pokušavam imati neku granicu između poslovnog i privatnog života, međutim, to sve ovisi o vrsti posla kojim se bavite. Moj je takav da on nikada ne završava te se često događa da se obaveze prelijevaju. Ipak, moja kompanija svim zaposlenicima omogućuje fleksibilnost tako da imam mogućnost kombinirati rad o doma i u uredu. Osim toga, imam odličan tim na koji se mogu uvijek i u potpunosti osloniti, a od svojeg nadređenog dobivam maksimalnu podršku i povjerenje pa mi je tako poslovni i privatni život većinom vrlo dobro izbalansiran. 

MagMe: Vjerujemo kako je vaš svaki dan drugačiji i dinamičan – osjetite li ikad da ste “zapeli” u rutini?

DŠV: Najvažnije je osvijestiti da ste zapeli, nevažno u čemu, i to je već veliki korak kako bi unijeli promjenu. U svakom poslu postoje oni poslovi koje radite rutinski, ali dinamika IT industrije mi ne dozvoljava da zapnem u rutini. Svakodnevno se događa nešto novo, tehnologija napreduje, digitaliziraju se procesi oko nas i zato je svaki dan izazov za sebe. 

MagMe: Uzbuđuje li vas posao na isti način kao prije 10 godina i kako se motivirate?

DŠV: Apsolutno, danas još i više nego prije 10 godina. Vjerujem da sam sa svojim 20-godišnjim poslovnim iskustvom te poslovnom i osobnom zrelošću znatno bolja i hrabrija u poslu nego što sam bila prije. Osim toga, naša motivacija ovisi i u kakvoj kompaniji radimo, kakva je njezina kultura, o timu, o ciljevima koje si postavljate i o tome kako se vi poistovjećujete s tim svim. Imam izuzetno motivirajuće radno okruženje koje nisam imala na svakom prethodnom radnom mjestu i savjetujem svima da potraže ono poslovno okruženje u kojem će moći razvijati svoje potencijale. 

MagMe: Komunikaciju imate u malom prstu. Koji su vaši savjeti za bolje međusobno razumijevanje i komuniciranje, koje iz poslovnog svijeta možemo prebaciti u privatni život?

DŠV: Ono na čemu radim i što mi često ne ide je držati se poznate izjave Thomasa Jeffersona – “The most valuable of all talents is that of never using two words when one will do”, tako da bi to bio prvi savjet. Drugi je nikad ne zaboraviti da je komunikacija dvosmjeran proces i da ne podrazumijeva samo govoriti, već i slušati i primati feedback.

Treba biti autentičan i ne oponašati druge, već pronaći svoj forte u komunikaciji.

Ima tu još puno savjeta, od toga da trebamo biti transparentni, afirmativni, da komunikacija nije samo ono što izgovaramo, već i puno više onaj neverbalni dio – izraz lica, stav tijela, kontakt očima, gestikulacija. Ako su sadržaj i neverbalna komunikacija neusklađeni, padamo na uvjerljivosti i autentičnosti koju sam ranije spominjala. Efikasna komunikacija je nešto što trebamo i možemo vježbati jer je ključni preduvjet za dobre odnose i poslovno i privatno.

MagMe: Koje su najvrijednije lekcije koje ste naučili kroz posao, a kojih se držite i danas?

DŠV: Naučila sam da moja empatija nije negativna osobina u poslu već prednost. Naučila sam i da trebam tražiti i davati povjerenje drugima jer to najbolje utječe na osobni, ali i timski rast i razvoj. I, zadnje, ali ne manje važno, da svatko zaslužuje da ga se ne ometa tijekom godišnjeg odmora, ako to nije neophodno.

MagMe: Kako se nosite sa stresom i što biste savjetovali drugima kad se nađu u krizi/stresnom trenutku? 

DŠV: Postoje brojne tehnike ublažavanja stresa, međutim, one su vrlo individualne, odnosno ovise o karakteru. Osim toga, svatko od nas ima drugačiji prag tolerancije na stres tako da univerzalni savjet ne postoji. Svatko treba upoznati sebe, fokusirati se na ono što voli i što mu odgovara za postizanje balansa. 

MagMe: U čemu vi najviše uživate, i kad je privatno i poslovno u pitanju, te što smatrate svojim najvećim uspjehom?

DŠV: Imam širok raspon interesa. Volim biti u formi i odraditi dobar trening pa nakon toga pojesti neku finu večeru. Razmažena sam po pitanju hrane, volim kuhati za druge i naravno volim kada svi uživaju u onome što sam skuhala. Ponosna sam na male uspjehe svoje djece i provođenju vremena s njima, a istovremeno volim kvalitetno ispunjavati obaveze na poslovnom planu. Volim kupiti neki skuplji komad odjeće koji baš jako želim, a s druge strane volim kupiti nešto i u second hand shopu što kasnije svi hvale… A što se najvećeg uspjeha tiče, vjerujem da je to pronalazak načina da balansiram očekivanja od same sebe i drugih od mene, bez da povrijedim ikoga u tom procesu. 

MagMe: Koje vrijednosti stavljate kao prioritet u poslovnom i privatnom životu?

DŠV: Mislim da je najvažnije biti iskren i pažljiv, kako prema sebi tako i prema drugima, bilo u privatnom životu ili poslovnom.  

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Privatna arhiva

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0