MAGnificent Moments: Životni partneri od sad imaju mogućnost posvojiti dijete u Hrvatskoj

Nakon što je 2020. godine donesena presuda u kojoj je potvrđeno da životni partneri mogu pristupiti procjeni za udomiteljstvo čime su Ivo Šegota i Mladen Kožić postali prvi gay par koji je udomio djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, sada je donesena presuda po kojoj životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji – a to je vijest koja je jedan od rijetkih MAGnificent Moments ove godine. Iako su postali udomitelji, upravo je posvojenje bila paralelna bitka koju su Šegota i Kožić vodili već nekoliko godina.

No, ono što je bitno za naglasiti je da je riječ o presudi Upravnog suda Republike Hrvatske koja je nepravomoćna, odnosno još uvijek teće rok za žalbu na odluku kojom je sud poništio rješenje Ministarstva za mlade, demografiju, obitelj i socijalnu politiku o odbijanju žalbe na odluku Centra za socijalnu skrb Zagreb i zatražio novi postupak jer u odbijenici životnim partnerima Šegoti i Kožiću nije obrazloženo zašto nije u interesu djece da im se dodijeli status posvojitelja.

Vrlo je vjerojatno da će se Republika Hrvatska, odnosno nadležno ministarstvo, žaliti na tu odluku, za razliku od Nizozemske, Švedske, Velike Britanije, Belgije, Danske, Francuske, Austrije, Portugala i drugih europskih zemalja koje istospolnih partnerima pružaju mogućnost posvajanja djece.

Šegota i Kožić su, po zakonu Republike Hrvatske, registrirani životni partneri što ih izjednačava s bračnim drugovima, ali ne u svemu. Upravo je s ciljem jednakosti započela njihova borba s Centrom za socijalnu skrb, Ministarstvom, sudovima te u konačnici s Republikom Hrvatskom jer žele omogućiti svim istospolnim partnerima koji su sklopili životno partnerstvo da u svim postupcima imaju jednaka prava kao bračni drugovi, pa tako i u postupku posvojenja djeteta.

Fotografija: Charles Meacham za Zagreb Pride

Diskriminacija zbog seksualne orijentacije te rodnog identiteta nedopuštena je po Ustavu, a i dalje, Šegota i Kožić već gotovo šest godina ulažu velike napore kako bi se uopće mogli naći na listi posvojitelja što ih automatski ne čini posvojiteljima, već im daje mogućnost da prijave nadležnom centru za socijalnu skrb radi procjene.

Zahtjev Šegote i Kožića da uđu u registar posvojitelja odbijen je jer su u životnom partnerstvu, što je diskriminatorno, a uz to, slobodnim pojedincima omogućeno je pristupiti postupku posvajanja djece. Odlukom Upravnog suda definitivno je utvrđena diskriminacija koja nije u skladu sa Zakonom o životnom partnerstvu, Obiteljskim zakonom i Ustavom RH, a ovakva i slična prava zaštićena su i Europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama te brojnim međunarodnim ugovorima kojih je Hrvatska potpisnica. Bez obzira na to što će se RH žaliti na ovu odluku, riječ je o povijesnoj presudi i velikoj pobjedi za jednakost za koju je zaslužno dvoje ljudi, i to iz najplemenitijeg mogućeg razloga – da nezbrinutoj djeci pruže dom.

Fotografije: Unsplash (naslovna – Luis Cortes, Tristan Billet)