MAGnificent Moments: Kamala Harris, prva potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država

U godini koja je za cijeli svijet bila iznimno teška i zahtjevna, u kojoj smo morali biti složni i imati osjećaj zajedništva, ali bez fizičke bliskosti, u godini u kojoj smo svakodnevno zapljusnuti s ogromnom količinom vijesti koje nas zabrinjavaju, ipak je bilo i pozitivnih trenutaka. Zato se kroz seriju tekstova MAGnificent Moments, želimo prisjetiti upravo tih, fantastičnih trenutaka, koji su, prema našem mišljenju, obilježili 2020. godinu.

Ponekad se čini smiješnim da se u 21. stoljeću veselimo kada mi, kao žene, imamo osjećaj velikog postignuća i proboja u muški svijet. Nažalost, politika se još uvijek smatra muškim svijetom, a Kamala Harris, prva je žena izabrana za obnašanje funkcije potpredsjednice demokratskom kandidatu Joeu Bidenu, koji je ove godine pobijedio na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama. Kamala je ujedno i prva Afroamerikanka azijskog podrijetla koja kao žena izabrana za najvišu političku poziciju u američkoj povijesti.

Upravo zato, izbor i pobjedu na izborima ove snažne, pametne, uspješne i vrijedne žene, smatramo jednim od MAGnificent momenata u ovoj godini. U nastavku pročitajte zanimljivosti o Harris koja, nakon što 20. siječnja 2021. kada je na rasporedu inauguracija, postaje jedna od najvažnijih i najutjecajnijih žena na svijetu.

Kamala Devi Harris rođena je u Oaklandu u Kaliforniji , 20. listopada 1964. Prije nego što se Harris rodila, njezina je majka Shyamala Gopalan doselila u SAD iz Indije kako bi pohađala kalifornijsko sveučilište Berkeley gdje je stekla i magisterij i doktorat te nastavila karijeru biomedicinskog znanstvenika. Njezin otac, koji je imigrirao s Jamajke kako bi također studirao na Berkeleyu, bio je profesor ekonomije na Sveučilištu Stanford. Iako je Harris rekla da su se njezini roditelji upoznali tijekom pokreta za građanska prava, na koja su često vodili svoje kćeri kao multirasna Amerikanka i dijete dvoje imigranata, Harris je od ranog djetinjstva bila svjesna da SAD, zemlja koju smatra svojim domom, nije uvijek bila prijateljski nastrojena prema ljudima tamne puti. Iz mladih dana vuče ožiljke, kada joj je dijete iz susjedstva reklo da se ne smije igrati s njom i njezinom mlađom sestrom Mayom jer su – Afroamerikanke. Često je osjećala nepripadnost, pogotovo zato što je u osnovnoj školi, u sklopu saveznog pokušaja desegregacije škola, bila jedna od rijetkih tamnoputih djevojaka u “školi za bijelce”.

Pet godina nakon razvoda roditelja s majkom seli u Montreal, a u SAD se vraća tek po završetku srednje škole te upisuje Howard University na kojem studira političke znanosti. Po stjecanju diplome, odlazi po još jednu, i to diplomu prava na University of California.

Osam godina radila je kao zamjenica okružnog državnog odvjetnika, prije nego što se preselila u okružno tužiteljstvo San Francisca kao pomoćnica okružnog tužitelja, boreći se za prava radnika. Nakon toga slijedi posao u gradskoj vijećnici San Francisca, gdje je vodila Odjel za obitelj i djecu u kojem se bavila slučajevima zlostavljanja i zanemarivanja djece.

U 2003. godini Harris se kandidirala i pobijedila svog bivšeg šefa te postala okružna državna odvjetnica San Francisca, što ju je učinilo prvom Afroamerikankom ikada izabranom na toj poziciji. Harris marljivo nastavlja raditi na svojoj karijeri, a 10 godina kasnije, nalazi se na listu 100 najutjecajnijih ljudi prema izboru magazina Time. Igrom slučaja, članak o Harris je za Time pisala Nancy Pelosi, sadašnja predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Nakon što se po prvi puta u 25 godina otvorilo slobodno mjesto u Senatu, 2016. godine, Harris se kandidirala, pobijedila i ponovno upisala u povijest postavši tek druga Afroamerikanka i prva južnoazijska Amerikanka, koja je to ikad učinila. Nakon pridruživanja Senatu, njezina postignuća uključuju zalaganje za zdravstveni sustav, potporu uvođenju zakona za povećanje pristupa rekreacijskim mjestima na otvorenom u urbanim područjima i pružanje financijske pomoći obiteljima s niskim primanjima koje se suočavaju sa sve skupljim tržištem stanova u Kaliforniji. Također, stvorila je LGBTQ jedinicu koja se bori protiv zločina iz mržnje.

A onda je uslijedila i posljednja faza njezine strelovite karijere. Na dan Martina Luthera Kinga Jr.-a , 21. siječnja prošle godine,  Harris je u sklopu emisije “Good Morning America” najavila da će se kandidirati za predsjednicu SAD-a na izborima 2020. godine.

Nakon što su protivnički kandidati počeli nalaziti mane u njezinom idealističkom planu zdravstvene zaštite, onom koji je ograničio troškove koje bi Amerikanci morali izdvojiti za zdravstvenu zaštitu, popularnost joj je počela padati. U prosincu 2019. Harris je objavila da se povlači iz predsjedničke utrke.

Iako je njezino kandidiranje za predsjednicu nije bilo uspješno, novoizabrani predsjednik SAD-a, a tadašnji kandidat, Joe Biden, u kolovozu je objavio kako je upravo Harris odabrao za svog potpredsjedničkog kandidata.

Zahvaljujući tome, Harris je postala četvrta žena koja se ikad pojavila na predsjedničkoj listi velike političke stranke u SAD-u, prva Afroamerikanka, kao i prva osoba indijskog podrijetla nominirana za nacionalni ured.Kako to uvijek biva, veliki interes pokazao se i za privatni život ove političarke. Udana je za Douga Emhoffa, uspješnog odvjetnika, s kojim brine o dvoje djece iz njegovog prethodnog braka. Navodno mu je 2013. godine, prije prvog spoja, poslala mail u kojem je napisala kako je prestara za igranje igrica i da joj se on baš sviđa. Godinu dana kasnije uslijedile su zaruke i vjenčanje, u kojima su se poštovala kultura i vjera oba partnera. Emhoff je tako nosio cvjetni vijenac oko vrata po indijskoj tradiciji, a njegova židovska vjera obilježena je gaženjem stakla po završetku obreda. Ni tada Harris podlijegala nametnutim društvenim normama – udala se, naime, u 49. godini života.

Ella i Cole, Emhoffova djeca, zovu je Momala, jer im izraz pomajka nije bio po volji. Smatrali su ga hladnim, a s Harris imaju fantastičan odnos. Harris često ističe da su upravo oni koji su ju do kraja privoljeli sadašnjem suprugu. Ella studira dizajn u New Yorku, dok je Cole u filmskoj industriji trenutačno zaposlen u produkcijskom kompaniji Brada Pitta.

Uz izuzetnu političku karijeru, Harris se može pohvaliti i onom autorskom – napisala je čak tri knjige, od čega jednu dječju. Knjige su o njezinim iskustvima na mjestu tužitelja te autobiografska knjiga, dok je “Superheroji su svugdje” knjiga za djecu imala cilj naučiti ih da su superheroji posvuda i da i oni to mogu biti.

Iako 2020. godina po mnogočemu nije bila jedna od boljih, definitivno je bila godina Kamali Harris. O ženi koja obožava Chuck Taylor tenisice, popularne “starke”, koja ističe kako je veliki gurman te često kuha, bori se za jednakost i zdravstvenu skrb dostupnu svima te je uspjela u ostvarivanju političkih snova – veselimo se čitati i u idućoj godini!

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0