MagMe Pick: Hrvatska pjenušava vina u čijim mjehurićima uživamo ovog vikenda

Pjenušava vina zaštitni su znak francuske kulture i gastronomije. Sam naziv “šampanjac” odnosi se na pjenušava vina koja su, prvobitno, nastala u francuskoj pokrajini Champagne. Ovaj naziv ostao je popularan i u današnjici, tako da većina ljudi koristi naziv “šampanjac” za sve pjenušce. Međutim, Francuzi su rezervirali ovaj izraz isključivo za pjenušce iz te pokrajine i on predstavlja zakonski zaštićenu oznaku geografskog podrijetla. Službeni naziv – pjenušac – je jedini dozvoljeni za imenovanje.

Vin mosseux – pjenušac, razvijao se i u Hrvatskoj s našom vinskom kulturom u različitim regijama naše zemlje. Danas Hrvatska ima 64 različite vrste grožđa, više od 800 vinarija i gotovo 20 tisuća registriranih proizvođača vina. Ono što je nas, konkretno, zanimalo je sama ponuda domaćih pjenušavih vina. Pronašli smo i izabrali nekoliko domaćih vinarija koje u svojoj ponudi imaju i pjenušce.

VINA KOTA

Ova boutique vinarija smještena je u kontinentalnoj Hrvatskoj, u mjestu Gornja Batina, nedaleko od Zlatara, a vlasnik je Tihomir Kota. Samo geografsko područje, Bregovita Hrvatska, poslužilo je kao inspiracija za većinu naziva vina koje nudi ova vinarija. Svako vino, u svome imenu, nosi naziv nadmorske visine vinograda u kojemu je nastalo. Autentičnost ovoga broja na boci je ono po čemu su Vina Kota poznata.

Često se obalna proizvodnja vina u Hrvatskoj ističe i predstavlja češće u medijima, međutim, obronci planina i nižeg gorja, prepoznatljiv su i autentičan način za predstavljanje kontinentalne proizvodnje vina, a upravo to predstavljaju i Vina Kota.
Pjenušava vina Kota čistog su mirisa koje se vrlo brzo pretvara u miris voćnosti i svježine te bogatih, ali suptilnih aroma badema, kave, kruha i tropskog voća koje ove pjenušce čini harmoničnima i postojanima i u okusu i mirisu koji se s vremenom postaje još intenzivniji.

Kota pjenušci su idealna nadopuna i ostalim okusima pa se tako lijepo slažu uz morske plodove, osobito rakove i školjke, šparoge, ali se ljube i s jače začinjenim jelima, kao i jelima od divljači. Arome ovih pjenušaca uvijek će se lijepo slagati i uz razne slastice, sladolede, voćne kolače ili čokoladne deserte. Svaka boca Kota pjenušca ističe se svojim brojem, svojim mjestom nastanka u vinogradu, a upravo to čini ovaj pjenušac jedinstvenim i posebnim u svojoj raskoši. Svoj broj, kao i sve vrste pjenušca potražite na službenoj stranici.

ŠEMBER WINERY

Obiteljska vinarija Šember nalazi se u Donjim Pavlovčanima pored Jastrebarskog. Supružnici Zdenko i Ivanka Šember zajedno su podizali posao na noge, a sada im u tome pomažu i njihova djeca Nikola, Lucija i Klara. Zdenkovi roditelji, Ružica i Stjepan, također su iskusni u radu u vinogradu. Ova priča je, također, primjer uspješnosti kontinentalne Hrvatske kao vinske regije, a u ponudi vinarije nalaze se dva pjenušca: Šember Brut i Šember Brut Rose.

Njihov pjenušac Brut žive je zlatno-žute boje prošarane niskama sitnih perli, kompleksnog bouqueta, ugodne kiseline i aroma koje sugeriraju bijelo koštičavo voće, koricu kruha i maslac. Šember Brut Rose rađen je od sorte Pinot crni. Nježne je ružičaste boje, vrlo živ i dinamičan. Izvrsno perla uz mnoštvo sitnih mjehurića, a opojne cvjetno-voćne note na nosu i izrazita svježina u ustima zavodljivo pozivaju na još jednu čašu. Jeste li tim Brut ili tim Brut Rose, možete istražiti na stranici vinarije.

FRANC ARMAN

Obitelj Arman stoji iza vinskog brenda Franc Arman koji je lociran u istarskoj Vižinadi. Ono što ističe ovu vinsku kuću od ostalih je vinska tradicija koja traje od 1850. Tradiciju svojih djedova danas nastavljaju Franc i Oliver. Promocija ove vinske kuće se zasniva na isticanju važnosti vinograda za Istru i istarsku kulturu. Ona je stoljećima predstavljala opstanak, borbu, rad i strpljenje za većinu istarskih obitelji. Možemo reći da je vinska kultura postala dio folklora svih Istrijana.

Perla Bianca je naziv prirodnog pjenušavog vina koje je proizašlo iz ove vinske kuće – “Okusom svježa i lepršava, a s druge strane puna okusa; nepretenciozna, ali sposobna da zadovolji i najzahtjevnije nepce”, stoji u opisu. U turističkoj ponudi, inozemni gosti često su zainteresirani za degustacije vina uz glazbu, kao i za kušanje delicija uz domaća vina. Vinarija Franc Arman koristi sve blagodati Istre kako bi što upečatljivije predstavila vlastita vina. Iskoristite vrijeme za proučavanje istarske regije, i u posjeti Vižinadi, posjetite i ovu domaću vinariju koja je već osvojila domaće tržite. Više informacija potražite na službenoj stranici vinarije.

Ako planirate večer uz vino uskoro, neka ovaj put vaš izbor bude domaće pjenušavo vino koje odgovara i slatkim i slanim delicijama. Također, domaće pjenušavo vino predstavlja i savršen poklon u raznim prigodama. Uostalom, svaki dan je posebna prigoda za otvaranje kvalitetnog pjenušca pa zato – živjeli!

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0