MagMe Interior: Zašto zid ne biste ukrasili djelima regionalnih umjetnika?

Wall art je postao obavezan dio pri uređenju prostora, odnosno, kompletnog interijera. U proteklim godinama, najčešće smo se susretali s pejsažnim slikama u dnevnim boravcima ili spavaćim sobama i manje je bilo više. Međutim, danas se sve više susrećemo s ilustracijama koje krase zidove, raznim obiteljskim fotografijama, crtežima pa čak i pisanim djelima na zidu. Kao trend na Instagramu i Pinterestu, nametnuo se i “naglašeni zid” koji je spoj različitih ilustracija, fotografija, umjetničkih djela i koji otvara prostoriju na poseban način.Popularne su i slike koje služe kao dekoracija, ali ne zidna dekoracija. Jednostavno su naslonjene uz zid na podu ili na naslon kreveta ili kauča.

Ako pripadate u skupinu onih koji vrijedno skupljaju ilustracije, slike i fotografije za interijer, donosimo vam nekoliko prijedloga domaćih i regionalnih umjetnika čija bi se djela isticala na svačijem zidu. Riječ je o različitim umjetnicima različitog pravca, ako ne možete zamisliti radove ovih umjetnika jedne pored drugih, onda sigurno možete izabrati jedno djelo po vlastitom ukusu.
Za one hrabre ljubitelje trenda “naglašenog zida”, ovo će biti prijedlozi koji su kombinacija pejsaža, portreta i apstraktnih motiva.

RIKARDO DRUŠKIĆ

Rikardo Druškić, rođen u Zagrebu, većinu svog života proveo je u Sarajevu gdje je ostvario svoja najveća umjetnička dostignuća i priznanja. Umjetnik koji je okrenut ilustracijama i grafičkoj umjetnosti imao je priliku predstaviti svoja djela publici diljem Bosne i Hercegovine putem festivala, samostalnih izložba, projekata i slično, a međunarodna priznanja i prilike za predstavljanje dobio je u New Yorku, Miamiju, Los Angelesu, Beču, Taiwanu, Dubaiju itd. Ilustrira knjige, autor je raznih murala.

Zanimljivo viđenje mladog umjetnika najbolje možemo istaknuti kolekcijom njegovih djela nazvanom “Omaž prošlosti”. Druškićeva je to interpretacija 10 kultnih umjetničkih djela koja pružaju vječitu inspiraciju. Ova kolekcija je reinterpretacija djela poput “Riba u zraku” Ivana Generalića, “Suncokreti” Vincenta van Gogha ili Botticellijeve “Rođenje Venere” Sandra Botticellija. Sve informacije o Druškićevim djelima pronađite na rikardodruskic.com.

KRISTINA TOT KAŠA

Hrvatska samouka slikarica koja svoje umjetnine bazira na licima, odnosno, portretima. Porijeklom iz Međimurja, do sada je svoja djela predstavlja diljem Hrvatske i u Srbiji, a portret za ovu umjetnicu predstavlja emociju koja se može vidjeti i predstaviti, sličnu emociju pronalazi i u animalizmu oslikavajući životinje.

Naglašava jarke boje i kontrast, a u njezinom se opusu mogu pronaći i portreti fikcijskih i filmskih likova. Jarke boje i puno kontrasta daje im novi život izvan filma i osposobljava ih za druge uloge. Poneki likovi dobivaju potpuno drugačiji karakter i emociju od očekivanih i nama znanih, ako želite vidjeti omiljene junake u drugačijem raspoloženju i izdanju, potražite ih među radovima ove kreativke. Dostupna djela Tot Kaše potražite na totkasa-art.hr.

MARIN TOPIĆ

Hercegovački slikar rodom iz Mostara postao je jedno od glavnih regionalnih imena u svijetu slikarstva. Prvu uljanu sliku naslikao je kao trinaestogodišnjak, a od tada je izlagao u više zemalja i na više kontinenata. 1987. studirao je u Münchenu njemačko slikarstvo devetnaestog stoljeća, a u to doba izlagao je djela u više njemačkih gradova. Kasnije odlazi u Kaliforniju gdje je izlagao u Los Angelesu i San Franciscu, da bi se ipak vratio u Mostar u kojem danas živi i djeluje.

Najpoznatiji njegov pečat je vjerodostojnost prikaza i pejsaž. Njegove umjetnine mogu predstavljati istinski mind game u kojem onaj koji promatra djelo nije siguran gleda li u sliku umjetnika ili fotografiju visoke rezolucije. Davne 1982. predstavio je svoju prvu izložbu pod nazivom “Kršna moja Hercegovina”, a ni danas se motivi njegovih djela nisu puno promijenili. S ljubavlju predstavlja detalje prirode i poznati kameni krš koji nas sve asocira na Hercegovinu. Poznat je i po religijskoj tematici gdje je vjerodostojnost prikaza itekako prisutna. Djela Marina Topića potražite na njegovoj službenoj Facebook profilu ili na stranici. marin-topic.com.

Neka i vaše zidove krase djela lokalnih i regionalnih umjetnika. Ne morate, nužno, biti ljubitelj spajanja umjetnina različitog pravca u vlastiti dom, ali sigurno ćete se pronaći u odabiru jednog.

Tekst: Ana Ageljić

Fotografije: rikardodruskic.com, totkasa-art.hr, marin-topic.com

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0