Mladi umjetnici čije nas ilustracije na društvenim mrežama oduševljavaju

Kako se na društvenim mrežama sve češće susrećemo radovima hrvatskih ilustratora, zanimalo nas je odakle zainteresiranost za ovakvu vrstu umjetnosti i tko su autori čije ilustracije viđamo na društvenim mrežama. Ilustracija je crtež ili slika koja tumači tekst, odražava stil i ukus vremena te manire autora. Bitno je naglasiti da su ilustracije imale povijesni značaj prije nastanka fotografije. Hrvatska se, također, u 20. stoljeću može pohvaliti bogatom poviješću što se ilustratora kao što su Ljubo Babić i Tomislav Krizman tiče. Većinom se radilo o ilustracijama za knjige i časopise, a po čemu se ilustratori danas ističu, saznali smo od nekih hrvatskih i regionalnih autora.

MATEJA SUČEVIĆ

Magistra ekonomije s bazom u Zagrebu, trenutačno je zaposlena u odjelu kartičnog poslovanja jedne banke, a u slobodno vrijeme crta i izrađuje ilustracije. Njezina ljubav prema ilustracijama je rođena jer, kako ističe, dopušta spajanje svih sfera – od mode i umjetnosti do arhitekture. Zanimalo nas je na koji način Sučević doživljava ilustraciju ovu vrstu umjetnosti pa smo je pitali po čemu se razlikuje grafička umjetnost? “Grafička umjetnost dopušta nove perspektive. To je profesija spajanja raznih elemenata, boja, tipografije u fotografije te jedinstven način ostavljanja poruke publici. Po meni najbolja vrsta vizualne komunikacije”, izjavila je Zagrepčanka. Njezine radove možete potražiti na službenom Instagram profilu @the92edit, a u pripremi je i web stranica na kojoj će se nalaziti raznolika ponuda.

MAJA TOMLJANOVIĆ

Ilustracije grafičke dizajnerice iz Samobora već su dobro poznate na Instagramu i na platformi Etsy gdje se njezin, tada biznis u počecima, najviše razvio. Ilustratorica najčešće prikazuje žene u različitim, svakodnevnim situacijama na simpatičan način koji je ispunjen lijepim i nježnim bojama. Često se dotiče i važnih tema kroz svoje ilustracije, a nekada vizualna umjetnost ima veći odjek od pisane riječi kada su teške teme u pitanju. Tomljanović u svojoj ponudi ima male verzije notepada, karte koje možete ispisati i koristiti za različite prilike, a i plakate kojima možete upotpuniti zidove svog doma. Ostatak ponude možete pogledati Instagram profilu @majatomljanovic ili u njezinoj Etsy trgovini. Cijeli proces proizvodnje, vlasnica brenda obavlja sama, a s obzirom na to da su joj žene najčešća inspiracija, možemo reći da je ova priča od žene ženama!

EMIR DURMIŠEVIĆ

Nakon stečene diplome na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Durmišević se počeo profesionalno se bavi ilustracijom, konceptualnom umjetnošću, karakter dizajnom i animacijom. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada za svoj profesionalni rad, od kojih je posebno značajna međunarodna nagrada “Zlatno pero” za ilustraciju, koju dodjeljuje Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Srbije. Uz to, ovaj je umjetnik izdao knjigu s ilustracijama u suradnji s izdavačkom kućom BuyBook. Riječ je o djelu “Kraljevi i kraljice Bosne” gdje je slikovito predstavljena povijest srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva. Priča je to o slavnim vladarima, kraljevima i kraljicama i njihovim srdačnim i burnim odnosima sa susjedima kao i osobnim tragedijama. Umjetnik putem ilustracija donosi povijesnu priču koju možemo vizualizirati i u koju se možemo uživjeti. Ovo bi mogao biti i način suvremenog pristupa povijesti i povijesnim temama kako bi i mlađe generacije bile potaknute na čitanje i kreativnost. Ne možemo ne spomenuti ni Emirov doprinos u predstavljanju ženskih povijesnih likova koji su češće zapostavljeni i kojih se rjeđe sjećamo iz školskih dana.

Ako ste ljubitelj vizualne umjetnosti ili jednostavno tražite autentična djela za popuniti prazan zid u vašem domu, bacite pogled na profile ovih hrvatskih i regionalnih mladih umjetnika. Nude zanimljiv sadržaj koji može poslužiti kao originalan rođendanski dar, a uz to je i podrška kreativnom radu samostalnih umjetnika.

Tekst: Ana Ageljić

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0