MagMe Doctor: Paučinaste vene znak su starenja koji se može spriječiti, a i liječiti

Temu donosimo u suradnji s plastičnim i estetskim kirurgom, dr. med. Markom Manceom.

Vrijeme je najgori neprijatelj našem tijelu, zdravlju i mladenačkom izgledu. Iako je starenje najprije i najočitije vidljivo na koži, dijelu izloženom pogledima, promjene se događaju i ispod kože. Kad vene počnu snositi teret starenja, često postaju vidljive i to u obliku paukove mreže. Paučinaste vene (lat. naevus araneus) su male, oštećene vene koje se mogu pojaviti na površini kože nogu, tijela ili lica. Najčešće nisu ni bolne ni štetne, ali nisu nešto što volimo ili želimo imati. Paučinaste vene mogu biti plave, ljubičaste ili crvene boje te se mogu pojaviti u obliku tankih linija, mreža ili grana.

Što uzrokuje paučinaste vene?

Paučinaste vene se na nogama mogu pojaviti kada ventili unutar vena prestanu raditi ispravno. Vene prenose krv natrag u srce, a kako bi se spriječio povrat krvi unatrag, vene sadrže jednosmjerni ventil koji se zatvara nakon što krv prođe kroz njega. Ako ovaj ventil oslabi ili se ošteti, krv će imati poteškoća u pravilnom toku te će se zadržavati unutar vene. S vremenom to može dovesti do ispupčenja vene koja se razgrana što prepoznajemo kao paučinaste vene.

Na licu, paučinaste vene često su posljedica pucanja sitnih krvnih žila, a na to najčešće djeluje povećani pritisak ili oštećenja izazvana sunčevim zrakama. Među čimbenicima koji mogu povećati rizik od razvoja paučinastih vena najčešće se pojavljaju oni nabrojani u nastavku.

  • Genetika: 90 posto onih s paučinastim venama, dobili su ih kao dio obiteljskog naslijeđa.
  • Trudnoća: Povećana količina krvi koja se kreće tijelom, uz dodatnu težinu fetusa, vrši veći pritisak na vene nogu tijekom trudnoće. Neke žene primjećuju da paučinaste vene nestaju nakon trudnoće, ali za to nema garancije.
  • Spol: Paučinaste vene češće se pojavljuju kod žena nego kod muškarce.
  • Dob: Zalisci u venama s vremenom postaju sve slabiji. Mišići na listovima nogu, koji pomažu podupirati vene na nogama i omogućuju im pumpanje krvi prema gore, također mogu izgubiti dio svoje snage kako osoba stari.
  • Prekomjerna težina: Dodatna tjelesna težina može stvoriti dodatni pritisak na vene nogu.
  • Hormoni: Pilule za kontracepciju i hormonalni tretmani u menopauzi mogu povećati rizik od paučinastih vena jer estrogen može oslabiti venske ventile.
  • Dulje sjedenje ili stajanje: Vene na nogama moraju napornije raditi kako bi ispumpavale krv prema srcu kada osoba ostaje u istom položaju nekoliko sati.
  • Prethodno oštećenje krvnih ugrušaka ili vena: Ono može oštetiti ventile i onemogućiti njihov ispravan rad.
  • Pretjerani pritisak u licu: Posljedica je snažnog kašlja, kihanja ili povraćanja, a neke žene mogu dobiti paučinaste vene na licu zbog potiska tijekom porođaja.
  • Oštećenje od sunca: Ultraljubičasto svjetlo sunčevih zraka može oštetiti kožu i uzrokovati popucale krvne žile ili paučinaste vene, posebno na licu.

Kako spriječi pojavu paučinastih vena? 

Sitne promjene u životnom stilu mogu usporiti ili u potpunosti spriječiti stvaranje paučinastih vena. Među njima se nalaze nanošenje kreme za sunčanje, održavanje zdrave tjelesne težine koje pomaže smanjiti pritisak na vene i održava dobar protok krvi, redovita tjelovježba jer tjelesna aktivnost može poboljšati cirkulaciju i spriječiti nakupljanje krvi u nogama, ograničena konzumacije alkohola koji također može uzrokovati pucanje krvnih žila te podizanje nogu kada sjedite ili ležite kako biste spriječili nakupljanje krvi u nogama.

Isto tako pomoći može i nošenje kompresijskih čarapa, redovito kretanje odnosno izbjegavanje sjedenja ili stajanja u duljem vremenskom periodu bez odmora (preporučuje se kratka šetnja svakih 30 minuta), izbjegavanje nošenja uske odjeće jer odjeća koja je preuska oko struka, nogu ili zdjelice može ograničiti protok krvi i povećati rizik od paučinastih vena te izbjegavanje prekomjerni boravak u kadi s vrućom vodom ili sauni jer prekomjerna vrućina može utjecati na oticanje vena i povećati rizik od proširenih i ispupčenih vena na nogama.

Što napraviti ako već imate paučinaste vene?

Iako su općenito bezopasne, paučinaste vene mogu uzrokovati nelagodu, a neki će ih ljudi možda željeti liječiti ili ukloniti iz estetskih razloga. Dostupno je nekoliko različitih mogućnosti liječenja, o kojima se možete informirati u nastavku.

KOMPRESIJSKE ČARAPE 

Kompresijske čarape podržavaju zdrav protok krvi u nogama. Nošenje kompresijskih čarapa stvara pritisak na vene na potkoljenicama, a taj pritisak može poboljšati protok krvi i spriječiti daljnje paučinaste ili proširene vene. Također, mogu pomoći prilikom oticanja nogu i smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka u nogama.

Među vrste kompresijskih čarapa se ubrajaju najlonke koje pružaju samo lagani pritisak, ali dostupne su u brojnim trgovinama – izbor je širok, a možete birati i duljinu i jačinu stezanja. Tu su i gradijentne kompresijske čarape i čarape koje pružaju srednji pritisak oko stopala, gležnjeva i listova, a koje su dostupne u specijaliziranim prodavaonicama i ljekarnama.

SKLEROTERAPIJA I SUSTAV ZATVARANJA

Skleroterapija uključuje ubrizgavanje nadražujućeg sredstva izravno u zahvaćenu venu. Kad se zidovi vene nadraže, oni se slijepe i sprečavaju dotok krvi u to područje. Ovaj postupak može smanjiti oticanje i uzrokovati smanjenje vena. S vremenom, paučinaste vene blijede ili nestaju. Za postizanje željenih rezultata može biti potrebno nekoliko tretmana.

Slično skleroterapiji, liječenje sustava zatvaranja uključuje ubrizgavanje tvari u zahvaćene vene. Ova je tvar ljepljiva i zatvara venu od krvotoka, također uzrokujući da paukova vena s vremenom nestane ili izblijedi. Kao i kod skleroterapije, može biti potrebno nekoliko tretmana prije nego što budete zadovoljni ishodom. Nakon što se podvrgne skleroterapiji ili sustavu zatvaranja, pacijent obično nosi kompresijske čarape nekoliko dana ili tjedana. Paučinaste vene će postupno početi nestajati nakon ovih postupaka, ali postupak može potrajati i do šest tjedana.

LASERSKI TRETMAN

Laserom možete liječiti paučinaste vene manje od tri milimetra koje se nalaze blizu površine kože. Laser je snažna, fokusirana zraka svjetlosti koja uzrokuje zgrušavanje i nestanak paučinastih vena, a laserski tretmani manje su invazivni od skleroterapije ili zatvaranja paučinastih vena jer nema korištenja injekcije.

ENDOVENSKA LASERSKA TERAPIJA (EVLT)

EVLT je noviji postupak za liječenje paučinastih vena i malih proširenih vena. Liječnik će radi napraviti maleni rez na zahvaćenoj veni te zatim umetnuti lasersku zraku. Laser primjenjuje toplinu izravno na venu i uzrokuje njezin nestanak. Proces vidljivog nestajanja vene može potrajati nekoliko mjeseci ili do godinu dana. EVLT process uključuje upotrebu lokalne anestezije.

KIRURGIJA

Iako neki kirurški tretmani mogu biti učinkoviti za veće proširene vene, liječnici ih obično ne izvode na paučinastim venama. Razlog tome je što su paučinaste vene male, pa često dobro reagiraju na manje invazivne, ranije spomenute, tretmane.

Paučinaste vene jedan su od mnogih znakova da tijelo stari. Iako nisu razlog za zabrinutost, nešto su što nije oku ugodno. Sate i sate posvjećujemo njezi kože koju vidimo, a male promjene načina života uz pomoć kvalificiranih medicinskih stručnjaka pomažu onome što je ispod kože da ostane zdravo te mogu spriječiti pojavu paučinastih vena.

Fotografije: Hudabeauty.com, Wiplasticsurgery.com

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0