MagMe Classics: Kultne naslovnice časopisa

Naslovnice časopisa često se smatraju odlučujućim čimbenicima za publicitet i slavu časopisa. Dobra naslovnica časopisa dobiva više pažnje, bolje se prodaje i ostavlja tragove u povijesti. Iako se danas sve više okrećemo digitalnom, odnosno čitamo portale koji imaju svoju estetiku, malo što može zamijeniti taj osjećaj časopisa u ruci, a ovisno o izgledu naslovnice, u ruci možete držati i pravo umjetničko djelo.

Neke naslovnice časopisa toliko su poznate, da su tražene u kolekcionarskim krugovima te se takvi primjerci časopisa prodaju po visokim cijenama. U čast umjetnosti tiskanih časopisa, izdvojili smo kultne naslovnice koje su obilježile prošlo stoljeće. Neke od ovih naslovnica utjecale su na period tako da su nametnule ključne teme, neke su iznimno kontroverzne, a neke su jednostavno umjetnost koja pokazuje duh vremena u kojem nastaje.

Time – Adolf Hitler kao čovjek godine, 1939.

Hitler se pojavio na naslovnici Time časopisa u više navrata, a najpoznatija naslovnica je ipak ona od 2. siječnja 1939., kada je proglašen čovjekom godine. Taj izbor poštivao je izreku osnivača Timea Henryja Lucea, koji je odredio da Čovjek godine – sada Osoba godine – nije čast, već da treba biti odlika koja se primjenjuje na čovjeka koji je najviše utjecao na svjetska događanja u dobru i zlu (u ovom slučaju s naglaskom na zlu). Ova naslovnica je kontroverzna jer je jedina naslovnica Osobe godine koja ne prikazuje portret osobe. Umjesto toga, Hitler je prikazan kao sićušna figura okrenuta leđima gledatelju, koja svira na masivnim orguljama sa svojim ubijenim žrtvama koje se vrte na kotaču sv. Katarine. Ispod oštre, crno-bijele ilustracije bio je natpis: “Od nesvetog orguljaša, himna mržnje.”

Time – “Je li Bog mrtav?”, 1966.

Travanjsko izdanje Timea 1966. godine bilo je prvo u kojem Time nije upotrijebio popratnu sliku za naslovnicu – oslanjajući se na provokativan naslov kao sredstvo za privlačenje čitatelja. Na čelu s urednikom Ottom Fuerbringerom koji je vidio priliku da unovči protukulturni osjećaj tog vremena, naslovnica je poslužila kao referenca na često citiranu knjigu Friedricha Nietzschea “Bog je mrtav” i ističe se kao jedna od “10 naslovnica časopisa koji potresao svijet” prema The Los Angeles Timesu.

Esquire – Muhammad Ali, 1968.

Prepoznatljiva slika 1960-ih je upravo fotografija Muhammada Alija prikazana na naslovnici časopisa Esquire. Ova fotografija utjelovljuje prikaz vjerskih i rasnih tenzije koje su se širile kroz svijet sporta u to vrijeme. Naslovnica časopisa Esquire iz 1968. godine inspirirana je slikom kršćanskog mučenika Svetog Sebastijana. Ideja je bila pokazati da je Alijeva pripadnost islamu i njegovo protivljenje Vijetnamskom ratu učinila od njega mučenika.

Life – “Do Mjeseca i natrag”, posebno izdanje 1969.

Danas je nezamislivo da neku vijest čekamo čuti danima ili tjednima, kad imamo pristup internetu na dlanu. No, upravo je to bio slučaj s naslovnicom časopisa Life – koji je na kraju proizveo sada kultnu naslovnicu čak dva tjedna nakon slijetanja na Mjesec 1969. godine.

Playboy – Darine Stern, 1971.

Naslovnica Playboya na kojoj se nalazi Darine Stern zaista je kultna naslovnica iz više razloga. Naslovnicu je fotografirao poznati Richard Fergley, a Darine Stern ovo je naslovnicom postala prva Afroamerikanka koja se pojavila na naslovnici Playboya. Dodatno, kompozicija fotografije korištena je ponovno kada je Marge Simpson krasila naslovnicu u studenom 2009. godine.

 

Rolling Stone – John Lennon i Yoko Ono, 1981.

Naslovnica Rolling Stonea koja prikazuje John Lennona i Yoko Ono prikazuje jednu od najpoznatijih fotografija svih vremena. Bivši član “Beatlesa” John Lennon sklupčan je gol i grli svoju odjevenu suprugu Yoko Ono, koju inače mnogi krive za raskid legendarnog benda. Ranjivost muškarca u ovoj kontroverznoj vezi snimila je fotografkinja Annie Leibovitz u stanu para u New Yorku pet sati prije nego što je Lennon ubijen ispred ulaza u zgradu. Iako je ova fotografija primarno trebala krasiti naslovnicu novog albuma, nakon Lennonove smrti, Rolling Stone je imao sve što je potrebno za naslovnicu iz siječnja 1981.

National Geographic – afganistanska djevojka, 1985.

Sa svojim velikim zelenim očima koje gledaju s naslovnice National Geographica iz lipnja 1985., Sharbat Gula postala je lice afganistanskih izbjeglica. Fotografija Stevea McCurryja, snimljena u izbjegličkom kampu u Pakistanu 1984. godine, i dalje je najpoznatija slika koja je ikad krasila ovaj časopis.

Identitet djevojčice bio je nepoznat sve do 2002. godine kada ju je novinarska ekipa s fotografom McCurryjem ponovno pronašla. Nakon toga Sharbat Gula još jednom se pojavila na naslovnici časopisa.

Vanity Fair – Demi Moore, 1991.

Na kontroverznoj fotografiji Annie Leibovitz, Demi Moore prikazana je u sedmom mjesecu trudnoće na naslovnici izdanja Vanity Faira iz kolovoza 1991. godine. Snažna fotografija šokirala je mnoge, a neki su magazin optužili za nepristojnost. Zanimljivo je da su u nekim trgovinama ovo izdanje prodavali u smeđoj papirnatoj vrećici kao da je riječ o naslovu za odrasle poput Playboya.

Godinu dana kasnije, Demi se vratila na naslovnicu Vanity Faira kako bi obilježila poznatu naslovnicu, no ovog puta na golom tijelu imala je oslikano muško odijelo.

Time – Ellen DeGeneres, 1997.

Godine 1997. već neko vrijeme kruže glasine o seksualnoj orijentaciji glumice i komičarke Ellen DeGeneres. Tada je homoseksualnost još uvijek bila tabu i mnoge su javne osobe odlučile svoju seksualnu orijentaciju zadržati za sebe, a najviše zbog percepcije javnosti i unosnih sponzorskih ugovora. Dana 14. travnja 1997., sama DeGeneres je objavila “Da, ja sam gay” na sada legendarnoj naslovnici časopisa Time i time izazvala brojne burne reakcije, ali je dobila i veliku podršku.

People – Diana, 1997.

People časopis odao je počast princezi Diani posvećujući joj naslovnicu i izdanje. Upravo ovo izdanje prodano je u 3,1 milijuna primjeraka te je ušlo u povijest kao najprodavaniji broj časopisa People svih vremena.

The New Yorker – 9/11, 2011.

Napadi 11. rujna 2001. potresli su New York i ostatak zapadnog svijeta. Nekoliko dana kasnije, časopis The New Yorker obilježio je tragediju uz mračnu ilustraciju Arta Spiegelmana i Françoise Mouly. Slika prikazuje crnu siluetu tornjeva blizanaca na crnoj pozadini, u potpunom mraku.

Rolling Stone – Kanye West, 2006.

Prije nego što se i službeno preimenovao u Ye ili Yeezus, Kanye West je sebe vizualno prikazivao kao Krista. Snimio ga je David LaChapelle, a na naslovnici je reper nosio krunu od trnja, s naslovom “The Passion of Kanye West”. Snimanje je trajalo 13 sati i naširoko je osuđeno kao bogohulno.

Time – 2012. “Jesi li dovoljno mama?”

Na fotografiji Martina Schoellera, Jamie Lynne Grumet doji svog trogodišnjeg sina. Ova naslovnica izazvala je zgražanje kada je objavljena u Sjedinjenim Američkim Državama. Tema o kojoj je riječ bila je “privrženo roditeljstvo”, no sam prikaz na naslovnici učinio je da se ljudi osjećaju nelagodno i da ta tema u društvu počne biti smatrana takvom.

Rolling Stone – bostonski bombaš, 2013.

U srpnju 2013., samo nekoliko mjeseci nakon terorističkih napada na maratonu u Bostonu, časopis Rolling Stone stavio je (još živog) glavnog osumnjičenog, Džohara Tsarnajeva, na svoju naslovnicu pod naslovom “Bombaš”. S raščupanom kosom i kozjom bradicom, djeluje poput rock zvijezde koje uobičajeno krase naslovnice ovog glazbenog magazina. Ova urednička odluka izazvala je šok i izvan Bostona, diljem svijeta.

Vanity Fair – Caitlyn Jenner, 2015.

Nakon višemjesečnih glasina, desetobojac koji je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. pod imenom Bruce Jenner – također poznat i po pojavljivanju u reality showu “Keeping Up with the Kardashians” – i konačno je izašao “iz ormara” kao transrodna žena na naslovnici Vanity Faira 25. lipnja 2015. godine. Fotografija Annie Leibovitz postala je toliko kultna da je čak te godine inspirirala kostime za Noć vještica “Call me Caitlyn”.

The New Yorker – Donald Trump, 2017.

Svaka naslovnica New Yorkera umjetničko je djelo namijenjeno bilježenju raspoloženja tog vremena. Na naslovnici 28. kolovoza 2017. prikazan je tadašnji američki predsjednik SAD-a Donald Trump kako puše u jedro koje nalikuje kapuljačama koje nose članovi Ku Klux Klana. Ovo izdanje je objavljeno dva tjedna nakon što je na skupu bijelih nacionalista u Charlottesvilleu u Virginiji oduzet život antirasističkog prosvjednika. Bivši predsjednik Trump optužen je za raspirivanje plamena netolerancije kada je odgovorio na napad osudivši “ovo eklatantno iskazivanje mržnje, netrpeljivosti i nasilja na mnogim stranama, na mnogim stranama”.

The New Yorker – Say Their Names, 2020.

Nakon brutalnog ubojstva Georgea Floyda, ilustrator Kadir Nelson prikazao je Floyda, ukrašenog slikama aktivista, crnih žrtava policijskog nasilja i povijesnim scenama Marša iz Selme i masakra u Tulsi. Ova kultna naslovnica pružila je perspektivu koja otvara oči o značaju smrti Georgea Floyda i duge borbe protiv diskriminacije Afroamerikanaca.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju e-mail adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Time Magazine, The New Yorker, People, Esquire, Rolling Stone, Vanity Fair, National Geographic, Life, Playboy

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0