MagMe Classics: Hermès Kelly

Komadi modne kuće Hermès oduvijek su smatrani znakom luksuznog lifestylea, a donedavno je status kultnog komada, kojoj se svakoj obožavateljici mode nalazi na wishlisti, držala torba Birkin, koja je ime dobila po ikoni stila Jane Birkin. Priča o tome kako je do toga došla nadaleko je poznata: glumici i pjevačici se iz pletene košare koju je nosila umjesto torbe po zrakoplovu rasuo čitav sadržaj, a imala je tu sreću da je to primijetio CEO francuske modne kuće Jean-Louis Dumas koji je sjedio do nje na letu Pariz-London. Pa iako je ta torba smatrana simbolom prestiža, u posljednje vrijeme sve više dama se priklanja drugom, malo manje poznatom modelu iste kuće, iza kojeg se krije jednako zanimljiva priča.

Riječ je o torbi Kelly, koja je naziv dobila također po jednoj glumici – holivudskoj zvijezdi i princezi od Monaka, Grace Kelly. U tridesetima je Robert Dumas, zet Émile Hermèsa, kojeg je naslijedio na čelu luksuzne kuće u periodu od 1951. do 1978. godine, kreirao je žensku torbicu s remenom. Odabrao je utabani put svojeg svekra te je nastavio razvijati kategoriju asesoara francuske modne kuće, a torba trapezoidnog oblika sa stranicama u obliku trokuta te izrezanim gornjim dijelom kojeg su krasile manja i veća ručka koja se može skinuti te minijaturni lokot i ključ, bila je samo jedna u nizu modernih kreacija kojima je Hermès odveo u novu eru.

Inspiraciju za ovaj manji model za dame pronašao je u ekstra velikoj torbi koju je Hermès ranije imao u svojoj ponudi, čak 1892. godine, ali je služila za nošenje jahaćih čizama i konjske opreme. Tu je torbu 1923. modificirao njegov prethodnik za Julie Bugatti, ženu vlasnika automobilskog carstva Ettorea Bugatti te je tada nosila naziv Torpedo N°1. Nakon što ju je Dumas redizajnirao i smanjio 1935. godine nosila je naziv Sac à Depèches.

Posljednji dan Grace Kelly u Hollywoodu

Film sada vrtimo na 20 godina kasnije, odnosno sudbonosni trenutak 1955. godine kada je Grace Kelly, mlada glumica koja je godinu ranije snimila dva filma pod redateljskom palicom Alfreda Hitchcocka “Prozor u dvorište” i “Nazovi M radi ubojstva”, ušetala u pariški butik na adresi 24 rue du Faubourg Saint Honoré i kupila Sac à Depèches. Kelly tada na sebi nije imala samo pozornost holivudskih velikana i publike, već je privukla i prica Rainier III, tadašnjeg vladara Monaka – upoznali su se tijekom filmskog festivala u Cannesu kada je Kelly bila dio američke delegacije. Brzo nakon susreta u Prinčevoj palači počela je njihova ljubavna priča koja je 1956. godine bila okrunjena brakom.

Grace Kelly i princ Rainier III

Kelly u tom trenutku nije mogla biti popularnija, a priču o holivudskoj glumici koja je postala princeza pratili su baš svi svjetski mediji. Tada se dogodio i važan trenutak za modnu kuću Hermès koji je njihovu torbicu učinio planetarno popularnom. Naime, kako bi sakrila trudnički trbuščić, princeza od Monaka je, godinu dana ranije kupljenom Sac à Depèches, prekrivala taj dio tijela, kako bi odgodila trenutak da paparazzi otkriju da je u blaženom stanju. Jedna od takvih fotografija, na kojoj je snimljena kako izlazi iz auta sa svojim tadašnjim zaručnikom, završila je na naslovnici magazina Life, a s obzirom na to da je Kelly bila modna ikona, žene su pohrlile u Hermesove butike i zahtijevale torbu koju ona nosi.

Fotografija je izazvala takvu pomamu za torbicom koja je postala simbolom dobrog ukusa i elegancije da nije bilo druge nego da se jednostavno preimenuje u Kelly (službeno je to učinjeno 1977. godine), naziv koji nosi i danas. Ta fotografija je zaista fenomen jer obilježava jedan od prvih takvih trenutaka u povijesti, kada se za određenim komadom stvorila hajka zato što ga je nosila celebrity dama.

Do danas je Kelly zadržala svoju popularnost, odnosno i dalje se smatra statusnim simbolom i znakom stila, a u posljednje dvije do tri godine, traženija je no ikad. Uz to, to je jedna od rijetkih torbica (u istoj kategoriji je i Birkin) koja ne samo da drži svoju tržišnu vrijednost, nego ona neprestano i raste te se zato kupnja Kelly torbice smatra ulaganjem u pravom smislu te riječi – dobro održavane Kelly torbice prodaju se po cijeni daleko većoj nego po kojoj su kupljene, tako da na svojem komadu možete i zaraditi.

No, ovo je jedan od komada kojeg – ako imate tu sreću da ga imate u ormaru, nikad nećete poželjeti prodati. Naime, riječ je o jednom od najluksuznijih kožnatih proizvoda na svijetu, čiji se dijelovi ručno režu i spajaju, u Francuskoj, a svaku pojedinu torbu, koja je samim time unikat, od početka do kraja stvara jedna osoba. One najluksuznije, od egzotične kože, izrađuju se u specijalnoj radionici u samom srcu Pariza, na ranije spomenutoj adresi rue du Faubourg St Honoré.

Za izradu jedne torbe potrebno je više od 20 koraka, kako bi se koža pretvorila u torbu, koji su standardizirani te čak 200 različitih tehnika kako bi koža bila što mekša i podatnija za oblikovanje. Sveukupno su potrebna tri komada kože, koja se prethodno numeriraju, kako bi nastala jedna torba, a potrebno je oko 20 sati da se sašiju, zalijepe i sklopi svih 36 komada koji čine torbu.

Danas postoji više različitih verzija Kelly torbice – šest je različitih veličina 25, 28, 32, 35, 40 i 50 cm, trenutačno je najtraženiji mini Kelly model, a postoje i drugačiji modeli iz iste linije pod nazivom Kelly Depeches, Kelly Danse, Kelly To Go, Kelly Pochette i Kelly Cut. Standardni modeli dostupni su u dvije siluete – Sellier i Retourne. Kelly Sellier ima vidljive šavove i oštar rub, a Hermèsovi majstori šivaju Sellier izvana prema unutra. Sellier je također strukturiranija, čvršća torba zahvaljujući tvrdoj koži koja se koristi za izradu torbe. Kod Kelly Retourne šavovi nisu vidljivi, a rubovi su mu zaobljeni, slično kao kod Birkin torbe. Također, izrađena je od mekše kože i krasi je casual izgled.

Kako bi vam se ponudila Kelly torbica za kupnju, trebali biste imati povijest s francuskom kućom, nekoliko kupovina i vlastitog prodajnog suradnika koji će vam u tome pomoći, no postoje i situacije u kojima su osobe koje su po prvi put ušle u Hermès butik uspjele doći do željene Kelly torbice. Torbe se mogu kupiti i po narudžbi, a nakon što odaberete nijansu i vrstu kože te boju metalnih dijelova, morat ćete se oboružati strpljenjem jer je ponekad potrebno i do godinu dana da se torba izradi i dostavi. Osnovni, najmanji model Kelly 25 krasi cijena od oko 11 tisuća američkih dolara.

No, na tržištu se nalaze i brojni vintage modeli Kelly torbica. Cijena tih modela neće biti osjetno niža, kao što je to stvar s torbicama drugih brendova koje možete kupiti na resale platformama, baš zbog ekskluzivnosti koja dolazi s “kellyicom”. Ali neće biti ni blizu 125 tisuća američkih dolara što je cijena koju je Hermès 32 Matte Geranium Porosus Crocodile & Black Togo Leather Sellier Kelly postigla na aukciji. Aukcijska kuća Sotheby’s je početkom 2022. godine objavila kako je Himalayan Kelly 28 prodana na aukciji za više od pola milijuna dolara. Ona najvrjednija ipak je “original”, odnosno ona koju je nosila Grace Kelly, a koja se danas čuva u londonskom Victoria & Albert muzeju.

Prema istraživanju platforme Lyst u 2021. godini, torba Hermès Kelly bila je jedan od najtraženijih proizvoda te godine, prošla ju je godina lansirala među torbe kojima se baš svima nalaze na listi želja, zahvaljujući društvenoj mreži TikTok, što je konačna potvrda da je riječ o klasiku koji baš nikada neće ostariti i izaći iz mode te će vječno biti jedan od onih komada koje žene diljem svijeta imaju na svojoj listi želja.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram, Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0