Ljetna “nervoza” i kako se nositi s njom

Samo zato što je ljeto i sunce sja, vlada generalna pretpostavka da se svi zabavljaju i da je sve super. Situacija nije baš tako idealna, dapače, anksioznost se kod ljudi povećava tijekom ljetnog perioda.

Psihologinja Lindsay Henderson objasnila je kako sve veći pritisak društva da se putuje, izlazi i dobro provodi, čak i u vrijeme pandemije, dovodi do viših razina anksioznosti.

Anksioznost se definira kao osjećaj nelagode, opće napetosti, zabrinutosti, velikog stresa, panike ili straha. Čak i ako inače nemate susreta s osjećajem anksioznosti, odnosno ako niste iskusili ovakva stanja, normalno je osjećati “ljetnu nervozu”.

Pod pritiskom smo da se u dva, tri ili (sretnici!) četiri tjedna godišnjeg odmora treba ispuniti prostor cijele godine rada. Da nam slike na društvenim mrežama moraju biti bolje nego prošle godine. Da se ne smijemo skinuti u kupaći s takvim tijelom. Da se ne smijemo vratiti na posao ako nismo dobili boju. Ili jednu ludu noć izlaska. Ili bar nešto.

Od pritiska da sudjelujemo u svemu, obično se zaboravi sama poanta odmora – da se odmorimo i ne razmišljamo ni o čemu.

Ljetna nervoza može biti potaknuta i fenomenom pod nazivom FOMO. FOMO ili Fear of missing out, termin je koji se sve češće spominje zato što obuzima sve više ljudi, a radi se o strahu od propuštanja, odnosno tjeskobnom stanju vjerovanja da drugi sudjeluju u događajima ili stječu iskustva iz kojih je pojedinac isključen.

Društvene mreže, reality showovi, reklame, serije, filmovi i mnogi drugi faktori utječu na oblikovanje naše percepcije o tome kako se trebamo oblačiti, voljeti, živjeti, i često se razočaramo kad shvatimo da smo imali previsoka očekivanja. Odnosno da stvarni život nema filtera.

Pa kad smo svjesni svega, kako si pomoći?

Za početak, osvještavanje je dovoljno, i ponavljanje sebi da smo svjesni da je normalno da se tako osjećamo. I da se puno drugih tako osjeća. Čak i oni zbog kojih se vi tako osjećate.

Potrebno je i posložiti prioritete i želje. Idete li na more samo da udovoljite obitelji, prijateljima, partnerima ili vam se zaista ide? Biste li radije proveli odmor u šumi, gradu, doma? Jako je važno da sami sa sobom definirate kakav plan vama odgovara. I njega se držite.

Zabavno ljeto može biti i otkrivanje novog, a ne propuštanje starog. Ako ove godine iz nekog razloga propuštate ljeta na kakva ste navikli, promijenite svoju perspektivu. Ako ostajete u gradu, budite turist u vlastitom gradu i otkrijte zanimljive lokacije. Ako ste osuđeni na rad cijelo ljeto, uživajte u ljetnim večerima i vikend izletima. Promjena ustaljenih načina zabavljanja može nam otkriti i neke interese za koje nismo znali da ih imamo.

Najvažnije, posvetite se sebi. Odvojite vrijeme za ležanje, čitanje, spavanje, gledanje televizije, planinarenje, kupanje, što god vam je u tom trenutku ugodno. Jer najbolje se zabavljaju oni koji žive u trenutku, i često ti trenuci ne izgledaju kao reklame ili serije.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0