Kreator parfema kuće otkrio nam je sve o novom Les Eaux de Chanel Paris-Paris mirisu

“Inspirirale su me destinacije koje imaju snažnu povezanost sa Chanelom. Svaki od gradova ostavio je trag na jednom od ovih mirisa”, objašnjava Olivier Polge, glavni “nos” francuske kuće Chanel, parfumer koji od 2015. godine (službeno je tek četvrta osoba po redu na poziciji u toj kući) kreira mirise koje obožavaju žene diljem svijeta.

Zaslužan je i za svježu, laganiju kolekciju mirisa nastalu 2018., a inspiriranu mjestima koja su bila značajna za Gabrielle Chanel tijekom njezina života, kolekciju Les Eaux de Chanel, koja sadrži šest mirisa koji nude bijeg od stvarnosti i pozivaju vas na putovanje.

Posljednja kreacija iz kolekcije napravila je puni krug i vratila se natrag u Pariz, u grad u koji je osnivačica kuće postavila temelje jednog od najpoznatijih brendova na svijetu, a za inspiraciju su ovog puta, uz Coco Chanel, bile zaslužne i vječno chic Parižanke. Miris je ekskluzivno predstavljen tijekom Chanel Beauty eventa u Rovinju, kojem smo imale prilike prisustvovati, pa smo iz prve ruke doznale sve o inspiraciji i načinu kreiranja ovog mirisa. Intervju s Polgeom, o mirisu koji je u Hrvatskoj dostupan za kupnju od danas, možete pročitati u nastavku.

Koje su razlike i sličnosti između mirisa u kolekciji Les Eaux de Chanel?

OLIVIER POLGE: Postoje razlike između svakog Les Eaux de Chanel mirisa, ali iznad svega, postoji zajednički duh među ovim mirisima koji se međusobno nadopunjuju. Svaki od njih dodaje nešto novo i varijacija je na istu temu svježine. Za Paris-Paris želio samstvoriti svjež i blistav parfem koji izražava određenu rafiniranost i kompleksnost, odraz Pariza.

Les Eaux de Chanel su, zapravo, imaginarna putovanja, a njihova odredišta izazivaju olfaktorne slike i senzacije. Kada govorimo o mirisu, često spominjemo sjećanja povezana s osobom ili mjestom. U slučaju ove linije, ta su sjećanja destinacije koja su utjecala na Gabrielle Chanel i koja su postala elementi njezina stila. Otputovala je u Veneciju neposredno prije stvaranja N°5, i mislim da je to očito imalo utjecaja. Potom se vratila u Pariz. Pariz je filter kroz koji gledamo na svaku od ostalih destinacija iz linije.

Zanimljivo je da Les Eaux de Chanel mirisi imaju istu strukturu kao kolonjska voda, s puno glavnih nota. U svakom Chanel mirisu postoji tamnija strana i svjetlija, svježija strana. Svježina je dio identiteta mirisa kuće, ali dok nisu stvorena ova kolekcija, nije postojala nijedna druga koja bi to utjelovila.

U slučaju Paris-Paris, dodana je i dodatna svježine zbog damaščanske ruže, u obliku postojanijih sirovina kako bi kontrast između dvije note bio naglašeniji. Odabrano je srce pačulija, koje hvata ključne molekule pačulija, no istovremeno uklanja sve što može ometati njegovu čistoću pa je suho-drvenasta strana ovog mirisa bogata, bez da je preraskošna ili puderasta.

Zašto je Pariz odabran kao šesta destinacija Les Eaux de Chanel?

OP: U svijetu mirisa, ova linija predstavlja što Cruise kolekcije znače za modu. Ideja je bila zamisliti olfaktornu korespondenciju između Pariza i nekih od gradova koji su ostavili najviše traga na Gabrielle Chanel. U ovoj kolekciji sve počinje od Pariza, svaki od šest mirisa je kreiran tamo, do te mjere da se Paris pojavljuje u nazivu svake interpretacije u kolekciji. No, u početku nismo mogli pretpostaviti da će nas to vratiti u Pariz s Paris-Paris.

Inspiracija dolazi iz centra Pariza, spontane elegancije Parižanki i trenutaka iz njihovog svakodnevnog života, u užurbanom Parizu. Umjesto da razmišljam o Parizu kao destinaciji, sjetio sam se kako sam često čuo ljude kako pričaju o Parižankama, o njihovom prirodno chic i elegantnom stilu. Iako je teško opisati ovaj prilično jedinstven stil, svaka osoba intuitivno zna na što mislite kada prizivate Parižanke. Stoga smo za Paris-Paris morali kombinirati visoko sofisticirane sirovine, u ovom slučaju ružu Damascena, koja je složena, s pačulijem i ružičastim paprom u zrnu, koji su suhi, začinjeni i više “neuglađeni”. Tako je u mirisu izražena ženstvena strana elegantnih Parižanki, kao i još jedna androgina, gotovo muška strana, za opušteniji ton.

Nije li teško stvoriti miris inspiriran takvim simboličnim mjestom? To je prvi miris iz linije koji ne crpi inspiraciju iz mjesta, već od njegovih stanovnika.

OP: Rođen sam u Grasseu, ali sam oduvijek živio u Parizu. Kao kreatoru parfema, nije najlakše raditi na mirisu inspiriranom svojim rodnim gradom i onim što on simbolizira. Vjerojatno su me zato više inspirirale same Parižanke, nego mjesto. Pariz nije samo prekrasan grad, to je grad koji se iznova osmišljava, koji živi i mijenja. To je grad koji se razvija, iz prošlosti i sadašnjosti.

Gabrielle Coco Chanel
Koji se aspekti Pariza iz doba Gabrielle Chanel nalaze u Paris-Paris?

OP: S Paris-Paris, ideja nije bila uspoređivati ​​dva različita razdoblja, današnji Pariz i onaj Gabrielle Chanel. Što me podsjeća na jedan od njezinih najupečatljivijih izjava – “Moda može postati démodé. Stil nikada.” Postoji nešto u pariškom stilu što nadilazi eru, a to je ono što sam pokušao prepisati u ovaj miris. Namjera Coco Chanel da crpi inspiraciju iz muške garderobe za kreiranje siluete jednostavne, ali elegantne žene, ostaje vrlo suvremena, a ideja je prisutna i u ovom parfemu.

Neke od destinacija Les Eaux de Chanel postale su inspiracija kuće i elementi stila. Vratili smo se u Pariz, u kojem je Gabrielle Chanel izgradila svoj svijet. Pariz je očito vrlo moćan dio identiteta kuće. Mademoiselle Chanel bila je istinska Parižanka, što ju je pratilo cijeli život. Tu je njezin život, a tu je i kuća Chanel danas. Oboje u Parizu.

Zašto ste odabrali baš damaščansku ružu?

OP: Ova kreacija je svježa, kao i sve ostale iz linije, ali je vjerojatno najviše cvjetna. Odabir ove ruže bio je prije svega olfaktorni izbor. Destilirana je parom i dodani su joj vrlo svježe, limunaste i začinske note koje su je učinile živopisnom. Kompleksna i krhka ruža ovog mirisa prenosi urbanu sofisticiranost.

Ruža Damascena, u kombinaciji s drvenim pačulijem, pojačava muško-ženstveni aspekt koji je dijelom elegancija, dijelom ležernost. Esencija ruže ima nešto pikantno i pjenušavo što pačuliju daje fluidnost. Floralne note su vrlo prepoznatljiv dio Chanel mirisa – mnogi parfemi sadrže ružu, to je istina, ali Chanel ima svoj potpis.

Ovaj miris djeluje lagano, a zapravo je vrlo složen. Koristio sam pačuli, koji je vrlo važna nota u Chanelu, iz doba osnivačice kuće. Fragmentirani pačuli koji koristimo jedinstven je i ekskluzivan za kuću Chanel. Uz to, u kombinaciji s ružičastim paprom dobiva i posebne karakteristike.

Je li Paris-Paris namijenjen samo ženama?

OP: Miris je dio našeg identiteta, onoga što otkrivamo o svojoj osobnosti. To je gesta za sebe, a također stvara dojam koji želimo ostaviti na druge.

Žene su oduvijek nosile ono što je bilo prepoznato kao “muški” miris. Zapravo, svaki miris istovremeno sadrži i muški i ženski aspekt, a na svakoj je osobi da odabere što za nju predstavlja miris, na osobnoj razini. Neki su muževniji, drugi ženstveniji. Ali to ne znači da ih mora nositi muškarac ili žena. Pravila se mijenjaju, Paris-Paris je vrlo ženstven, ali nastoji prije svega učiniti da emocije osobe koja ga nosi odjekuju izvan spola.

Zašto ste odabrali ružičastu boju za Paris-Paris?

OP: S obzirom na to da mirisi Les Eaux de Chanel imaju mnogo sličnosti, važno je njegovati njihovu posebnost, čiji je dio i boja koja također prenosi kontinuitet njihovog mirisnog identiteta, pa tako i Paris-Paris ima svoju boju. Ružičasta nijansa izražava izrazito floralni aspekt ovog mirisa. Ovaj svijetli, pastelni ton, zajednički cijeloj kolekciji, prenosi eleganciju i svježinu mirisa.

Možete li nam opisati Paris-Paris u tri riječi?

OP: Svježina, elegancija i fluidnost.

Fotografije: Chanel 

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0