@fakerstrom

Koža nakon depilacije: Kako umiriti upalu i spriječiti crvenilo?

Sezona golih ruku i nogu pred vratima, pa nema više toliko vremena za toleriranje crvenila nakon brijanja – glatku i sjajnu kožu želimo sad i odmah, bez čekanja. Koža nakon depilacije najčešće ne izgleda tako, a vosak, epilator, britvica, depilacijska krema i šećerna pasta su kratkotrajne metode depilacija koje je, ako kožu želimo održati glatkom, potrebno ponavljati u određenim vremenskim intervalima.

No, odlazak u salon na depilaciju ili, pak, rješavanje dlačica u kućnoj radinosti ponekad je samo pola posla. Tretman voskom ili šećernom past0m ne zvuče strašno koliko zvuči crvena i osjetljiva koža nakon depilacije, ili, još gore, urasle dlačice. Izvlačenje folikula dlake uzrokuje iritaciju, ali i samo lijepljenje voska ili potez britvicom po koži narušavaju njezinu zaštitnu barijeru i izazivaju crvenilo.

Što izaziva crvenilo nakon depilacije?

Uzrok crvenila mogu biti alergijska reakcija na neki od sastojka voska, folikulitis, urasla dlačica ili kontaktni dermatitis. Folikulitis je sličan osipu koji zgleda poput prištića ili izbočina na koži, a uzrokovan je upalom koja se obično povuče sama za nekoliko dana. Vrsta folikulitisa je i urasla dlaka koja izrasta u kožu umjesto prema van, a na koži izgleda poput upaljene akne ili malene kvržice koja je topla na dodir.

Ako imate osjetljivu kožu, vosak ili, čak, kemikalije koje se u njemu mogu nalaziti mogu uzrokovati kontaktni dermatitis. Ako se osip javlja zbog kontaktnog dermatitisa, može biti riječ o svrbežu popraćenom oteklinama, koža može biti bolna na dodir uz prisutan osjećaja žarenja ili peckanja. Neiskustvo kozmetičara s voskom ili šećernom pastom može napraviti više štete nego koristi, pa iz salona možete izaći s opeklinama od voska ili podljevima zbog pogrešnog povlačenja traka po koži.

Prije depilacije

Iako se depilacija voskom kod kuće ponekad čini kao praktična i brza opcija, u kozmetičkom salonu kojeg posjećujete znaju sve što trebaju o vašem tipu kože, kako nanositi vosak i kako ga ukloniti kako bi učinkovito uklonio dlake. Samim time, rezultati će biti dugotrajniji.

Prije depilacije voskom ili brijanja britvicom potrebno je odraditi piling kože. Poželjno je napraviti ga večer prije depilacije jer na dan depilacije, koja će uznemiriti površinu kože, koža ne smije imati dodatan “stres” od eksfolijacije. Eksfolijacijom ćete pomoći uraslim dlačicama da izađu na površinu i pripremiti područje za lakšu i efikasniju depilaciju. Eksfolijaciju možete obaviti mehaničkim pilingom koji su sebi sadrži krupna zrnca, mokrom krpicom ili spužvicom te suhim četkanjem. Neposredno nakon eksfolijacije, kožu dobro nahranite i namažite kremom za tijelo koja će joj dati elastičnosti i vlažnosti kako bi što bolje podnjela depilaciju.

Nakon depilacije

Na dan depilacije, nemojte ni razmišljati o eksfolijaciji jer možete samo dodatno iritirati kožu. Nakon depilacije, nemojte odjenuti uske donje dijelove jer trenje tkanine o kožu može potaknuti crvenilo. Tuširajte se hladnijom ili mlakom vodom, nikako vrućom, kako dodatno ne biste isušili ionako reaktivnu kožu.

Nemojte ići u bazen, u more, u teretanu, niti se izlagati direktnim sunčevim zrakama. Proširene pore kože sklone su izazivanju iritacije kože ako dođu u kontakt s prljavštinom ili bakterijama. Osjećate li peckanje, na kožu nanesite umirujući sprej ili gel na bazi aloe vere ili hladni oblog na 15 minuta koji će smiriti depilirano područje.

Koristite blagi gel za tuširanje, po mogućnosti prirodni, kako niti jedan sastojak ne bi dodatno uznemirio kožu. Ne koristite uljna sredstva za pranje koja će na koži ostaviti masni trag te potencijalno spriječiti “disanje” kože. Izbjegavajte saunu i solarij dva dana nakon depilacije, kada ponovno u rutinu njege možete uvesti i eksfolijaciju. Pratite li ove savjete, njegovana, lijepa, mekana i smirena koža, bez iritacija i crvenila je zajamčena!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0