Aloe vera: Za što sve možemo koristiti ovaj prirodni sastojak?

Aloe vera je čaroban sastojak koji nam prvi pada na pamet kada je kožu potrebno umiriti, a u medicini i beauty industriji prisutna je već stoljećima. Vjeruje se da aloe vera ima odličan učinak na tijelo tako i na kožu, a zahvaljujući biljci koja je jednostavna za uzgoj i obradu, niska cijena aloe vere učinila ju je planetarno popularnom. Aloe vera je poznata po antibakterijskim, antivirusnim i antiseptičkim svojstvima, a baš se zato može koristiti u različitim situacijama.

Prozirni gel vodenaste teksture sadrži vitamine A, C i E, koji su svi redom antioksidanti koji neutraliziraju štetne slobodne radikale. Također, prirodni je izvor vitamina B, kojeg najčešće nalazimo na popisu sastojaka za poboljšanje izgleda kože, noktiju i kose. U aloe veri prisutni su i minerali poput kalcija, kroma, bakra, selena i magnezija, te razne masne kiseline, a kako sve možete koristiti aloe veru, pročitajte u nastavku.

Umiruje opekline

Zahvaljujući osjećaju hlađenja kojeg izaziva u dodiru s kožom, aloe vera ublažava iritaciju te smiruje opekline. Ovo je posebno bitno ljeti, kad je koža sklona crvenilu. Zbog visokog sadržaja vode u gelu i koncentracije više od 75 aktivnih kemijskih sastojaka, uključujući polifenole, vitamine i minerale, aloe vera sinergijski djeluje na pružanje olakšanja oštećenoj koži. Nadopunjava potrebnu vodu epidermalnog sloja kože te pomaže u sprječavanju transepidermalnog gubitka vode.

Smanjuje razinu šećera u krvi

Sok aloe vere, odavno poznat u kineskoj prehrani, može pomoći u smanjenu razine šećera u krvi i kontroli iste. Sok također pozitivno utječe i na one koji rade na smanjenju masnoće i gubitku kilograma. Sok je potrebno popiti ujutro na prazan želudac te paziti da je izrađen od 100 posto aloa vere, a ne pun šećera i raznih drugih dodataka koje pronalazimo u komercijalnim, široko dostupnim proizvodima napicima.

 

Izvrstan je izvor vitamina C

Otprilike jedna šalica soka aloe vere sadrži 9,1 grama vitamina C. Vitamin od izrazite važnosti za naše cjelokupno zdravlje, jer je prirodni antioksidans i pomaže u borbi protiv upala, smanjuje rizik od od kardiovaskularnih bolesti te jača funkcije imunološkog sustava.

Obnavlja kožu

Budući da aloe vera ima visoku razinu antioksidansa, svojim djelovanjem inhibira upale i podržava stvaranje novih stanica kože. Zahvaljujući vitaminima C i E te u kombinaciji s uobičajenom beauty rutinom, može imati maksimalno dobar učinak za kožu. Važno je naglasiti da, kako biste osigurali potpuni učinak aloe vere, najbolje bi bilo koristiti organski proizvod koji sadrži čistu aloe veru te nije bio termički obrađen.

 

Pomaže kod probave

Aloe vera je izvrsna za zdravlje crijeva i probavni sustav jer sadrži aminokiseline, enzime i sterole. Kako biste je mogli konzumirati, uklonite čvrsti, zeleni vanjski dio s biljke te istisnite želatinoznu sredinu. Čista aloe vera odlična je kao dio smoothija ili kaše u sklopu doručka.

Hidratizira suhu kosu

Aloe vera se sastoji od proteolitičkih enzima koji dubinski kosu dubinski hrane i njeguju. Ovi enzimi pomažu u  hidrataciji vlasišta i kose. Aloe vera ima sposobnost privlačenja i “zaključavanja” vlage, od čega će izuzetno suha, lomljiva i ispucala kosu imati apsolutnu korist.

Pomaže pri ubodu insekata

Ugrizi komaraca te plikovi koji nastaju nakon ono je s čime se mnogi susreću ljeti. Korištenje aloe vere može smiriti i ublažiti ugrize insekata i komaraca zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima. Nanesite je izravno na plik kako biste umirili kožu i smanjili neugodan osjećaj i svrbež.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije:@guizzyontour,@saurushivlog, @treatmentroomco, @rumineely, Pinterest, Unsplash (Miguel Bruna)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0