Koje biste namirnice trebali izbjegavati u trudnoći

U vrijeme trudnoće prehrana treba biti raznolika i bogata hranjivim tvarima, no to je daleko od svih uvjeta kojih se morate pridržavati. Postoje i namirnice koje svakako trebate izbjegavati kako ne biste naišli na probleme u ovom periodu, ali i postoje namirnice koje nisu u potpunosti zabranjene, no ipak ih se sugerira izbjegavati tijekom tih devet mjeseci.

I nije samo pitanje namirnica ono oko kojeg se polemizira tijekom trudnoće – polemizira se i o količini unosa hrane. Ne znamo što vas više živcira u ovom periodu – da vam netko govori da morate jesti za dvoje ili, pak, obrnuto, da vam netko broji kalorije i govori kako je to mit. U svakom slučaju, po pitanju količine hrane vjerujemo da vi najbolje u ovom trenutku poznajete svoje tijelo i da trebate jesti onoliko koliko vas vaš organizam traži. I naravno, da slušate savjete svojeg liječnika koji će i objektivno znati procijeniti je li vaša intuicija po pitanju količine hrane na dobrom putu ili ne. A trenutačno jedini savjet koji se tiče količine hrane, a koji se može jednoznačno dati svim trudnicama, neovisno o kilaži prije trudnoće, visini i ostalim bitnim parametrima je da se preporučuju jesti manje količine u više obroka, jer ćete tako možda zaobići probleme poput žgaravice, hemeroida, zatvora i ostatka čestih “zabavnih” trudničkih problema.

Namirnice koje morate izbjegavati

Sirovi meso, riba i jaja

Sa sirovim namirnicama nema šale – njih morate na devet mjeseci zaboraviti. Sirovo meso, riba ili jaja nemaju mjesto u trudničkom jelovniku radi zaraznih i parazitskih bolesti koje na taj način mogu biti prenesene, a koje mogu dovesti do komplikacija ploda, ali i pobačaja. To se odnosi i na nedovoljno pečeno meso, tako da, osim što ćete tatarski preskočiti, u ovom periodu zaboravite i na medium rare biftek i zatražite onaj well done!

Nepasterizirani sirevi i meki sirevi

Iako je većina mliječnih namirnica sigurna za trudnice, ipak postoje neke na koje trebate obratiti pozornost i izbjeći ih. Prije svega, najbitnije je da znate je li sir (vrijedi i za mlijeko) koji konzumirate pasteriziran ili ne, što mora pisati na deklaraciji proizvoda, a to posebno vrijedi za one mekše sireve poput mozzarelle, svježeg sira ili feta sira. Nepasterizirani sirevi mogu sadržavati bakteriju listeriju koja može biti opasna po vaš život ili život bebe. A postoje i oni sirevi koje apsolutno treba izbjegavati, poput brieja, gorgonzole, roqueforta i Danish blue sira koji mogu uzrokovati spontani pobačaj. Dok inače težimo jesti domaće namirnice, u ovom periodu preporučuje se da birate namirnice koje imaju deklaraciju na kojoj jasno stoji od čega su napravljene jer je to najsigurniji put da dobrog odabira.

Tuna i ostala krupna riba bogata živom

Ribu se preporučuje konzumirati jer je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su esencijalne za razvoj ploda, no ipak trebate pripaziti o kojoj se ribi radi. Dok je bijelu ribu gotovo svu preporučljivo konzumirati, nemate brige ni s plavom sitnom ribom poput srdela i inćuna ili, pak, ribom poput lososa (napomena da je dimljeni losos potrebno izbjegavati). No, riba koju je dobro izbjegavati je ona riba koja sadrži višu koncentraciju žive, a tu se radi uglavnom o velikim ribama koje dugo žive poput tune, sabljarke, morskog psa i skuše. Tuna je krupna plava riba koja tijekom života u masnom tkivu nakuplja veće količine žive, pa zato nije dobar izbor, dok sitne ribe tijekom životnog vijeka ne stignu nakupiti živu pa predstavljaju siguran izbor.

Neoprano voće i povrće

Bakterije s voća i povrća mogu negativno utjecati na organizam, pa je važno uvijek prati voće i povrće prije konzumacije, a kad je riječ o trudnoći, te bakterije mogu izazvati ozbiljne probleme koje mogu dovesti do terminalnih stanja. Čak i kada se radi o voću s tvrdom korom koja se ne jede (banana ili avokado), preporuča ga se prvo oprati kako bakterije s ruku ne bi prešle na oguljeni proizvod. Također, kada pijete cijeđene sokove, bitno je da je voće prije postupka oprano, pogotovo ako se radi o sokovnicima koji istiskuju cijele voćke u sok.

Paštete

Paštete bi se trebale izbjegavati iz tri razloga. Prvo, jer je riječ o proizvodu u kojemu je konzervans zastupljen u velikim mjerama, a njega se preporuča izbjegavati; drugo, jer prerađeno meso koje se stavlja u paštete može sadržavati listeriju, već ranije spomenutu bakteriju; a posljednje zato što je većina pašteta pravljena od jetrice, koja sadrži visoki udio vitamina A koji pak loše utječe na razvoj ploda.

Jetrica

Vjerujemo da mnogi nemaju ovu namirnicu pretjerano često na jelovniku, no ako se nalazi među vama omiljenima, morat ćete se strpiti sljedećih devet mjeseci jer jetricu treba preskočiti. Naime, radi se o namirnici koja sadrži visoke razine vitamina A koji se onda nakuplja u tijelu, a štetan je za bebu.

Namirnice koje se preporučuje izbjegavati

Kofein

Da ne bi bilo zabune, kofein smijete konzumirati, ali u umjerenim dozama. Dopuštena dnevna količina je šalica dnevno (najčešće se kaže manje od 200 miligrama dnevno) i savjetujemo da ne konzumirate više od te količine jer kofein može prodrijeti direktno do ploda i zatim utjecati na rad srca, ali i spriječiti daljnji rast i razvoj. Također, kad razmišljate o dnevnom unosu kofeina, treba imati na umu da i neki čajevi te napitci poput Coce-Cole sadrže kofein, pa treba kalkulirati koji od napitaka ćete htjeti taj dan popiti.

Gazirani i zaslađeni sokovi

Osim što neki od sokova sadrže kofein, postoje i drugi razlozi zašto ih se preporuča izbaciti iz jelovnika. Naime, u ovim napitcima postoje velike količine zaslađivača, koje se svakako preporuča izbjegavati u ovom periodu jer oni imaju više posljedica na zdravlje trudnice, a samo neke od njih mogu biti gestacijski dijabetes, prekomjerno debljanje, preeklampsija i prijevremeni porod. Uz to, ako uzmete u obzir da je preporučena doza za trudnicu 25 grama šećera dnevno, a jedna limenka Coca-Cole sadrži 39 grama. Pa prosudite sami.

Mesne prerađevine

Na listi namirnica koje biste mogli izbaciti na svih devet mjeseci su i mesne prerađevine. Iako nisu izrijekom zabranjene nisu ni među preporukama jer nisu bogate hranjivim sastojcima bitnima za plod, a uz to postoji opasnost od bakterije listerije. U ovu skupinu spadaju mesni naresci, kobasice i hrenovke. Ako konzumirate nešto od navedenog, svakako je dobro prije konzumiranja namirnicu termički obraditi pa je vjerojatnost za zarazom puno manja. Naša preporuka – izbacite ih u potpunosti.

Rafinirani ugljikohidrati

Njihova konzumacija nije štetna, no mogu loše utjecati na debljanje, na ubrzani razvoj ploda te na koncu potencijalno takva djeca mogu imati problema s prekomjernom težinom. Stoga, kada možete, izbjegnite bijeli kruh, bijelu rižu, slatkiše i sokove i smatrajte to investicijom u svoju budućnost i budućnost svojeg djeteta. I naravno, uvijek postoje alternative koje nisu štetne, a pomoći će vam da se riješite ovih prvih s jelovnika, poput smeđe riže, kruha cjelovitog zrna, zobene kaše ili kvinoje.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest, Rawpixel

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0