Pinterest

Knjige ženskih autorica koje obavezno morate pročitati

U ožujku, točnije 8. ožujka, obilježava se Međunarodni dan žena kako bi stavio fokus na borbu za ženska prava, ali koji ujedno služi i kao podsjetnik na to koliko su žene moćne, inteligentne i neustrašive – jednostavno MAGnificent! Biti žena i othrvati se svim izazovima s kojima se susrećemo u današnjem društvu nije jednostavno, no ono što sa sigurnošću možemo tvrditi je ad svijet bez uspješnih znanstvenica, glazbenica, spisateljica, liječnica, ekonomistica, pravnica i svih ostalih ne bi bio ono što je danas.

Upravo su ženske autorice te koje, kroz svoja djela podsjećaju žene kolika je njihova vrijednost, koliko su sposobne te koliko je važno da slušaju same sebe i hrabro grabe prema svojem cilju. Ako je vama slučajno, na današnji dan, ili u bilo kojem drugom trenutku potreban taj podsjetnik – u ruke uzmite neku od knjiga koje smo izdvojili u nastavku.

“Tijelo dom”, Rupi Kaur

Većini poznata kao autorica zbirke poezije “Med i mlijeko”, Rupi Kaur, kanadska je pjesnikinja i ilustratorica. Svoju zbirku “Tijelo dom” predstavila je prije tri godine, a djelo je zaista intimno, ponekad bolno i sasvim istinito intimno putovanje kroz njezine misli. Uz svoje riječi i ilustracije predstavila je zbirku razgovora koje je vodila sama sa sobom, a temama se osvrće na obitelj i dom te mentalno zdravlje i ljubav. 

“Djevojka, žena, drugo”, Bernardine Evaristo

Bernardine Evaristo je britanska autorica koja je 2019. godine osvojila Booker Prize za novelu “Djevojka, žena, drugo”. Ova fikcija prepričava iskustvo Afroamerikanki u Velikoj Britaniji te prati 12 likova u potrazi za nečim – ljubavju, obitelji, domom, a sve to kroz prostor i vrijeme u proteklih stotinu godina. Ovo je možda djelo o prošlosti, ali se osvrće i na budućnost. 

“Superjunakinje”, Lea Brezar 

Lea Brezar je poduzetnica, spisateljica i pjesnikinja koja je “Superjunakinje” prije šest godina, ali knjiga ostaje jednako aktualna uvijek. Djelo prati priču o Marleni koja je otkrila aferu svojeg muža sa susjedom. Nakon što je saznala tu šokantnu informaciju, Marlena je odlučila svoju tugu utišati alkoholom. To je rezultiralo time da je završila u bolnici, a potom i na odvikavanju, no putem upoznaje tri žene koje smatra svojim superjunakinjama jer joj pomažu da započne novo poglavlje u životu.

“Tako zabavno doba”, Kiley Reid 

Ovo je američki roman u kojem su glavna tema rasne predrasude, a kroz priču se obrađuju i afroamerička kultura te (komplicirani) odnosi unutar obitelji. Radnja se odvija u Sjedinjenim Američkim Državama, u kojima 25-godišnja Emira radi kao dadilja obitelji Chamberlain. Jedne večeri Emira izvede djevojčicu Briar u supermarket u kojemu je zaštitar optužuje da je otela djevojčicu. Ovaj događaj dovodi do neočekivanog zapleta u priči s dosta humora i ironije, ali i prikazuje zaista ozbiljnu temu – rasnu nepravdu u današnjem SAD-u i predrasudama s kojima se Afroamerikanke gotovo svakodnevno susreću.

“My Body”, Emily Ratajkowski

Prvijenac američke manekenke Emily Ratajkowski, strastvene u borbi za ženska prava, u Hrvatskoj  je dostupan na engleskom jeziku. Došavši do svjetske slave u dobi od dvadeset i jedne godine, Ratajkowski je izazvala pohvale i bijes provokativnim izlaganjem tijela kao besprizornim iskazom feminističke moći. Naknadna evolucija u njezinu razmišljanju o komodificiranju žena u našoj kulturi predmet je ove knjige. “Moje tijelo” je istraživanje feminizma, seksualnosti i moći, muškog postupanja prema ženama i ženskih racionalizacija za prihvaćanje tog postupanja. Ovi eseji prikazuju trenutke iz života modela dok istražuju kulturnu fetišizaciju djevojaka i ženske ljepote.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Znanje.hr

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0