Klorofil je novi it sastojak wellness industrije, no opravdava li zaista sav hype?

Nakon vode s ugljenom i biljnih nadomjestaka kave na bazi gljiva, na red je stigao i klorofil.

Klorofil u tekućem obliku sve se češće pojavljuje kao suplement kojeg koriste oni kojima je briga o zdravlju prioritet, kao i izbor zaljubljenika i pobornika svih novih zdravih trendova. Klorofil je pažnju privukao nakon što su ga korisnici društvenih mreža počeli reklamirati kao svemoćan sastojak, koji, uz to, ostavlja i očaravajući vizualan dojam, kada pipetom kapate klorofil u čašu vode. Kao najnoviji wellness trend zavladao je Tik Tokom i Instagramom, a mi smo se zapitali kako klorofil djeluje i kako nam može pomoći?

ŠTO JE KLOROFIL?

Klorofil je pigment koji biljkama daje zelenu boju i igra presudnu ulogu u fotosintezi. Klorofil u biljnim stanicama koristi sunčevu svjetlost za proizvodnju hrane od ugljičnog dioksida i vode te kao nusprodukt stvara kisik. Biljkama je taj kisik neophodan, ali klorofil nije potreban hranjiv sastojak ili spoj za ljude, što je dijelom i razlog zašto dodaci klorofila nisu opsežno proučavani.

U KOJEM OBLIKU KONZUMIRATI KLOROFIL?

Vrsta klorofila u dodacima prehrani nije dobivena iz listova blitve, špinata ili kelja. Klorofil se ne otapa u vodi – upravo nas je takav video sadržaj očarao – dodaci se proizvode od klorofilina, polusintetske kemijske smjese soli natrijevog bakra koja se ekstrahira iz klorofila. Klorofilin je dostupan i u obliku tableta, gelova i tekućina.

Voda infuzirana zelenim pigmentom predstavljena je kao snažno detoksikacijsko piće koje može poboljšati zdravlje crijeva, olakšati mršavljenje i poboljšati ten. Nekoliko kapi dodanih u vodu trebalo bi liječiti akne, spriječiti rak, detoksicirati tijelo i potaknuti novu razinu energije.

No, je li to zaista tako? Izrazito malo istraživanja obavljeno je o ovom magičnom sastojku od kojeg dokazano profitiraju samo biljke, a ne ljudi. Jedna je studija povezala pomoć pri rješavanju problema s aknama, ali isključivo kada je klorofil bio nanesen topički, tj. direktno na kožu. Čak ni tada, klorofil nije korišten kao jedini sastojak koji je pomogao, već u suradnji s plavom i crvenom svjetlosti lasera.

Tvrdnje koje ukazuju na to da se prirodni antioksidanti klorofila bore protiv oštećenja slobodnih radikala, što dovodi do poboljšanja znakova starenja kože, poput smanjenih bora i popravljanja oštećenja DNA, potpuno su neutemeljena i neistražena.

Korištenje klorofila kao dodatka prehrani, umjesto zelenog lisnatog povrća u potpunosti eliminira minerale, vitamine, vlakna i druge hranjive sastojke koje biste, da ste pojeli povrće, unijeli u svoje tijelo.

JE LI KLOROFIL SIGURAN ZA ZDRAVLJE?

Istraživanje provedeno na institutu Linus Pauling Oregon State Universityja potvrdilo je kako je uporaba klorofila sigurna za organizam, ako se dodaci koriste u umjerenoj količini.

Ipak, postoje neke potencijalne nuspojave. Blagi želučani ili gastrointestinalni problemi znaju se pojaviti prilikom konzumiranja klorofila. Također, postoji povećan rizik od opeklina nastalih izlaganjem suncu jer klorofil djeluje kao fotosenzibilizator.

Industrija prirodnih suplemenata jedna je od najbrže rastućih na svijetu. Dok brojni suplementi imaju pozitivan utjecaj na zdravlje i općenito, feel good osjećaj, s konzumacijom klorofila bilo bi dobro pričekati. Sastojak kojeg liječnici ne smatraju nužnim ni neophodnim ipak je svijet zainteresirao preko Tik Toka, a s te je društvene mreže možda bolje naučiti neki drugi trik, te brigu o zdravlju prepustiti znanstvenicima i liječnicima.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije:Pinterest

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0