Kako uštedjeti novac na impulzivnim kupnjama kroz pravilo 30 dana

Kupujemo sve pametnije i trudimo se kupovati održivo, a opet se ponekad prepustimo impulzivnim kupnjama i tako utječemo na svoj budžet. Kupnje koje su impulzivne često kasnije požalimo, a najčešće je to kada kupujemo na sniženju (zato jer je povoljno) ili je riječ o onlini kupovini koja je moguća u svako doba dana ili noći.

Zbog prekomjerne potrošnje na nepotrebne stvari u svijetu je posljednjih godina sve popularnije pravilo 30 dana (30 day rule) koji pomaže u štednji!

Pravilo je jednostavno: ako vidite nešto što želite, pričekajte 30 dana prije nego što to kupite.

Nakon 30 dana, ako još uvijek želite kupiti artikl, slobodno nastavite s kupnjom. Ako zaboravite na to ili shvatite da vam ne treba, na kraju ćete uštedjeti novac koji je bio namijenjen za taj trošak, a nepotrošen novac je ušteđen novac.

Ako kupujete stvari impulzivno, pravilo 30 dana može vam pomoći da naučite biti strpljivi i proračunati u donošenju pametnih odluka o svojim troškovima.

Ako želite napraviti korak više, ostavite “sa strane” novac u vrijednosti cijene artikla kao 30-dnevni fiksni depozit. Namjenjujete sredstva koja će vam kasnije možda trebati, a možda i ne. Ako ne kupite torbicu, cipele ili gadget koji ste planirali, prenamijenite taj iznos u štednju. Smisao ovog pravila je da prilagodite svoje potrošačke navike i da shvatite važnost štednje novca.

Mnogi troše bez razmišljanja, a onda budu iznenađeni kada stigne račun za kreditnu karticu.

Kada imate konkretne financijske ciljeve koje ste odlučni postići kao što su kupnja stana, automobila ili obrazovanje, sve što možete učiniti da promijenite navike trošenja u navike štednje je dobra stvar.

Umijeće odgođenog zadovoljstva, kako se popularno naziva, pomaže razumjeti i posložiti prioritete. Ovo pravilo potiče da se zapitate što uzimate zdravo za gotovo, zašto trošite kako trošite i kako možete svoj novac bolje usmjeriti. I na kraju krajeva, odlično je za shvaćanje koliko stvari koje kupujemo uopće ne trebamo i da stavljanje fokusa samo na kvalitetne stvari koje će trajati dugi niz godina. Osim što ovim pravilom možete pomoću kućnom budžetu usput i živite održivo i brinete o zagađenju planeta.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest, Vogue

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0