@mao.ge

Kako riješiti problem natečenih i umornih nogu ljeti?

Vrućina, sjedenje, stajanje u visokim potpeticama, pokoja kapljica alkohola viška – sve su ovo razlozi zbog kojih ljeti često imamo problema s natečenim nogama. Uzeli smo si u zadatak olakšati ovaj dio godine, a oticanje sveli na minimum, istražili smo načine pomoću kojih se može utjecati na smanjenje zadržavanja vode u tijelu.

Povećajte unos vode

Voda ispire vodu. Kada osvijestite da dodatnim unosom vode ispirete vodu nakupljenu u zglobovima, lakše je popiti nekoliko dodatnih čaša vode dnevno. Preporuka struke je piti dvije do tri litre vode dnevno, a ako vam je teško natjerati se piti više vode, u čašu možete dodati limun, svježe voće, mentu ili bilje po izboru.

Pripazite na unos soli

Natrij koji se nalazi u kuhinjskoj soli i prerađenoj hrani utječe na zadržavanje vode. Sol se ne nalazi samo u obliku kuhinjske soli koja se korist kao začin već je skrivena u gotovo svim prehrambenim artiklima, pa dobro pročitajte deklaracije kako biste bili svjesni zastupljenosti natrija u svakoj pojedinoj namirnici. Kruh, juhe, umaci, grickalice, čokolada, prerađene namirnice – svi je ovo poprilično bogato natrijem.

Konzumirajte biljne čajeve

Iako probiotici ili dodaci prehrani neće biti od pomoći pri oticanju, mogu utjecati na bolju probavu koja može olakšati problem oticanja. Vitamini koji djeluju kao prirodni diuretici, poput vitamina B6, više služe kao preventivna mjera, nego kao način za sprječavanje oticanja. Biljni čajevi, pak, mogu biti prirodni put olakšanja oteklina. Posebno su dobri čajevi od maslačka, zeleni čaj, čaj od korijandera ili peršina.

Podignite noge kad god ste u prilici

Oticanje nogu, gležnjeva i stopala može se poboljšati podizanjem nogu na 15 do 30 minuta, tri ili četiri puta dnevno. Legnite u krevet, podignite noge pod kutem od 90 stupnjeva uza zid i ostanite tako ležati neko vrijeme dok, primjerice, čitate knjigu. Uz to možete napraviti i 15 fleksija stopala dok ležite, a i lagano masirati noge od dna stopala do bedara.

Svakodnevna mini tjelovježba za noge

Kako biste spriječili oticanje nogu može u svoju svakodnevicu uklopiti mini vježbe koje će u tome pomoći. Primjerice, dok perete zube ili radite nešto drugo, možete hodati na prstima naprijed-natrag oko dvije minute. Ovo će aktivirati tekućinu u vašem tijelu, a mini vježbu možete izvoditi dva puta dnevno.

Limfna drenaža

Profesionalna limfna drenaža nešto je što ima trenutačni učinak i nakon toga dobivate osjećaj “laganih” nogu. Zato ne bi bilo loše prepustiti se u ruke stručnjaka koji laganim pritiscima i pokretima oživljavaju cirkulaciju venske i limfne tekućine u tijelu, sprječavajući nakupljanje toksina. Isprobati možete i brazilsku maderoterapiju koja uz pomoć drvenih čašica djeluje još i jače od ručne limfne drenaže te pomaže u uklanjanju osjećaja otečenih nogu. I sami možete probati napraviti limfnu masažu nogu – legnite, noge stavite u položaj iznad srca i naslonite na zid te laganim pokretima masirajte noge u smjeru prema srcu. Od otečenog područja nogu svaki pokret ruke neka obavezno ide prema gore.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram (@aminamuaddi, @ramenjunkie, @ashleybchoi,@sophiachang, @sincerelyjules, @mao.ge, @esipchenish), Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0