Bonsai stabla nisu samo lijep ukras u stanu, osim što se uklapaju u gotovo svaki prostor, potiču strpljenje i predanost, smanjuju stres i pročišćavaju energiju prostora.

Preko tisuću godina traje kultura uzgoja bonsai stabla, a potječe iz Kine. Bonsai drvo bilo je poznato kao “penzai”, a kasnije je obnovljeno pod utjecajem japanskog zen budizma. Biljke se održavaju malima, korištenjem posebnih tehnika ograničavanja rasta, a najstariji primjerci bonsai stabala prenose se generacijama, neka su stara čak i 800 godina.

Ova “živa umjetnost”, kako se često  naziva umjetnost uzgoja bonsai stabla, danas je dostupna gotovo svakom zahvaljujući Amazonu. Iako sama tehnika uzgoja nije najjedostavnija na svijetu, od sada je moguće za 13$ naručiti vlastiti “Do It Yourself” bonsai set.

Klikni i naruči!

Ovaj set uključuje sve potrebno za uzgoj trešnjinog bonsai stabla, od sjemenki japanske bonsai trešnje, keramiče vaze, zemljanog miksa pa sve do instrukcija, odnosno priručnika za rad.

Uzgoj bonsai stabla ipak nije lagan posao, nakon što se sjemenke stave močiti na 24 sata, potrebno je staviti ih u mokre ubruse u frižider te ih tako držati 4-8 tjedana. Strpljenje je ključno kod ove umjetnosti.

Brend koji proizvodi ovaj DIY set 9GreenBox napominje kako je moguće da nekim sjemenkama treba duže vremena da prokliju, kao i da ovakve aktivnosti sugeriraju onim ljudima koji su spremni čekati i maksimalno se posvetiti brizi bonsaia.

Strpljivo i sretno!