Kako odabrati savršen rep za svaki tip lica

Složiti savršenu frizuru u kućnoj radinosti ponekad se čini nemoguće, a najjednostavniji lijek za to je rep, pogotovo ako kosa nije čista.Iako rep tako pripada u kategoriju frizure koju nosimo kada smo u žurbi ili nam se jednostavno ne da potruditi oko kose, često zaboravljamo da je rep i odlična frizura koja se postiže bez puno truda, a uz par trikova može biti jako efektna. Kosa podignuta u rep jedan je od najčešćih odabira holivudskih glumica i glazbenica za glamurozna događanja ili crveni tepih. Dobro posložen  rep djelovat će kao da ste se zaista angažirali oko svog izgleda, a većinu ih je, uz male trikove, jednostavno postići u svega nekoliko koraka.

Kako odabrati tip repa?

Kao što isti kroj odjeće ne stoji svim oblicima tijela, tako i ista frizura, ili u ovom slučaju rep, ne pristaju svakom obliku lica. Naime, svaki oblik lica ima prati i tip repa koje će najbolje odgovarati licu i istaknuti karakteristične crte u najboljem svjetlu.

Okruglo lice

Kako biste okruglo lice vizualno izdužili, rep bi trebalo imati volumena pri samom korijenu kose, na tjemenu. Na taj će način i rep izgledati više, a lice dobiti novu dimenziju. Nekoliko nehajnih pramenova koji će padati uz lice također će ga vizualno suziti.

Kvadratno ili pravokutno lice

Za razliku od ostalih oblika lica, za ove je najvažniji čimbenik vašeg repa usredotočenost na to da uokvire lice. Visina i volumen repa nisu toliko bitni, najvažnije je ostaviti sitne pramenove koji će omekšati strukturalne crte lica.

Srcoliko lice

Srcolikom licu najviše odgovara rep srednje dužine, koji će fokus preusmjeriti s čela. Dobitna kombinacija su šiške i rep.

Ovalno lice i ono u obliku dijamanta

Oni s ovalnim licem imaju sreće jer ovom obliku pristajati gotovo svaki tip repa. Visoki, niski ili messy rep – za koji se god odlučili, dobro će pristajati vašem tipu lica. Licu u obliku dijamanta također pristaju sve verzije repa, a posebno dobro pristajat će im zalizani, uredni rep jer će istaknuti oblik lica.

Kako napraviti savršen rep?

Iako je rep uvijek lakše napraviti ako kosa nije savršeno čista i glatka, malo spreja ili laka za kosu riješit će  problem. Dobro iščetkajte kosu kako bi bila uredna i jednostavnija za obuzdati. Ako vam je potreban volumen na tjemenu, natapirajte prednji dio kose. Kako biste znali na kojem mjestu kosu učvrstiti gumicom, prstom krenite od jagodica lica dijagonalno prema tjemenu. Kada dođete do vrha tjemena, to je mjesto na kojem bi rep trebao biti zavezan. Izdvojite tanki pramen iz repa te njime omotajte gumicu kako biste je sakrili, a pramen učvrstite ukosnicom koju možete sakriti u rep.

I niski rep može izgledati elegantno i chic, ne samo onaj smješten na vrhu glave. Idealan je za dane kada se valovi u kosi već opuste i izgledaju kao bez forme, a opet će frizuri dati teksturu i više volumena. Ono što će podići svaku kombinaciju su i zanimljivi ukrasi, kopče i ukosnice, a kod niskog repa posebno dolaze do izražaja. Za niski rep razdjeljak možete ostaviti na sredini što daje dodatnu dozu odvažnosti.

Fotografije: @sincerelyjules, @haileybieber, @bellahadid, @juliettenadinee,@britsully