Početak sezone sunčanja uglavnom nas ulovi nespremne pa većina na kraju prvog izlaganja suncu završi u 50 nijansi ružičaste.

Svi znamo da prije sunčanja treba nanijeti zaštitni faktor, kloniti se sunca u periodu od 11 do 16 sati, po mogućnosti piti beta-karotene mjesecima prije ili čak redovno posjećivati solarij kako bi pripremili tijelo povećavanjem razine melanina.

No što kada je već kasno, mogli smo misliti na sve navedeno, ali jednostavno nismo?

Postoje isprobane metode koje uključuju velike doze jogurta, aloe vere ili skupocjenih aftersun krema, a MagMe donosi postepene korake koji će vas od burning pink osjećaja dovesti u think pink fazu.

will-ferrell-sunburn

Odmah nakon izlaganja suncu i gorenja na istom, preporuča se hladni tuš ili kupka. Postoji nekoliko varijanti prirodne kupke koja će pomoći u ovakvoj situaciji, a najbolje djeluje ona s dodavanjem jabučnog octa u kupku. Na taj način će se pH vrijednosti kože uravnotežiti i počet će zacjeljivati. U kupku možete dodati i ulja lavande i kamilice koja će pomoći ublažiti pečenje, ali i dodati prirodni umirujući miris.

Koristite losione koji sadrže aloe veru. Iako ovo već pomalo zvuči poput klišeja, aloe vera zaista ima umirujući efekt na kožu, a većina takvih losiona sadrži lidokain koji je praktički anestetik koji pomaže u smanjenju boli ili osjećaja gorenja.

Pijte jaaaaako puno tekućine. Bezalkoholne naravno. Voda, prirodni sokovi ili sportski napitci vaš su saveznik u ovim danima. Tijelo mora nadoknaditi tjelesne tekućine koje gubi na suncu i koje će pomoći da se tijelo brže oporavi od opeklina.

Stavljajte obloge. Komprese ili gaze smočene hladnom vodom ili čak omotane oko leda pomoći će tijelu da smanji temperaturu. Oblozi od mlijeka ili jogurta stvaraju proteinski zaštitni sloj koji smanjuje nelagodu na koži.

Drugi puta ću pametnije! Kada prebolite opekline, nemojte brzo zaboraviti koliku bol i nelagodu su vam stvarale. Nema ništa gore od onog osjećaja kad ne postoji dobra strana tijela na koju možete leći, a da vas ne peče ili kada tjedan dana kasnije ličite na kožara koliko kože skidate sa sebe. Ništa nije vrijedno rizika koji može donijeti i puno opasnije bolesti od samih opeklina.

Zato idući puta obavezno mazanje visokim zaštitnim faktorom minimalno 30 minuta prije izlaganja suncu, paziti na vrijeme koje provodite izloženi UV zrakama, po mogućnosti što više vremena provoditi u hladu (jer i u hladu možemo pocrniti) i stalno iznova kroz dan nanositi faktor. Pamet u glavu, a zdrav ten na kožu!